zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overweeg je een management buy out? Drie tips

Een management buy out heeft diverse voordelen

23 november 2021 - Werk je nu in loondienst als manager, maar zou je graag aan een eigen organisatie leiding geven? Je kunt dan overwegen je eigen onderneming te starten. Een andere optie is een management buy van de organisatie waar je nu voor werkt. In dit geval koop je de organisatie van de huidige eigenaar, alleen of samen met andere managers. 

Een management buy out heeft diverse voordelen. Een bestaande organisatie heeft ten eerste al een klantenkring opgebouwd. Hierdoor kunnen omzet en winst sneller gerealiseerd worden. Daarnaast heeft het als voordelen op persoonlijk vlak dat je bekend bent met de gang van zaken en natuurlijk de medewerkers. Overweeg je een management buy out? Maarten Koolen van Managementbuyout.nl geeft drie tips.


  
Financiering van de overname
Allereerst is het volgens Koolen belangrijk om na te denken over de financiering van de overname. "Heb je je al enigszins georiënteerd op een management buy out, dan zul je vast gehoord of gelezen hebben dat de financiële overeenkomst vaak een struikelblok is. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn."
Hij licht toe dat er diverse manieren van financiering zijn. "De kans op een financiering is zelfs vrij succesvol door het grote scala aan mogelijkheden. Ten eerste is er natuurlijk de inbreng van eigen vermogen. Is dat niet toereikend, dan kan vreemd vermogen gezocht worden. Bijvoorbeeld in de vorm van een lening bij een geldverstrekker, kapitaal van andere zakelijke partners, een participatiemaatschappij of private equity of van andere investeerders door middel van crowdfunding. Een laatste optie tenslotte is financiering via de verkopende partij."
 
Kijk naar de financiële situatie van de onderneming
Koolen vervolgt dat iedereen die een management buy out overweegt, hier natuurlijk een succes van wil maken. "Niemand overweegt dit als ze geen kansen zien voor bijvoorbeeld optimalisatie en daardoor een omzetgroei en hogere winst. Het moet echter wel een rendabele zaak zijn, en daardoor is een waardebepaling van de organisatie van groot belang. Zeker als er vreemd vermogen moet worden aangetrokken, willen investeerders weten waar je ze aan toe zijn."
Welke cijfers van belang zijn? "Om in te schatten hoe de organisatie er momenteel financieel voor staat kijk je specifiek naar onder meer de omzet, winstmarges en bruto winstmarges. Om een goede inschatting te maken van de financiële gezondheid van de organisatie is het overigens ook belangrijk naar de boekhouding als geheel te kijken."
 
Vergeet het ondernemingsplan niet
Tot slot benadrukt Koolen dat bij het aandeelhoudersbelang niet alleen maximalisatie van de winst op korte termijn centraal moet staan. "Als management zul je rekening moeten houden met alle belanghebbenden bij de organisatie. In plaats van alleen te focussen op de stakeholders, moet gelet worden op shareholders."
Hij gaat hier verder op in door aan te geven dat het nodig is goed inzicht te krijgen in de factoren die de overname bedreigen of laten slagen. "Een ondernemingsplan is hierbij van grote waarde. Dit bevat bijvoorbeeld duidelijke beschrijving van de organisatie en de relaties met de directe en indirecte omgeving. Ook een SWOT-analyse met de sterktes, zwaktes, bedreigingen en mogelijkheden is onmisbaar."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Ergonomie op de werkvloer blijft achter, behoefte bij werknemers stijgt
 Op het social intranet doen managers ertoe
 Jonge managers minder ervaren op de weg door pandemie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager krijgt geen geld meer om bedrijf over te nemen
 Vijf manieren waarop digitalisering M&A transformeert
 Overnamemarkt definitief hersteld
 Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Terug in het thuiskantoor: leidinggevende vreest voor creativiteit
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Nieuwsgierige medewerkers zijn steeds belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Helft senior financieel managers maakt incorrecte kortetermijnprognoses
De vier meest voorkomende misvattingen over payrolling
Chinese cyberspionage-bootcamps leiden rekruten al tien jaar op in aanvallen op de software supply chain
Een derde van de consumenten klikt op verdachte links
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
FortiGuard Labs voorspelt voor 2022: cyberaanvallen op digitale wallets en satellietverbindingen
meer top 10