zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden

Groeiende vraag naar starters in online marketing en de bouwsector

17 juni 2021 - Als starter kan het lastig zijn om een eerste baan te bemachtigen. Werkgevers willen relevante werkervaring zien, maar pas afgestudeerden hebben nog geen kans gehad om die ervaring op te doen. Om starters op weg te helpen een baan te vinden, onderzocht LinkedIn welke startersfuncties de grootste groei doorgemaakt hebben en welke skills zij hiervoor nodig hebben.

De data, geanalyseerd uit  aangeboden startersvacatures op het platform, laten zien dat de vraag naar starters met name groeide in online marketing en functies in de bouw. 


 
Digitalisering en groeiende vraag in de bouwsector
Pas afgestudeerden in communicatie en marketing zitten goed: online marketeer is de baan die de grootste groei in het aantal vacatures liet zien. Dat 'online' populair is blijkt uit de groeiende vraag naar starters in functies zoals Front End Ontwikkelaar, Cloud Engineer en Full Stack Engineer. Daarnaast vinden verschillende functies in de bouw en vastgoed een plek in de top tien: met name specialisten zoals Elektro Engineer, Onroerend Goed Specialist en Bouw Management Specialist zijn gewild.
 "De pandemie heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven de noodzaak zien om te investeren in hun online zichtbaarheid. Alles wat we eerst offline deden, zoals events of fysieke afspraken moest in rap tempo online gebeuren. Dat is duidelijk terug te zien in de groei in vacatures in online marketing en sales," aldus Marcel Molenaar, Country Manager LinkedIn Benelux.
 
Skills belangrijker dan werkervaring?
Als pas afgestudeerde kun je niet leunen op (veel) relevante werkervaring. Om die reden analyseerde LinkedIn niet alleen het snelst stijgende aantal startersfuncties, maar ook welke vaardigheden voor deze functies gevraagd worden. Het bezitten óf het bijscholen naar deze skills, helpt pas afgestudeerden een baan te bemachtigen. De lijst laat zien dat software- en data gerelateerde skills in trek zijn. Deels is er vraag naar kennis omtrent specifieke programma’s, zoals JavaScript, Python of Microsoft Azure, en uiteraard zijn ook vaardigheden die de (online) zichtbaarheid vergroten in trek, zoals online marketing, Google Analytics en SEO.
 
Top tien
De top tien snelst stijgende startersfuncties en bijbehorende skills in Nederland ziet er als volgt uit:
 
 
1. Online Marketeer
 2. Commercieel Onroerend Goed Specialist
 3. Frontend Developer
 4. Full Stack Engineer
 5. Elektro Engineer
 6. Mechanisch Engineer
 7. Project Manager
 8. Bouw Management Specialist
9. Product Manager
10. Cloud Engineer
 
Remote (net)werken
Een trend die zich - mede door de pandemie van afgelopen jaar - doorzet, is die van remote werken en netwerken. Uit de gegevens van LinkedIn blijkt dat pas afgestudeerden het belang van een online netwerk omarmd hebben: het aantal LinkedIn-connecties nam in 2020 in de eerste zes maanden na hun afstuderen toe met elf procent, ten opzichte van 2019. Ook steeg het aantal startersbanen zonder vaste standplaats flink. In de eerste drie maanden van 2021 was vier procent van alle aangeboden startersfuncties remote, ten opzichte van 0,4 procent in diezelfde maanden in 2020.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge HR-professional neemt liever geen pas-afgestudeerden aan
 Helft pas afgestudeerden overschat zichzelf
 Vijf redenen om net-afgestudeerden aan te nemen
 Bedrijven zetten in op afgestudeerden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10