zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft

Het kunnen volgen van een opleiding in het werk is voor velen ook noodzakelijk

22 september 2021 - Ruim drie op de vijf (62 procent) werkende Nederlanders vindt het belangrijk om te werken voor een organisatie waar diversiteit een kernwaarde is in het organisatiebeleid. Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.000 werkenden en laat zien waar de regering volgens werkend Nederland rekening mee moet houden in het arbeidsbeleid.

Naast diversiteit is de mogelijkheid tot scholing een belangrijke pijler. Zo vindt maar liefst 66 procent van de werkenden het noodzakelijk om opleidingen te kunnen volgen naast hun werk.


 Joke van der Velpen, manager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet: "De verwachting is dat volgende week dinsdag, op Prinsjesdag, bekend wordt dat de overheid in 2022 een ontwikkelbudget invoert, dat voor iedere Nederlander beschikbaar zal zijn. Dit plan komt in navolging op het laatste advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over een leven lang ontwikkelen, waarin de SER pleit voor leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan. Ondanks dat er nog geen nieuw kabinet zit, wordt het wel een interessante Prinsjesdag wat betreft HR-vraagstukken. Zo is er ook de verwachting dat er plannen gepresenteerd zullen worden die ingaan op het inperken van de flexibilisering van de arbeidsmarkt, in navolging op het rapport van de Commissie-Borstlap en het SER-advies Zekerheid, wendbare economie en herstel samenleving."
 
Minder salaris bij tekort aan te verzetten werk is akkoord
Waar het rapport van de Commissie-Borstlap en het SER-advies in verschillen, is in wie de kosten betaalt voor arbeidsuren die zijn afgesproken tussen werkgever en werknemer maar waarvoor geen werk beschikbaar is. Zo adviseert de Commissie-Borstlap dat indien er minder werk is, er tot twintig procent gekort mag worden op het salaris zonder tussenkomst van de OR en/of het UWV. Bij het SER-advies gaat men uit van honderd procent uitbetalen aan de werknemer en dragen de werkgever en het UWV de kosten voor het twintig procent minder werken: het UWV draagt driekwart daarvan, de werkgever de rest. Slechts één op de vijf Nederlanders (achttienprocent) vindt het begrijpelijk dat zij de gemiste uren niet krijgen uitbetaald, wanneer er minder werk beschikbaar is.
 
Zoveel vakantiedagen als je wil 
Als het gaat om het arbeidsbeleid van de toekomst, moet ook duurzaamheid daar onderdeel van worden. Zo zegt de helft (53 procent) van de werkenden het belangrijk te vinden dat zijn werkgever duurzaam woon-werkvervoer stimuleert. Tot slot speelt ook flexibiliteit in werkinrichting een grote rol. Maar liefst 42 procent van de werkenden zou bij een nieuwe baan als eis stellen dat hij zelf mag bepalen of hij thuis of op kantoor werkt. 54 procent gaat daar nog verder in: zij vinden het geen probleem in hun werk beoordeeld te worden op resultaat, als daar tegenover staat dat ze zoveel vakantiedagen mogen opnemen als zij zelf willen. 
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevende is voorstander van zelfsturende teams
  Vergroten leiderschap skills cruciaal voor succes zelfsturende organisatie
 Vier tips voor een optimale IT-ondersteuning van hybride onderwijs
 Helft werkend Nederland moet bijscholing in eigen tijd regelen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10