zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werken op afstand: bijna helft van de werknemers ervaart meer werkdruk

Maar bijna driekwart voelt zich meer op hun gemak

30 december 2021 - Werken op afstand is niet langer een incidenteel werk-extraatje. Door de pandemie hebben werknemers wereldwijd de kans gekregen om het werken op afstand uit te proberen. Voor velen is op afstand of hybride werken al het ‘nieuwe normaal’.

Kaspersky ondervroeg 4.303 IT-medewerkers uit 31 landen om erachter te komen hoe bedrijven en mensen zich hebben weten aan te passen aan de nieuwe realiteit en hoe de nieuwe werkformats correleren met het welzijn van werknemers op de lange termijn.


 
Werkdruk en productiviteit
Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de werknemers melding heeft gemaakt van toegenomen werkdruk sinds de overstap naar werken op afstand, waarbij elf procent de toename als aanzienlijk beschouwt. 46 procent merkte geen verandering in volume, en slechts acht procent merkte een afname in de omvang van het werk als gevolg van nieuwe werkomstandigheden.
In 2020 was de digitalisering van de interacties tussen werknemers een van de meest versnelde veranderingen. Aan het begin van de lockdown was 82 procent van de managers bezorgd dat de snelle overschakeling naar werken op afstand zou leiden tot een daling van de productiviteit. 69 procent van de werknemers beweerde dat werken op afstand hun emotionele toestand negatief beïnvloedde.
Hoewel uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (46 procent) van de werknemers een toename van de werklast ervaart, voelt 59 procent van de ondervraagden zich niet meer uitgeput aan het einde van een dag op afstand. Sterker nog, 23 procent gaf aan meer energie te krijgen van thuiswerken, en 36 procent merkte geen verschil tussen de twee vormen.
 
Emotionele stabiliteit
Als het gaat om emotionele stabiliteit, werd de thuiswerkplek goed ontvangen door werknemers: 74 procent geeft aan zich meer op hun gemak te voelen bij het werken op afstand of geen toename van angstgevoelens door overwerk te hebben gemerkt. 33 procent van de respondenten voelde zich zelfs meer op hun gemak bij het werken vanuit huis. Maar tegelijkertijd was het percentage werknemers dat zich ongemakkelijk voelde bij de afstand tot hun collega's nog steeds aanzienlijk. 41 procent van de respondenten gaf aan dat ze zich vermoeider voelden en 26 procent meldde dat ze meer angst hadden door thuis te werken. Een oplossing die populair blijkt te zijn bij werknemers is het hybride werkmodel, waarbij men zowel op afstand als op kantoor kan werken. De helft van de werknemers (50 procent) stapte medio 2021 over op hybride werken.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
 Leidinggevenden bezorgd om welzijn medewerkers met hybride werken
 Citrix onderzoek laat stand van zaken rond veilig remote werken zien
 Nederlanders bang dat hun baas hen op afstand controleert
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10