zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lockdown zorgt voor toename cybercrime

Toename cybercrime sterkst in Gelderland

7 januari 2021 - Cybercriminelen zijn tijdens de tweede lockdown vaker actief. Van september tot en met november verdubbelde het aantal meldingen van cybercrime zelfs ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

Tijdens de tweede golf nam het aantal meldingen van cybercrimes het sterkst toe in Gelderland, met maar liefst 231,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In zes andere provincies is het aantal meldingen van online oplichting minstens verdubbeld in vergelijking tot dezelfde periode in 2019. In Flevoland steeg tijdens de tweede golf het aantal cybercrime-meldingen tot nu toe het minst sterk (8,6 procent).



Verschuiving van fysieke naar digitale criminaliteit
Doordat veel Nederlanders thuis blijven, verschuift de criminaliteit van fysiek naar digitaal. Ook tijdens de eerste lockdown was een sterke toename in cybercriminaliteit te zien. In mei was het aantal geregistreerde online oplichterij in Nederland zelfs voor het eerst hoger dan het aantal inbraken. 
In het najaar kreeg de politie in Groningen en Noord-Holland opnieuw meer meldingen van cybercrime dan van inbraken. Ditzelfde geldt in 29,3 procent van alle Nederlandse gemeenten. 
In Wijk bij Duurstede werden de meeste cybercrime-incidenten geregistreerd tijdens de tweede golf: 6,3 per 10.000 inwoners. Daarnaast kregen de gemeenten Stede Broec (5,1) en Schagen (4,9) kregen relatief vaak te maken met online criminaliteit per 10.000 inwoners. In diezelfde periode werden per 10.000 Nederlanders 1,6 meldingen gedaan van digitale oplichting.

Aanpak cybercriminelen verandert
David Janssen, cybersecurity analist en initiatiefnemer van VPNGids.nl, merkt dat cybercriminelen het afgelopen jaar meer mogelijkheden vonden om slachtoffers te maken: "Men ziet dat criminelen inspelen op de veranderingen door het coronavirus. Door de pandemie zijn we online veel actiever geworden, wat kansen biedt voor criminelen. U ziet onder meer een toename in nepwebshops, vriend-in-nood fraude via WhatsApp en valse meldingen over de bezorging van pakketjes."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybersecurity Trends 2021: zekerheid in een onzekere tijd
 Bedrijven maken zich zorgen over phishing en identiteitsdiefstal
 Ook cyberhygiëne onmisbaar in tijden van social distancing
 Financiële cyberdreigingen in 2021
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10