zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De toekomst van IT innovaties in vijf opvallende steden

Arbeidsmigratie en noodzaak voor innovatie spelen op steeds meer plekken een rol

7 april 2021 - De opkomst van verschillende toekomstige IT-jobs ligt niet in Silicon Valley, maar in minder voor de hand liggende steden wereldwijd. Dat voorspelt Cognizant's Center for the Future of Work in het ‘21 Places of the Future’-rapport, waarin het bedrijf opkomende technologiebranches koppelt aan locaties waar IT-innovaties in die sector floreren.

Het rapport volgt op Cognizants ‘21 Jobs of the Future’-rapporten, waarin de opkomst van nieuwe functies en titels in de komende tien jaar centraal staan. De lijst van 21 locaties is zeer divers, met één algemene deler: op deze plekken worden toekomstige banen gecreëerd of opnieuw uitgevonden. Er wordt geïnvesteerd in (lokaal) talent en het aantrekken van ervaren professionals om samen aan groeiende technologie te werken. Dit zijn de vijf opvallendste steden en regio’s, en de bijbehorende specialismen uit het rapport.Dundee: spannende tijden voor E-Sports
Het Schotse Dundee is voor Nederland de dichtstbijzijnde stad op de lijst van Cognizant. Dundee heeft de potentie zich de komende jaren nog verder te ontwikkelen tot wereldwijde E-Sports hub, aldus het rapport. De lokale universiteit biedt als eerste ter wereld een opleiding tot gamedesigner aan en de consoleversie van Minecraft (met zo’n 200 miljoen spelers wereldwijd) komt hier vandaan. 4J Studios, het bedrijf achter Minecraft, biedt banen aan afgestudeerde game-ontwerpers, maar ook aan kunstenaars, accountants en andere professionals. Zo blijft de toestroom van de industrie een belofte in Dundee.

Nairobi: Keniaanse toekomst is duurzaam gebouwd
De hoofdstad van Kenia ontpopt zich tot een innovatieve hotspot op het Afrikaanse continent. Wereldwijd zien landen en steden investeringen in verschillende industrieën kelderen. Nairobi blijft ondanks de crisis vertrouwen oogsten bij investeerders wereldwijd. Dat is niet alleen goed nieuws voor Kenia. De Verenigde Naties verwachten namelijk een verdubbeling van de populatie in Afrika in 2050. Om zoveel mogelijk mensen op het continent een goede levensstandaard te kunnen bieden, moeten economieën als die van Kenia wereldwijd succesvol zijn. De jeugd van Nairobi is in ieder geval bereid zijn deel te doen: de stad kent ongeveer 150 succesvolle start-ups en met name duurzaamheidsinitiatieven vallen op. Momenteel haalt heel Kenia 93 procent van zijn energie uit de natuur en het land is op weg in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Tallinn: Estland maakte digitale inhaalslag
Bij technologische innovatie denken weinig mensen aan Oost-Europa. Toch blijkt Tallinn, de hoofstad van Estland, één van de Europese steden die digitalisering het meest omarmt. Skype startte in deze stad, en ook Uber-concurrent Bolt vond hier zijn oorsprong. Volgens Cognizant is deze ‘Baltische Silicon Valley’ deels het resultaat van gelukkige timing. Toen het land in 1991 onafhankelijk werd, schatte een jonge, gretige president de potentie van internet goed in. Estland maakte een inhaalslag in digitalisering en dertig jaar later is coderen zelfs een basisskill voor de jeugd in het land.

Tel Aviv: cyber security in Israelisch Silicon Valley
Niet alleen de Amerikaanse big tech companies moeten in de toekomst voor onze digitale veiligheid zorgen. Tel Aviv in Israel is het innovatieve centrum van wat ook wel ‘Silicon Wadi’ wordt genoemd. Wadi is het Arabische woord voor vallei, en eigenlijk is het niet vreemd dat Israel zich in veiligheid specialiseert: het land is een conflictgebied, waar de noodzaak van cybersecurity groter is dan in veel andere landen.

Virtual Space: leven en werken in virtual reality
Ongeveer 170 miljoen mensen maken vandaag de dag gebruik van een vorm van virtual reality. De verwachting is dat die markt alleen al dit jaar bijna 50 procent groeit, aldus Cognizant. Het rapport spreekt over ‘Virtual Space’, een plek waar we in de nabije toekomst met een headset in kunnen loggen en waar de grenzen tussen digitaal en fysiek leven totaal vervagen. Als we straks onze sociale ontmoetingen méér en méér digitaal plaats laten vinden, vraagt Cognizant zich af, waarom zou dat met werk niet kunnen? Sommige geboorteplaatsen van grote ideeën en uitvindingen uit de 21e eeuw zullen daarom compleet willekeurige dorpen en steden zijn, puur omdat iemand ze in zijn eigen luie stoel uitwerkte – met behulp van VR, AI en méér futuristische technologieën.
Robert Brown, Vice President van Cognizant’s Future of Work: "Dit rapport is een wereldkaart van de toekomst. We zagen in het verleden welke omstandigheden de successen van steden als New York, Sydney en Londen bepaalden. We zien soortgelijke krachten en factoren, zoals arbeidsmigratie en noodzaak voor innovatie, nu ook in andere regionen een rol spelen in de lokale ontwikkeling. Iedereen kijkt uit naar de uitdagingen van de wereld na de pandemie, en we denken dat ze die uitdagingen voor een groot deel in deze steden, maar ook virtueel, aan zullen gaan."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 45 procent C-level executives voelt zich persoonlijk verantwoordelijk voor falen IT
 Grote knowledge gaps in IT remmen innovatie en ontwikkeling
 CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
 Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10