zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

COVID-19 brengt nieuwe cyberdreigingen aan het licht

Corona verandert de manier van werken en ook de cyberdreigingen

9 april 2021 - Het coronavirus heeft bedrijven gedwongen om snel over te stappen op werken op afstand, vaak zonder de juiste beveiligingsmaatregelen te treffen. De Verizon Business Mobile Security Index (MSI) 2021 laat zien dat veel bedrijven hierdoor kwetsbaar zijn geworden en zich hebben blootgesteld aan cybercriminelen.

49 procent van de ondervraagde bedrijven in de MSI benadrukte dat veranderingen op het gebied van werken op afstand tijdens de lockdown een negatieve invloed hadden op de cyberveiligheid van hun bedrijf.


Het is interessant dat 40 procent van de ondervraagde bedrijven erkent dat mobiele apparaten de grootste bedreiging vormen voor de IT-beveiliging van hun bedrijf. Toch heeft 45 procent van hen de beveiliging van mobiele apparaten bewust opgeofferd om "de klus te klaren", zoals het behalen van een deadline of productiviteitsdoelstellingen. Bijna een kwart (24 procent) heeft de beveiliging van mobiele apparaten opgeofferd om beter te kunnen reageren op beperkende maatregelen die vanwege de pandemie waren ingesteld.
 
Verschuiving in de manier van werken
"De pandemie veroorzaakte een wereldwijde verschuiving in de manier waarop organisaties werken. Veel van hen hebben hun digitale transformatie en werkwijze versneld om tegemoet te komen aan de snel veranderende eisen van zowel werknemers als klanten,"zegt Sampath Sowmyanarayan, Chief Revenue Officer van Verizon Business. "Terwijl bedrijven hun inspanningen elders richtten, zagen cybercriminelen hun kans schoon om toe te slaan. Door het toegenomen aantal telewerkers en gebruik van mobiele apparaten is het dreigingslandschap veranderd. Dit betekent voor organisaties dat ze zich meer moeten richten op mobiele beveiliging om zichzelf en degenen die ze bedienen te beschermen."
Het effect van de pandemie op de beroepsbevolking zal een blijvende impact hebben. Volgens het rapport verwachtte een grote meerderheid (70 procent) van de organisaties die het aantal werknemers op afstand zag toenemen na de invoering van beperkende maatregelen, dat het daarna weer zou afnemen. 78 procent zei echter dat dit aantal nog altijd hoger zou liggen dan vóór de lockdown. In het algemeen verwachtten onze respondenten dat het aantal telewerkers zich rond de helft (49 procent) zou stabiliseren.
 
Ook kleine en middelgrote bedrijven lopen risico
Meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) zegt dat kleine en middelgrote bedrijven een groter doelwit zijn dan grotere ondernemingen. Maar ook al is dat het geval, toch heeft 59 procent van de kleine en middelgrote bedrijven aan beveiliging ingeboet, waarbij 22 procent te maken heeft gehad met een inbreuk op mobiele apparatuur. 78 procent verklaarde dat ze de beveiliging van mobiele apparaten serieuzer zouden moeten nemen.
 
Beveiliging moet altijd centraal staan
Van de ondervraagde organisaties maakt 72 procent zich zorgen over misbruik van apparatuur. Een deel van het probleem is dat veel bedrijven moeite hebben om een effectief beleid voor aanvaardbaar gebruik (Acceptable Use Policy, AUP) te ontwikkelen - 57 procent heeft er helemaal geen.
De MSI beschrijft mensen en gedrag, apps, apparaten en dingen en netwerken en cloud als de vier sectoren van het mobiele dreigingslandschap. Daarnaast biedt het deskundige inzichten in hoe men zich kan beschermen tegen dreigende cyberaanvallen, zoals het instellen van een Zero Trust Network Access (ZTNA)-model en een Secure Access Service Edge (SASE)-architectuur, die is ontworpen voor een mobile-first en cloud-first wereld.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
 Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
 Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Back to the office: de implicaties voor security
 BlackBerry 2021 Threat Report onthult massale COVID-19-uitbuiting
 Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
 Lockdown zorgt voor toename cybercrime
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
100 procent remote werken de nieuwe standaard
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers
Financieel managers staan steeds vaker open voor factoring
IT-besluitvormer denkt dat bedrijven besparen op cyberbeveiliging ten gunste van andere doelstellingen
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
meer top 10