zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse organisaties nemen afscheid van ‘vaste’ pc’s

Tijdperk van hybride werken zorgt voor overgang naar mobiele oplossingen

27 juli 2021 - Nederlandse organisaties lijken het gebruik van desktop pc’s uit te faseren, zo blijkt uit onderzoek van Dynabook Europe. Op dit moment wordt in iets minder dan de helft van de organisaties door werknemers op afstand gebruikgemaakt van een ‘vaste’ pc, maar slechts 28 procent van de organisaties geeft aan komend jaar te investeren in dergelijke devices.

Tegelijkertijd ligt het gebruik en de investeringsbereid van laptops en smartphones veel hoger.


Een derde reden voor de verwachte uitfasering van desktop pc’s, is de hoge mate waarin Nederlandse werknemers (deels) vanuit huis zullen blijven werken - ook als de coronapandemie achter de rug is. Driekwart van de Nederlandse respondenten in het onderzoek The Hybrid Shift geeft aan voornamelijk thuis te willen blijven werken, of in ieder geval geen vaste kantoorplek meer te hebben. Als gevolg hiervan wordt er door 64 procent van de IT-afdelingen extra geïnvesteerd in laptops.
Ook de eigenschappen die als belangrijkste worden beschouwd bij de aanschaf van een nieuwe zakelijke laptop duiden erop dat deze devices zullen worden ingezet bij het op afstand werken. Zo noemt 68 procent van de respondenten toepassingen die samenwerken beter mogelijk maken als belangrijk en benadrukt 72 procent het belang van connectiviteitsopties. Draagbaarheid wordt door 60 procent van de respondenten als belangrijke eigenschap genoemd.
 
Aankoopproces
Dat laptops en andere mobiele devices een belangrijke rol speelden tijdens de thuiswerkperiode, blijkt onder meer uit de invloed die de coronapandemie heeft op het aankoopproces rondom laptops. Bijna driekwart staat hier langer bij stil dan voor de pandemie het geval was. Bij de aanschaf van smartphones en wearable devices is dit percentage 60 procent.
Laptops worden het meest gebruikt bij het op afstand werken, namelijk door 86 procent van de Nederlandse werknemers. Smartphones volgen met 59 procent op gepaste afstand. Tablets worden op dit moment nog door minder werknemers gebruikt bij hun thuiswerkzaamheden dan desktop pc’s (42 procent om 46 procent). Maar de verwachting is wel dat meer organisaties in tablets zullen investeren dan in vaste computers (33 procent om 28 procent).
 
Accessoires
Gevraagd naar welke oplossingen zorgen voor een hogere werknemersproductiviteit noemt 37 procent van de respondenten draagbare devices zoals laptops en smartphones. Ook accessoires zijn belangrijk, 29 procent noemt oplossingen zoals een externe monitor of draadloos toetsenbord als essentieel voor een goede productiviteit.
Ronald Ravel, Country Manager Benelux bij Dynabook: "De afgelopen anderhalf jaar waren natuurlijk ongekend. Maar het heeft ook een ontwikkeling versterkt die al langer gaande was. Veel organisaties maakten al de overstap van vaste computers naar laptops. Het noodgedwongen thuiswerken heeft deze transitie versneld. En nu veel organisaties én werknemers de voordelen van het werken met laptops in de praktijk ervaren, lijkt er geen weg meer terug."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Thuiswerkverkeer breekt records begin 2021
 ‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10