zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Back to the office: de implicaties voor security

De komende periode is dé gelegenheid om het securitybeleid te optimaliseren

18 maart 2021 - Door het coronajaar zijn we talloze Zoom- en Teams-thuisvergaderingen verder. Maar over een binnenkort worden collega’s weer opgezocht, met koffie en thee voor iedereen… terug naar een stukje zakelijke genegenheid! "En wellicht is dit hét moment om cybersecurity wederom op de radar te krijgen," stelt Mark Loman, Director of Engineering Sophos Benelux.

Hoewel thuiswerken reeds bij velen gemeengoed is geworden, heeft de snelheid van de overgang naar ‘werken op afstand’ iedereen verrast. Grootschalige sluitingen van kantoren alsmede een groot deel van de IT- en beveiligingsinfrastructuur moesten eenmaal snel worden opgezet. Vragen over VPN-capaciteit, software-updates via het thuisnetwerk en waar zakelijke laptops zich bevinden werden stuk voor stuk uitdagingen, ongeacht de bedrijfsgrootte.


 
Back to the office
Wanneer u uw collega’s straks weer vaker ziet en hun hardware na maanden thuiswerken op het kantoornetwerk wordt aangesloten (lees: ‘gere-integreerd’), dienen serieuze maatregelen getroffen te worden. Terugkeren naar kantoor mag namelijk geen risico’s met zich meenemen. Back to office staat synchroon aan het wegwerken van achterstallige beveiligingsupdates. De volgende zaken zijn in de komende periode essentieel voor de hele organisatie.
 
Quaraintainenetwerk
Zet ten eerste een ‘quarantainenetwerk’ op voor het updaten van apparatuur. Laptops, tablets en alles wat meer zij (die al maanden niet meer zijn geüpdatet) worden snel weer op het zakelijke netwerk aangesloten. Een quarantainemaatregel voor hardware, als het ware. Loman: "Binnen een gezin is een computer voor thuisleren of een tablet voor meerdere doeleinden van hand tot hand gegaan. Meerdere gebruikers kunnen tot een verhoogd risico leiden. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een ‘verkeerde’ site of het downloaden van een dubieus programma. En wanneer deze niet-geüpdatete apparatuur aan het bedrijfsnetwerk wordt gekoppeld, neemt dit beveiligingsrisico’s met zich mee."
 In de afgelopen periode hebben medewerkers zelf moeten handelen bij het installeren van programma’s als Slack en Google Docs. Maar applicaties die niet zijn goedgekeurd door de IT-afdeling kunnen ook een gevaar met zich meenemen. Daarom dient een door u geïnitieerd IT-auditprogramma opgezet worden om nader te bepalen welke tools zijn gedownload. Tevens goed om IT beter inzicht te geven in waar gevoelige gegevens op bedrijfsapparaten moeten worden beschermd en beheerd.
 
Delen van data
Ten slotte: uw collega’s zonder zakelijke VPN-toegang hebben mogelijk eigen clouddiensten en/of USB-sticks gebruikt voor het delen van data. "Roep dit een halt toe," zegt Loman. "Bestanden die via persoonlijke clouds of USB’s worden gedeeld, laten zich moeilijk c.q. niet versleutelen – los van het feit dat een USB zo uit je zak kan vallen. Laat daarom de IT-afdeling ondersteuning bieden bij de datamigratie naar de zakelijke cloud." 
De komende periode is dé gelegenheid om het securitybeleid te optimaliseren. Een beleid dat niet alleen beter werkt bij het beveiligen en moderniseren van hardware, maar ook grotere veranderingen aanbrengt in strategieën voor werken op afstand die een nog hoger niveau van beveiliging en toegang faciliteren.

Tot ziens, keukentafel & welkom terug, vertrouwde bureaustoel!
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kantoor wordt ontmoetingsplaats en overlegruimte
 Impact thuiswerken zichtbaar op netwerk KPN
 Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10