zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Je droom betalen met crowdfunding, wat zijn de regels van het spel?

26 februari 2016 - Vergeet de tijd dat je voor een financiering afhankelijk was van je bank. Steeds meer ondernemers geven producten, diensten of zelfs complete bedrijven een vliegende start met crowdfunding. En dat is erg aantrekkelijk. Zeker als je kijkt naar de gigantische bedragen die succesvolle projecten, zoals Pebble Watch, Ziekenhuis Zeeland en Appscooter binnenharkten. Maar voor je een eigen inzameling start: bedenk dat er ook voor crowdfunding regels gelden. En het is echt zinvol om je daar even in te verdiepen.

Door: Ramon van Lieshout, jurist bij Flexx van DAS



Wat zegt de wet?
Crowdfunding is nog vrij nieuw. Maar dat betekent niet dat je kan doen wat je wilt, want ook voor deze manier van financieren zijn er regels. Op dit moment gelden de belangrijkste overheidsregels voor de platformen die crowdfunding mogelijk maken. Ze bieden een financiële dienst en hebben daarom een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB). Ook investeerders hebben te maken met regels. Zo gelden er maxima voor het bedrag dat ze jou mogen geven en het aantal investeringen dat ze tegelijkertijd mogen doen.
 
Zakelijke deal mét afspraken
Ook als geldvrager moet je rekening houden met regels. Met crowdfunding sluit je als ondernemer immers een zakelijke deal met investeerders. En bij zo’n deal horen voorwaarden over rechten en plichten. Welke? Dat hangt grotendeels af van het soort crowdfunding dat je kiest en de tegenprestatie die daarbij hoort. Leen je het bedrag dat je inzamelt, dan moet je ook afspreken hoe lang die lening loopt en welke rente je betaalt. Beloon je elke investeerder met aandelen  of een niet-financiële tegenprestatie, zoals het product waarvoor je geld ophaalt? Dan moet je vastleggen hoeveel aandelen iemand krijgt of wanneer je het product precies levert. En natuurlijk spreek je af aan welke regels de investeerder zich moet houden, want uiteindelijk moet jij ook op hém kunnen rekenen.
 
Je mag niet alles zelf bepalen
Stap je in crowdfunding, dan sluit je niet alleen een deal met investeerders maar ook met het crowdfundingplatform. Er zijn inmiddels talloze van zulke sites die je kunt gebruiken om je financiering te regelen. Online vind je scans die je helpen een keuze te maken, zoals Fundipal. Bij de meeste platformen kun je veel voorwaarden voor je inzameling zelf bepalen, zoals het bedrag dat je wilt ophalen of de looptijd van je lening. Maar houd er rekening mee dat platformen zelf ook een deel van de speregels bepalen. Platformen als Aygodutch en Fundingcircle geven bijvoorbeeld een maximumbedrag dat je mag ophalen en vertellen hoe je investeerders moet informeren over de inhoud en voortgang van je project.
 
Soepelere regels in de maak
Onderzoek van crowdfundingbureau Douw&Koren laat zien dat we in Nederland afgelopen jaar 128 miljoen euro ophaalden met crowdfunding. Dat is dubbel zoveel als in 2014. Duik dieper in de cijfers en je ontdekt dat in 2015 1.208 ondernemers geld inzamelden met crowdfunding. Gemiddeld haalden zij met een campagne zo’n 90.000 euro op. Maar crowdfunding kan nog wel een boost gebruiken. Daarom worden de wettelijk regels dit jaar versoepeld. Zo mogen investeerders straks veel grotere bedragen inleggen. Daarmee wordt het nog interessanter voor je om ook eens een gokje te wagen.
 
Onenigheid over de voorwaarden van jouw crowdfundingproject? Dat kan natuurlijk gebeuren. Vraag direct jouw Je weet maar nooit-voucher aan voor €25 kennismakingskorting op juridische hulp van Flexx van DAS.

Dit is een gesponsord nieuwsbericht van Flexx van DAS.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Doe je zaken via Whatsapp? Pas dan goed op je woorden
 Werken in de cloud: heel fijn tot het een keer misgaat
 Jouw boekhouding voor een maatpak: zo ruil je zakelijk zonder gedoe
 Schade door een bug in je website. Wie gaat dat betalen?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10