zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit

Industrie noteert nog steeds historisch hoge groeicijfers

2 september 2021 - De Nevi PMI® van augustus is uitgekomen op 65.8. Dit is een kleine daling ten opzichte van juli, maar nog steeds het op vier na hoogste cijfer ooit, wat duidt op een aanhoudende forse groei. De werkgelegenheid nam deze maand opnieuw toe en deze stijging was de op twee na grootste sinds het begin van dit onderzoek. Alleen in de eerste twee maanden van 2018 was de stijging groter. 

De toename van de productie was de kleinste in zes maanden, maar bleef een van de grootste sinds het begin van dit onderzoek. Ook de toename van de nieuwe orders uit zowel binnen- als buitenland was minder groot dan het recordniveau van juni, maar wel de op vijf na grootste ooit. De verlenging van de levertijden was de op vier na grootste ooit. Hierdoor steeg de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in de op drie na grootste mate sinds het begin van dit onderzoek en daalde de voorraad gereed product opnieuw.


De inkoopprijsinflatie bleef ondertussen hoog, al was deze lager dan het recordniveau van juli. Ook de verkoopprijzen werden fors verhoogd. De verwachtingen voor de productie over twaalf maanden waren het positiefst sinds mei.
 
De vaart is eruit, maar de industrie noteert nog steeds historisch hoge groeicijfers
 "Ondanks nieuwe problemen bij industriële toeleveranciers door het oplaaien van de deltavariant van het coronavirus in Azië, laat de Nederlandse industrie wederom hoge productiecijfers en nieuwe exportorders zien in de maand augustus," zegt David Kemps, sectorbanker Industrie bij ABN AMRO. "Met een stand van 65,8 is de Nevi Inkoopmanagersindex weliswaar terug naar het niveau van maart 2021, maar gezien de wereldwijde ontregeling van de toeleverketen door de heftige overstromingen, bosbranden en lockdowns in Azië door de deltavariant is dat een kleinere teruggang dan verwacht."
 
Drie deelindices uitgelicht:
 
Voorraad ingekochte materialen
De materiaalvoorraad bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in augustus voor de tiende maand op rij. Deze stijging was bovendien de op een na grootste ooit en lag net onder het recordniveau van mei. De grotere voorraad werd zowel toegeschreven aan een vergroting van de buffervoorraad vanwege langere levertijden, als aan de toename van materialen die niet gebruikt konden worden vanwege tekorten aan andere belangrijke onderdelen.
  
Verkoopprijzen
De verkoopprijzen in de productiesector stegen voor de dertiende achtereenvolgende maand omdat de bedrijven wederom de hogere inkoopkosten aan hun klanten doorberekenden. De inflatie was minder hoog dan de recordniveaus van juni en juli, maar was nog steeds hoger dan in alle andere onderzoeksperiodes. Ruwweg 40% van de Nederlandse producenten verhoogde de verkoopprijzen deze maand.
 
Toekomstige productie
De verwachting voor de productieomvang in de Nederlandse industrie voor de komende twaalf maanden was in augustus uitermate positief. De bedrijven verwachtten dat het herstel zich zal voortzetten nu de coronamaatregelen worden opgeheven en er werd regelmatig melding gemaakt van investeringen in capaciteit, nieuwe producten en nieuwe markten. De Toekomstige productie index steeg voor het eerst in vier maanden, wat wijst op een groter optimisme.
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
 Werkgevers verwachten dit kwartaal drie procent stijging werkgelegenheid
 Platform de Toekomst van Arbeid geeft boost aan hervormingen werken, leren en sociale zekerheid
 Nederlandse werkgevers minder positief over werkgelegenheid
 
 
reacties
 
Renson  |   | 
9-09-2021
 | 
10:04 uur
Ook bij ons zijn er heel wat openstaande vacatures. Werk genoeg!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10