zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

40 procent huurders in vrije sector wil liever koopwoning

Meerderheid huurders in vrije sector ruilt woning liefst in voor ander type woning

20 augustus 2020 - Bijna vier op de tien huurders in de vrije sector zouden hun woning het liefst inruilen voor een koopwoning. Tegelijkertijd geeft ruim een op de vijf huurders in de vrije sector aan een voorkeur te hebben voor een sociale huurwoning. Meer dan 60 procent van de vrijesectorhuurders woont dus liever in een ander type woning dan waar ze nu wonen.

Dat blijkt uit onderzoek dat Ipsos in opdracht van ABN AMRO onder ruim 500 huurders in de sociale en vrije sector heeft verricht. Volgens ABN AMRO is het beperkte aanbod van sociale huurwoningen en van betaalbare koopwoningen een belangrijke reden voor deze situatie. In het onderzoek is huurders ook gevraagd om negentien aspecten van een woning en de directe omgeving te rangschikken en aan te geven welke het belangrijkst zijn voor hun woongenot.


 
Leefomgeving en grootte woning belangrijker dan bereikbaarheid
De grootte van een woning is het belangrijkste voor huurders, zo blijkt uit het onderzoek. Opvallend is dat hierna de omgevingskenmerken van een woning hoger scoren dan de meeste kenmerken van een woning zelf. ‘Geen of beperkte geluidsoverlast’ is voor huurders na de grootte van een woning het belangrijkste. Een ander belangrijk aspect is de locatie van de woning. Zo staat het type leefomgeving - stad of platteland - op een derde plaats. Op vier staat het type woning: een rijtjeshuis, appartement of vrijstaande woning. Dat de omgeving voor huurders belangrijk is blijkt wel uit het feit dat groen - in de vorm van een park, water of natuurgebied – de top vijf complementeert, terwijl de kwaliteit en/of grootte van een tuin slechts op plaats zeventien staat. Het onderzoek laat verder zien dat de bereikbaarheid en typische kenmerken van de woning, zoals een keuken, minder van belang zijn. De bereikbaarheid met auto of openbaar vervoer staat op een middenpositie en ook parkeervoorzieningen en fiets- en wandelpaden scoren relatief laag.
 
Omgevingselementen bepalen in sterke mate waardevastheid van vastgoed
"Door het coronavirus was iedereen opeens meer thuis, kregen kinderen tijdelijk thuis les en ook nu wordt nog steeds veel vanuit huis gewerkt. Het woongenot ligt daarom onder een vergrootglas. Een ruime woning en de directe omgeving zijn misschien nog nooit zo belangrijk geweest," zegt Madeline Buijs, Sector Econoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. Dit onderschrijft volgens ABN AMRO dat omgevingskenmerken van een woning, net als duurzaamheid, bouwstenen voor toekomstbestendig vastgoed zijn. "Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat de meeste huurders de leefomgeving belangrijker vinden dan kenmerken van de woning zelf. Voor huurders zit de toegevoegde waarde van een woning in de samenhang tussen gebouw, locatie en de (leef)omgeving. Wij geloven dat deze elementen de waardevastheid van het vastgoed gedurende de looptijd sterk bepaalt. Gerichte investeringen in de omgeving komen dan ook ten goede aan de eigen investeringen van eigenaren en ontwikkelaars in het vastgoed."
 
Het hele rapport is hier te downloaden.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Huizenprijzen stijgen tot 2021 door, aantal woningverkopen blijft dalen'
 VGME Zomerreeks: woningmarkt onder druk
 'Versnelde afbouw hypotheekrente toomt prijsstijgingen huizen in'
 Woningmarkt profiteert langer van lage rente
 
 
reacties
 
peter zzpboekhouder  |   | 
20-08-2020
 | 
08:05 uur
Dat mensen die nu in de vrije sector wonen liever een koopwoning hebben is logisch. In de vrije sector betaal je 1000+ euro per maand, netto wel te verstaan. Daarvoor kan je de rente van een eigen huis van 4 ton betalen.

Als huurder in de vrije sector loop je financieel alleen maar achteruit.

De drie aandachtspunten voor het betrekken van een woning lijk me ook zeer reëel. Een ruime woning en de directe omgeving en geen of beperkte geluidsoverlast dragen bij aan het woongenot.

Theo Verstraten  |   | 
22-03-2021
 | 
10:54 uur
Een grote woning met beperkte geluidsoverlast is het belangrijkste? Dat kan ik begrijpen.

Las net ook een ander artikel van jullie dat een paar maanden na dit artikel geplaatst was. Dat mensen wegtrekken uit de grote stad en provincies als Flevoland, Overijssel, en Drenthe meer opzoeken.

Leuk om te zien dat deze trend zich dus doorgezet heeft, wat maanden later in een ander artikel terug te lezen is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10