zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechts drie procent huizenaanbod bereikbaar voor alleenstaande met modaal inkomen

Kansen ‘Jan Modaal’ blijvend onder druk door woningschaarste

23 augustus 2021 - Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is deze kans uitermate klein, hoewel zij iets meer kunnen lenen dan vorig jaar. Zo’n drie  procent van het complete huizenaanbod is nu bereikbaar voor deze groep. In Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn de vooruitzichten het slechtst.

In Groningen en Friesland hebben single huizenkopers betere kansen om een woning te vinden, maar ook hier is het aanbod schaars. Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen óók zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker waarin per regio in kaart is gebracht hoeveel woningen bereikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen.


Het modale inkomen in 2021 is vastgesteld op 36.500 euro (exclusief vakantiegeld). Met dit salaris kun je als single op dit moment, bij een marktrente van 1,02 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 188.000 euro. Dit is een bescheiden vooruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen 169.000 euro konden lenen. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker uitgegaan van 62.000 euro (36.500 exclusief vakantiegeld + 25.500 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek van zo’n 344.000 euro af te sluiten. Op basis van deze berekeningen heeft De Hypotheker een selectie gemaakt van alle woningen die op dit moment in Nederland te koop staan en in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale huizenaanbod huizenkopers met een modaal inkomen in aanmerking kunnen komen.
 
Singles met modaal inkomen krijgen nauwelijks voet tussen de deur
Als modale eenverdiener maak je op dit moment nog de meeste kans op een woning in Groningen en Friesland. Het percentage betaalbare woningen ligt hier op respectievelijk 16,7 en 11,1 procent van het totale woningaanbod. Over de gehele linie is het aanbod echter zeer schaars: een alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen komt slechts voor 3,3 procent van het totale woningaanbod in aanmerking. Deze negatieve trend is twee jaar geleden al ingezet. Zo was in 2019 nog 6,3 procent van het totale aantal woningen bereikbaar voor deze groep en daalde dit vorig jaar naar 4,7 procent. In Noord-Holland (1,3 procent), Utrecht (1,1 procent) en Noord-Brabant (1 procent) is de situatie het meest uitzichtloos. Hier krijgen singles met een modaal inkomen door de sterk stijgende woningprijzen vrijwel geen voet meer tussen de deur. Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen, is dat nóg moeilijker. In Eindhoven (0,6 procent) en Utrecht (1,0 procent) is nauwelijks een woning te krijgen. Rotterdam is van alle grote steden het meest toegankelijk, hoewel ook in de Maasstad nog slechts 2,3 procent van het woningaanbod bereikbaar is. Dat is een flinke achteruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen dit tien procent bedroeg. Amsterdam scoort veruit het slechtst: hier is 0,2 procent van het woningaanbod bereikbaar voor singles met een modaal inkomen.
 
Situatie tweeverdieners iets verbeterd
Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben iets meer mogelijkheden dan singles om een woning te vinden. Ook is hun situatie ten opzichte van 2020 iets verbeterd, al is het minimaal. Zo kwam een stel met een modaal inkomen vorig jaar in aanmerking voor 32 procent van het totale woningaanbod; nu is dit 36,2 procent. Deze lichte verbetering heeft volgens De Hypotheker te maken met de inkomenstoetsing. Zo telt het salaris van een tweede inkomen vanaf dit jaar voor 90 procent mee. Daarnaast wordt het vakantiegeld nog opgeteld bij het modaal inkomen, waardoor er per saldo meer kan worden geleend. Ook tweeverdieners maken in de noordelijke provincies de meeste kans op een woning. In Groningen (66,4 procent), Friesland (57,4 procent) en Drenthe (54,4 procent) zijn de vooruitzichten het meest positief. Limburg en Zeeland zitten ook nog net boven de grens van 50 procent. Utrecht (24,4 procent) en Noord-Holland (24,7 procent) scoren het laagst. Ook is voor de modale gezinnen Rotterdam (34,6 procent) van de grote steden het meest toegankelijk, gevolgd door Den Haag (33,2 procent). Utrecht (20,1 procent) en Amsterdam (16,2 procent) scoren het laagst.
Door de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep middeninkomens in Nederland. "Door de coronacrisis leek het woningaanbod aanvankelijk licht toe te nemen, maar inmiddels is de krapte op de huizenmarkt groter dan ooit tevoren. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in een ongekend tempo en is het voor Nederlanders met een middeninkomen vrijwel onmogelijk een betaalbare woning te vinden. Vooral singles met een modaal inkomen worden onevenredig hard geraakt," stelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Ondanks de verbeterde leencapaciteit - vooral voor tweeverdieners - is de positie van deze grote groep huizenkopers in veel provincies slechter geworden. Vooral in de grote steden is de situatie, zeker voor single huizenkopers, vrijwel uitzichtloos. Bovendien is overbieden eerder regel dan uitzondering, waardoor huizenkopers, naast de kosten koper, extra eigen geld moeten inbrengen. Het is aan de nieuwe regering om maatregelen te treffen om deze grote groep Nederlanders uitzicht te geven op een betaalbare woning. Niets doen is geen optie, want de huizenmarkt dreigt op slot te gaan."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De tien beste Europese steden voor een workation
 Helft supportprofessionals heeft invloed op besluiten die manager neemt
 Gelijkheid, diversiteit en inclusie: goed voor de medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Doorstromer bereid te wachten met aankoop volgende woning door oververhitte huizenmarkt
 Een op drie jonge Nederlanders verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag
 Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe
  40 procent huurders in vrije sector wil liever koopwoning
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
De mentale antenne van de topverkoper
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Werving stijgt weer op prioriteitenlijstje Europese bedrijven
AFAS Software en Viisi Hypotheken beste Europese werkgevers
Werknemers richten zich tijdens pandemie op zelfsturend leren
meer top 10