zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Corona zorgt voor boost kerstpakketten

Zitten werknemers er nog op te wachten?

15 november 2021 - De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag en de kerstverlichting komt weer tevoorschijn: november is begonnen. Bij Maxilia Relatiegeschenken zijn de eerste duizenden kerstpakketten inmiddels alweer besteld. Te vroeg? Nee! Vanwege de lage beschikbaarheid van vervoersbedrijven en leveranciers komen de levertijden namelijk steeds meer onder druk te staan.

"Het laatste kwartaal van het jaar is altijd een van de drukste perioden voor zowel leveranciers als vervoersbedrijven. Daarbij is tegen verwachting in, de vraag naar kerstpakketten nog steeds heel erg hoog," zegt Van Brenk. "Veel medewerkers kijken erg uit naar het krijgen van het kerstpakket. We zien dan ook dat bedrijven er steeds vaker een echte beleving van maken en eerder hun bestelling plaatsen."Traditionele ragout steeds minder populair
In Nederland worden gadgets in het kerstpakket steeds populairder, zo blijkt uit onderzoek van Maxilia Relatiegeschenken. "De traditionele kerstpakketten zijn niet meer zo populair als vroeger. Technologie en gadgets zijn juist erg in opkomst en dat zien we ook terug bij de vraag naar kerstpakketten." Waar men eerder veelal een traditioneel pakket met ragout, chocolademelk en rookworst kreeg is de kentering steeds meer zichtbaar. Speakers, draadloze oordopjes en gepersonaliseerde Doppers vliegen de laatste jaren als warme broodjes over de toonbank in de decembermaand. Kiest de werkgever toch voor een traditioneel kerstpakket vol lekkernijen dan heeft deze steeds vaker een knus en romantisch tintje waarbij gezelligheid centraal staat.
Ook cadeaubonnen als kerstpakket zijn steeds minder populair. Deze worden vaak als onpersoonlijk ervaren. Medewerkers krijgen hierdoor het gevoel dat de baas zich er wel heel makkelijk vanaf maakt, waardoor de waardering achterblijft en het geschenk zijn doel mist. Wel groeit het keuzecadeau. Hierbij kunnen werknemers zelf een cadeau uitkiezen op bijvoorbeeld een georganiseerde markt waar allemaal lokale ondernemers staan.

Waardering vinden werknemers belangrijk
Ondanks de financiële gevolgen van de coronacrisis bestellen bedrijven niet minder kerstpakketten. De gemiddelde besteding gaat juist omhoog bij het kopen van kerstpakketten. "Waardering voelen is in deze tijden heel belangrijk. Veel mensen zijn een groot deel van het jaar niet op kantoor geweest. Dan kan een kerstpakket weer een heel verbonden gevoel geven", gaat Johan verder. "Met een kerstpakket geeft een werknemer waardering voor de genomen moeite in het afgelopen jaar. Een extraatje. Daarnaast zorgt de verruimde werkkostenregeling van drie procent ook voor extra bestedingsruimte bij werkgevers. Heb jij bijvoorbeeld 100 man in dienst en maximaal €400.000 loonkosten, dan komt dit uit op een onbelast budget van €120,- per werknemer."
Bedrijven geven de laatste jaren dan ook steeds meer geld uit aan kerstpakketten. "De waarde van het pakket vinden veel mensen echter niet belangrijk. Het gaat om de gedachte die erachter zit", vertelt Cor van Engelenhoven, oprichter van Maxilia. "Kerst is hiervoor het ideale moment. Wij zien dat er steeds vaker een persoonlijk kaartje wordt toegevoegd aan het kerstpakket. Zelf doe ik dit ook, want ik spreek lang niet iedere werknemer op dagelijkse basis. Maar ik zie wel wat zij doen voor Maxilia en die waardering spreek ik graag uit."

Kerstpakketten voor de internationale collega
Hoewel het ontvangen van een kerstpakket een typisch Nederlandse traditie is, worden bedrijven steeds internationaler. Het wordt dan ook steeds belangrijker om óók voor die leuke Franse, Spaanse of Italiaanse collega een passend kerstgeschenk te bedenken. Want waar in Nederland de gadgets in opkomst zijn, hecht men in Frankrijk juist meer waarde aan typische kerstgeschenken zoals kerstballen en kerstmutsen. In Spanje en Italië blijft goed eten en drinken belangrijk. Het gaat dan wel om kwaliteitsproducten en delicatessen. In de Zuid-Europese landen is het gezamenlijk nuttigen van luxe streekproducten zoals de Italiaanse Panettone namelijk traditie.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten
 Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
 Traditioneel kerstpakket maakt plaats voor kerstgeschenk
 Kerstpakketten: duidelijke scheiding tussen vaste en flexibele medewerkers
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10