zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zieke medewerker bleef werken om financiële redenen

Kwart voelt zich onder druk gezet om diensten over te nemen

11 juni 2021 - Inflexibele werkroosters veroorzaken kopzorgen bij medewerkers met een niet-kantoorbaan. Meer dan de helft (54,4 procent) geeft aan dat wanneer zij zich ziek of niet lekker voelen, het moeilijk is om een dienst te veranderen of te ruilen met een collega. Vier op de tien (42,7 procent) is dan ook weleens ziek naar werk gegaan omdat ze geen vrije tijd konden veroorloven.

Een kwart (26,2 procent) voelde zich weleens onder druk gezet door collega’s om een dienst over te nemen die ze eigenlijk niet wilden. Dit blijkt uit onderzoek van Quinyx, leider in Workforce Management (WFM) oplossingen, onder bijna 1.200 Nederlanders met een niet-kantoorbaan.


 
Liever flexibelere roosters dan hoger salaris
13,4 procent voelde zich benadeeld door zijn werkgever door het niet willen overnemen van een dienst. Bijna een op de zeven (13,8 procent) was bang dat hun werkgever het als negatief zou ervaren als een dienst wegens persoonlijke omstandigheden moest worden veranderd. Drie op de tien (28,4 procent) geeft dan ook de voorkeur aan flexibelere roosters boven een hoger salaris.
 
Onderbezetting op werkvloer leidt tot stress
Naast inflexibele werkroosters zorgt ook de personeelsbezetting voor ongewenste werkomstandigheden. Sinds de coronapandemie heeft meer dan driekwart (78,6 procent) van de mensen met een niet-kantoorbaan problemen ervaren met de personeelsbezetting op de werkvloer als gevolg van onvoorspelbare drukte of uitval van personeel. Een vijfde (21,4 procent) zegt geen verandering te hebben ervaren. Het meest voorkomende probleem (50,7 procent) was onderbezetting. In ruim driekwart (76,8 procent) van gevallen leidde deze onderbezetting tot een stressvolle werkomgeving.
Maarten de Boo, Head of Workforce Optimization bij Quinyx: "Werkgevers moeten met veel componenten rekening houden. De business moet op een gezonde manier blijven draaien en tegelijkertijd zijn ze verantwoordelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van hun personeel. Het is daarom zaak om als organisatie meer in te zetten op het overwinnen van onvoorspelbare situaties. Dit kan door processen te automatiseren, te personaliseren en te voorspellen, bijvoorbeeld met behulp van kunstmatige intelligentie. Zo bent u er zeker van dat personeelsplanningen altijd zo flexibel en efficiënt mogelijk zijn. Hiermee krijgt personeel meer inzicht in de planning en worden situaties van onder- of overbezetting op de werkvloer voorkomen. Dit komt zowel ten goede aan het bedrijfsresultaat als aan de gezondheid van het personeel."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziekteverzuim eerste kwartaal 2021: licht dalende trend
 Ziekmeldingen in de eerste weken van 2021 historisch laag
 Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht
 Kwart werkenden zal zich minder vaak ziek melden bij vierdaagse werkweek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10