zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris

Slechts een derde vindt het niet prettig om over het salaris te praten

18 januari 2021 - Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat Nederlandse werknemers de grootste waarde hechten aan hun salarispakket. Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlandse werknemers voelt zich comfortabel bij salarisonderhandelingen en ze nemen ook vaak het initiatief om een gesprek hierover aan te gaan met de werkgever.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 5.683 medewerkers in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.


Functie-inhoud (40 procent) en erkenning (30 procent) volgen voor Nederlanders op de tweede en derde plaats. Opmerkelijk is dat werknemers hun eigen ontwikkeling slechts als tiende prioriteit noemen. De flexibiliteit in het kiezen van de werkplek en werktijden (veetien procent) én de visie en het beleid van de organisatie (twaalf  procent) worden genoemd als laagste prioriteit.
In tegenstelling tot Nederland (52 procent), laten werknemers uit België (33 procent) en Frankrijk (29 procent) zich minder uit over de hoogte van hun salaris richting collega’s. Ook nemen ze zelf minder initiatief om een gesprek met de leidinggevende aan te gaan over een salarisverhoging. Werknemers uit Duitsland (76 procent) en het Verenigd Koninkrijk (77 procent) hechten, vergeleken met Nederlandse werknemers (64 procent), daarentegen meer waarde aan het volledig begrijpen van de arbeidsvoorwaarden.

Verbeteren van de werkervaring
Twintig procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat ze zelf (gedeeltelijk) de kans krijgen om de samenstelling van hun salarispakket te bepalen. "Inzicht in de prioriteiten van de medewerkers kan helpen om de werkervaring te optimaliseren," zegt Mark Bloem, Directeur bij SD Worx Nederland. "Een sterk salarispakket hangt niet alleen af van het salaris. Medewerkers de kans geven om bijvoorbeeld een deel van hun eigen loonpakket in te vullen, is momenteel een belangrijke extra troef. Persoonlijk contact met de medewerkers, nagaan of ze tevreden zijn met hun functie en ze erkenning geven wanneer ze dat verdienen, zijn net zo belangrijk om de ervaring van medewerkers te verbeteren."

Salarisonderhandelingen
Het loonpakket is in de meeste gevallen het belangrijkste element in de werkcontext voor de meeste werknemers, wat ervoor kan zorgen dat het tegelijkertijd een gevoelig onderwerp is. Toch blijkt dat 54 procent van de Nederlandse werknemers zich comfortabel voelt tijdens salarisonderhandelingen. Slechts een derde vindt het niet prettig om over het salaris te praten. Opvallend is ook dat het initiatief om een gesprek over het salaris aan te gaan, volgens de helft van de respondenten, vanuit henzelf komt. Ook geeft 52 procent aan dat ze openlijk praten over hun salaris met collega’s. Ze delen deze informatie graag om salarissen van anderen te vergelijken met hun eigen salaris.
"U wilt natuurlijk niet dat werknemers zich ergens ongemakkelijk bij voelen. Daarom is het tegenwoordig echt nodig om een goed gedefinieerd loonbeleid te hanteren. Gesprekken over beloningen worden dan veel gemakkelijker. Een duidelijk loonbeleid dat eerlijk en rechtvaardig aanvoelt, in vergelijking met vergelijkbare profielen, verschuift automatisch de focus van de medewerkers. Ze kijken dan eerder naar hun verdere ontwikkeling binnen het bedrijf en de bijdrage die ze leveren aan de organisatie. Op deze manier kunnen lastige situaties gemakkelijk worden vermeden en neemt de efficiëntie van het bedrijf alleen maar toe," benadrukt Bloem.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
 Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen
 Gefragmenteerde informatie staat optimale customer experience in de weg
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgmedewerker verdient in 2021 netto 4,29 euro minder dan ambtenaar of leraar
 Thuiswerkende ambtenaren houden netto minder over in 2021
 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
 Gelijke beloning is een ‘key metric’ voor succes
 
 
reacties
 
JJJansen  |   | 
18-01-2021
 | 
20:22 uur
Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat het argument 'Ik verdien een loonsverhoging' nooit zo dwingend is voor een werkgever. Je bent wat hen betreft het minimumbedrag waard, want zo ga je niet weg. Als je het salaris van iemand anders als hefboom gaat gebruiken, moet dat in de context van ''Ik verdien betaald te worden x op basis van de kwaliteit van mijn werk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web
Kennismigranten buiten EU zijn interessant arbeidspotentieel voor schaarste arbeidsmarkt
Een inclusieve werkplek: vier tips om de volgende stappen te zetten
Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
Diverse organisatie trekt accounting talent aan
Werknemer die moeilijk rondkomt, zoekt naar manieren om extra te werken
meer top 10