zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer bedrijven bieden ‘burnout-break’ – wacht Nederland nieuwe golf burnouts?

Niet-behandelen burnout inmiddels even effectief als wel behandelen

27 juli 2021 - Nu de corona-crisis langer duurt dan gedacht, dreigt een nieuwe golf burnouts. Steeds meer bedrijven, van LinkedIn tot datingapp Bumble, geven hun personeel een week verlof – een heuse ‘burnout-break’. Ellen Botman, stressexpert en CEO van Happy Brain ® Clinics, snapt wel dat bedrijven in actie komen. "Lange periodes met onzekere omstandigheden zorgen voor langdurige stress: een goed recept voor burnouts."

Het aantal burnouts en de gemiddelde duur van een burnout steeg de afgelopen tijd flink, zo blijkt uit onderzoek: van 242 naar 290 dagen. Er zou bijvoorbeeld een nieuwe golf burnouts bij verpleegkundigen en verzorgenden ontstaan door ‘inhaalzorg’, zorg die uitgesteld werd en nu ingehaald wordt. Botman: "Niet alleen voor zorgpersoneel dreigt een burnout-golf: corona zorgt ervoor dat mensen meer last krijgen van stressklachten. Men maakt zich immers meer zorgen over hun baan, gezondheid, financiën of ingewikkelde thuissituatie."


Opvallend is dat steeds meer bedrijven lijken te anticiperen op de onzekere omstandigheden en mogelijke gezondheidsrisico’s. The Guardian doopt het de ‘burnout-break’: vijf dagen gratis verlof, zodat de mentale gezondheid van medewerkers vergroot wordt. "Dat moet de kans op een burnout natuurlijk verkleinen, maar de vraag is of het echt helpt. Wat heeft een werknemer met langdurige zorgen over werk of gezondheid aan een weekje verlof?"
 
Maatschappelijke kosten burnouts stijgen
Doordat het aantal en de duur van burnouts stijgen, stijgen de maatschappelijke kosten voor burnouts. Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld 260 euro per dag, exclusief vervangingskosten en productieverlies. De jaarlijkse kosten van verzuim door stress worden geschat op 2,8 miljard euro. Dat bedrag loopt alleen maar verder op door het stijgend aantal corona-burnouts.
 Botman: "Het gaat niet alleen om deze maatschappelijke kosten; tel daar gerust het persoonlijk leed bij op. Iemand verliest bijvoorbeeld alle energie en plezier in het werk en in het leven. Dat is niet in geld uit te drukken. Bovendien maakt iemand met chronische stress significant meer kans op het ontwikkelen van ernstige ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Dat zijn verborgen gezondheidskosten."
 
Niet behandelen even effectief
Botman stelt dat er nog te veel onduidelijkheid is omtrent de effectieve behandeling van burnouts. "De behandelingsduur van het reguliere aanbod is inmiddels zo lang, dat het niet behandelen van een burnout inmiddels even effectief is als wel behandelen. Dat is zorgwekkend."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips voor managers om corona-burnouts te voorkomen
 Vijf zegeningen van een burn-out
 Manager, koester uw millennial!
 Rotterdammers hebben de meeste burnout-klachten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10