zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het kiezen van EV-software is geen koud kunstje

Negen tips om op te letten bij het selecteren van de juiste leverancier

26 maart 2021 - Technische innovaties volgen elkaar in een rap tempo op en zetten zodoende de autowereld op zijn kop. Elektronische voertuigen (EV's) boeken vooruitgang. Daardoor zijn autonomie, connectiviteit en het veilig delen van data de volgende grote stappen voor EV-fabrikanten. Leiders in mobiliteit moeten hun EV-softwareleveranciers daarom zorgvuldig selecteren. Software als uitgangspunt is de beste tactiek.

Traditionele autofabrikanten hebben vaak niet genoeg expertise in huis op het gebied van softwarevaardigheden en vice versa; techbedrijven hebben meer kennis van auto’s nodig. EV-fabrikanten moeten daarom een ​​partner kiezen met diepgaande expertise in autosoftware om hen te helpen bij het oplossen van hun uitdagingen. Om meer inzicht te geven, deelt Grant Courville, VP bij BlackBerry QNX, negen belangrijke punten voor het selecteren van een EV-softwareleverancier.1. Veiligheid boven alles
Een betrouwbare softwareleverancier is een bedrijf dat de juiste investeringen doet in veiligheidscertificeringen én voldoet aan de industrienormen voor veilige producten.

2. Certificering en competentie
Gecertificeerde software is niets zonder het deskundige en technische personeel erachter. Dit geldt zowel voor nieuwe EV-makers als voor gevestigde autofabrikanten die nieuwe lidarsystemen bouwen en experimenteren met infotainment. Het in-house EV-engineeringpersoneel van de meeste autofabrikanten is veelal niet op de hoogte van bepaalde certificering.

3. Software voor de gehele auto
Elke verbonden auto wordt ondersteund door tientallen afzonderlijke subsystemen die elk aspect regelen: deursloten, ramen, remsystemen, verlichting, motor, airbags en nog veel meer. Eén enkele softwarearchitectuur is essentieel om de software in elke module overkoepelend, of holistisch, te beheren – zowel veiligheidsmodules onder de motorkap als de applicaties op dashboards. EV-software moet daarom aansluiten bij nieuwe EV-architecturen, waardoor eenvoudig onderhoud, updates en aanpassingen mogelijk zijn.

4. Hypervisors en isolatie
Virtualisatie is een andere architectonische verandering in de branche die de kosten verlaagt en elektronica vereenvoudigt. Hypervisors maken dit mogelijk door elk subsysteem te isoleren en verschillende functies apart uit te voeren, zoals instrumentenclusters, infotainment en displays. Het maakt ook updates op afstand voor EV-teams mogelijk en voorkomt catastrofale cyberaanvallen door elk subsysteem gescheiden te houden.

5. Gebouwd voor beveiliging
Als auto's niet verbonden waren, waren er geen zorgen over aanvallers die data zouden stelen of auto's zouden uitschakelen. Dat is niet langer het geval; nieuwe, altijd verbonden EV-architectuur moet goed beveiligd zijn en dit inbouwen in de architectuur. Betrouwbare kennispartners zijn van cruciaal belang voor de algehele naleving én beveiliging.

6. Verbonden met de cloud
Iedereen vertrouwt regelmatig op over-the-air (OTA) software-updates voor hun telefoons en verbonden apparaten. Hierdoor zijn bugfixes en beveiligingspatches mogelijk voor optimaal gebruik. Hetzelfde is nodig voor elektrische voertuigen, waardoor het gebruiksgemak toeneemt en de felbegeerde merkentrouw wordt gerealiseerd.

7. Fusie van sensoren
Sensoren verzamelen continu gegevens van autonome voertuigen en hun omgeving: camera, lidar, gps-locatie, enzovoorts. Sensorfusie voegt deze databronnen vervolgens samen tot één datastroom die de herkennings-, beslissings- en controlemechanismen van de autonome auto aanstuurt. Eenmaal ingevoerd in de cloud, voeden die gegevens ook de algoritmen voor machine learning (ML) waarmee voertuigen voortdurend kunnen verbeteren. Hiervoor moet EV-software met de cloud verbonden zijn.

8. Betrouwbaar zelfrijdend
Het zelfrijdende systeem van een auto gebruikt andere softwaretechnologieën dan normale embedded software voor auto's. ML-algoritmen gebruiken bijvoorbeeld vaak de programmeertaal Python, terwijl machine vision-systemen meestal GPU-programmering nodig hebben. Beide systemen vereisen echter nog steeds real-time prestaties en betrouwbaarheid. De combinatie van deze attributen en technologieën is een cruciale factor bij het kiezen van een leverancier.

9. De verst haalbare afstand
Elektronica voor verbrandingsmotoren (ICE) kan altijd vertrouwen op een draaiende motor om een ​​constante stroomtoevoer te leveren. Dit betekent dat de elektrische componenten van de auto niet erg energiezuinig zijn – en dat was ook niet nodig. Een auto met elektrische batterij maakt energie-efficiëntie een aanzienlijke prioriteit; de elektriciteit moet worden uitgebalanceerd tussen systemen en blijven bewegen. Slecht ontworpen software kan te veel stroom verbruiken en kan ervoor zorgen dat minder actieradius wordt behaald.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
 Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
 Vier tips voor een optimale IT-ondersteuning van hybride onderwijs
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Welke ontwikkelingen spelen er binnen het elektrisch rijden en de laadinfrastructuur?
 Zakelijke leaserijders kiezen vooral in Noord-Holland voor elektrisch
 Porsche presenteert eerste volledig elektrische sportwagen
 Een elektrische auto is voor sommigen onverwacht duur
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
Een compromis tussen werk en levensgeluk? Nee, bedankt! (1) 
Bedrijven kunnen veel winnen door klant te verrassen met hun service (1) 
top10
Werkgevers zien welzijn als topprioriteit bij terugkeer naar kantoor
Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
Ruim zeventien procent meer arbeidsconflicten dan voor de pandemie
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Nederlanders maken zich zorgen over veiligheid elektronische handtekening
Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
Meerderheid bedrijven vreest gevolgen cyberaanval
30 transformaties om tot een beter functionerende arbeidsmarkt te komen
Werkgever verwacht herfst vol verzuim
meer top 10