zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Thuiswerkverkeer breekt records begin 2021

Vele extra terabytes op netwerk

27 januari 2021 - De impact van corona en de afgekondigde lockdown zorgt opnieuw voor datarecords bij KPN. In de eerste werkweken van 2021 sneuvelden alle ‘thuiswerkrecords’ met dataverkeer naar populaire platforms als Teams en Zoom, met dinsdag 12 januari als drukste thuiswerkdag ooit.  

Terwijl daags na kerst, zondag 27 december 2020 een ‘all time high’ was op het vaste netwerk van KPN; er werd toen massaal TV gekeken en gestreamd.Tweede lockdown
De tweede lockdown, waarbij scholen zijn dichtgegaan, tekent zich duidelijk af in het aantal extra terabytes dat sindsdien door het netwerk van KPN gaat. Sinds half december is dat fors toegenomen, niet alleen het specifieke thuiswerkverkeer naar platforms als Zoom en MS Teams blijft hard groeien ook het TV- en streamingverkeer noteert nieuwe pieken omdat mensen meer binnen zijn en restaurants, winkels en spotscholen al langere tijd dicht zijn. Sinds 4 januari is Nederland weer volop vanuit huis aan het werk en is het drukker dan ooit tevoren met dataverkeer naar de populaire platforms zoals MS Teams, Google Meet en Zoom. In de eerste twee weken van 2021 sneuvelden alle thuiswerk-dataverkeer records, waarbij net als normaal gesproken op de snelwegen de dinsdag en donderdag de drukste dagen zijn, dit ook op de digitale snelwegen het geval is. Met één groot verschil; het online verkeer zorgt niet voor files want KPN heeft voldoende capaciteit voorhanden.
 
Tv en streaming
De kerstperiode was een relatief rustige periode op het netwerk van KPN, er was nauwelijks thuiswerkverkeer. Met name de tweede week van de kerstvakantie werd dat goed zichtbaar. Tegelijkertijd zorgt meer vrije tijd voor meer TV- en streamingverkeer. Wanneer men specifiek kijkt naar het streaming verkeer op het netwerk van KPN dan valt op dat het beduidend rustiger is op kerstavond en eerste kersdag. In de avond van tweede kerstdag is het weer net zo druk als normaal. 27 december is de drukste dag ooit geweest op het netwerk van KPN, dit werd met name veroorzaakt door recordhoeveelheden TV- en streamingverkeer. Alleen op 21 maart 2020 (tijdens de eerste lockdown) was het aandeel streamingverkeer een fractie hoger, maar de totale hoeveelheid dataverkeer weer minder. Nederland had na de kerst duidelijk de behoefte om even uit te buiken op de bank met een goede film of serie.
 
Mobiel netwerk
Ook tijdens de jaarwisseling werden records verbroken; dit keer op het mobiele netwerk. Opvallend daarbij is dat er dit jaar geen terugval in het mobiele verkeer was te zien. In een normaal jaar (met vuurwerk en zonder de beperkingen van een lockdown) is kort voor 0.00 uur een korte terugval zichtbaar in het mobiele dataverkeer. Vermoedelijk veroorzaakt omdat Nederlanders kort voor middernacht naar buiten gaan om het vuurwerk klaar te zetten en elkaar daarna massaal een gelukkig nieuwjaar te wensen. Even geen blik op de telefoon zorgt steevast voor een klein dipje in het mobiele dataverkeer. Dit jaar was dat anders; we hadden géén vuurwerk en aangezien de groepsgrootte beperkt was werden er veel meer digitale nieuwjaarsgroeten verstuurd. Mede daarom werden tijdens de jaarwisseling ’20-’21 alle records op het mobiele netwerk verbroken. Tussen 22.00 uur en 04.00 uur werd maar liefst 248 terabyte aan data verbruikt, 52 terabyte meer dan het jaar ervoor. We zijn dus zonder dipje het nieuwe jaar in gegaan.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
 Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
 Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gebruikers opleiden, Cloud Security en XDR zijn cruciaal voor cyberveiligheid in 2021
 Impact thuiswerken zichtbaar op netwerk KPN
 Adoptie van netwerken ‘As a Service’ groeit in EMEA de komende twee jaar met 41 procent
 Onverwachte netwerkproblemen grootste frustratie van IT-teams
 
 
reacties
 
Pieterjan Viaene  |   | 
27-01-2021
 | 
08:20 uur
Omdat al dat webverkeer betaald moeten worden, bieden wij onze medewerkers een extra vergoeding aan. Ter compensatie, want in België zijn de mobiele kosten best hoog.
Mechanische ventilatie  |   | 
29-01-2021
 | 
15:33 uur
Er moet dringend worden geïnvesteerd in goede mechanische ventilatie: vooral in scholen, bedrijven, rusthuizen en sportcentra, maar ook in andere ruimtes waar veel mensen samen komen. Het wordt tijd dat we terug naar kantoor kunnen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
100 procent remote werken de nieuwe standaard
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers
Financieel managers staan steeds vaker open voor factoring
IT-besluitvormer denkt dat bedrijven besparen op cyberbeveiliging ten gunste van andere doelstellingen
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
meer top 10