zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De G in 5G staat voor geografische informatie

IoT en locatiegebaseerde services gaan een nog hogere vlucht nemen dankzij 5G

18 december 2020 - De nieuwe generatie draadloze netwerktechnologie is voor een groot gedeelte afhankelijk van locatie. De uitrol heeft te maken met netwerkontwerp en -transitie, nieuwe functionaliteit en inzetbaarheid, met als kernwoorden snelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid. Al deze vraagstukken zijn locatiegebonden.

Volgens Mark Desar, business developer Telcom bij Esri, zijn in de nieuwe 5G breedband-economie zijn geografische informatiesystemen (GIS) belangrijker dan ooit tevoren.


 
De belofte van 5G
5G belooft multi-Gbps snelheden, lage latency, ongelofelijke hoeveelheden capaciteit en betrouwbaarheid die nieuwe gebruikerservaringen en nieuwe mogelijkheden creëren. De hogere frequenties van 5G hebben echter een korter bereik dan lagere frequentiebanden en worden meer beïnvloed door gebouwen, bomen en neerslag. Mark Desar: "Met de mooie beloftes komen dus ook beperkingen. Het uitrollen van een landelijk dekkend netwerk is ingewikkeld en vereist een strategische plaatsing van veel meer kleine cellen om hetzelfde gebied te bedekken als met 3G/4G draadloze frequenties in de lagere banden. In de overgangssituatie gaan hybride draadloze netwerken ontstaan die gebruik maken van lage tot hoge frequenties over het draadloze spectrum. Deze worden strategisch gepland en uitgerold om de beste dekking voor gebruikers te creëren."
 
Locatie, locatie, locatie
De grote vraag is waar die cellen nodig zijn en het beste kunnen worden geplaatst, zodat ze de beste dekking bieden tegen de laagste kosten. Hiervoor is het nodig om verschillende geografische lagen van gegevens samen te voegen. Desar: "Met een geografisch informatiesysteem zijn trends in het gedrag van gebruikers, de locaties van netwerkfaciliteiten, oude hardware, afstanden tussen objecten en demografie allemaal op dezelfde kaart te visualiseren en daardoor te analyseren. Hierdoor is ook planning en engineering in een 2D- en 3D-kaartomgeving mogelijk, waardoor een nauwkeurigere analyse van de dekking voor kleine cellen mogelijk is." 
Ruimtelijke analyse en het in kaart brengen van netwerken maakt het mogelijk om verschillende scenario’s te modelleren en geschikte gebieden te identificeren voor het plaatsen van nieuwe 5G-toegangspunten. Desar: "Er wordt in dit kader ook steeds vaker gesproken over location intelligence. Input uit verschillende bronnen wordt samengevoegd tot zeer inzichtelijke, en letterlijk zichtbare informatie om direct beslissingen mee te nemen. Het is de volgende stap in business intelligence.
 
5G is nog meer glasvezel
De beloften van de draadloze mogelijkheden van 5G betekenen niet het einde van glasvezel. Desar: "Integendeel. Er wordt juist nog meer toegevoegd aan het transportnetwerk om aan al die beloften tegemoet te komen. Telecom operators schalen op om de vraag naar 5G bij te houden. Routeplanning- en ontwerp is geautomatiseerd om routes te optimaliseren en te voorkomen dat ontwerpen bovenop elkaar plaatsvinden. Verizon besloot bijvoorbeeld in het One Fiber initiatief dat het niet uitmaakt of ze glasvezel bouwen voor enterprise B2B-diensten of kleine cellen uitrollen, alles wordt strategisch ontworpen en geplaatst. Zo elimineren ze inefficiëncy die ontstaat uit onafhankelijke ontwerpen van verschillende teams binnen het bedrijf en de aannemers.
 Ook hierbij is GIS onmisbaar. Het is overkoepelend en kan een leidend systeem zijn om alle netwerkmiddelen - glasvezel, draadloos, coax, koper - in kaart te brengen. De combinatie van projectbeheer, desktop onderzoek, ontwerp en bouw, en het visueel tonen van de locatie en status van het project op een kaart, zorgt voor een enorme efficiencyslag. Dankzij de ruimtelijke analysetools blijft de aanleg van glasvezel binnen de geplande tijd en budget."
 
Locatiegebaseerde services
IoT en locatiegebaseerde services gaan een nog hogere vlucht nemen dankzij 5G. Apparaten worden slim en interacteren met elkaar, waarbij hun locatie een constante waarde zal zijn. Desar: "Een standaard vraag in de interactie tussen apparaten is: ‘waar ben ik in relatie tot jou?’. Locatiegebaseerde services worden verrijkt doordat nieuwe producten en diensten, middels 5G, er gebruik van gaan maken en zo een voorsprong nemen op diensten die locatiebewust zijn. GIS brengt IoT tot leven."
Een soepele transitie naar een volledige 5G-dekking, wordt de komende periode ondersteund door een hybride netwerk. Dit vergroot de complexiteit van planning, uitrol en beheer. Desar: "GIS-technologie tilt de locatiegebonden taal van IoT en locatiegebaseerde services naar het volgende niveau. In elke fase en elke laag van het 5G-netwerk is geografische informatie ondenkbaar, van ontwerp, tot uitrol, tot beheer, tot doorontwikkeling. Daarom staat de G in 5G misschien echt wel voor Geo. Nu alleen nog de vraag welke bedrijven dit het slimste weten in te zetten."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
 Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
 Dit zijn de vijf meest gegoogelde HR-thema's van 2020
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Ransomware wordt nog gevaarlijker door 5G en IoT’
 Nederlandse manager scoort een 7,5
 5G cruciaal voor behoud toppositie Nederlandse IT-sector
 5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
top10
‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe
Leidinggevende stimuleert werknemer niet om te leren
Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
Is technologie onze reddingsboei tijdens lockdown?
Niet-afgesloten cao’s kenmerken cao-jaar 2020
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris
Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
Sollicitatiedokter organiseert Nationale Dag van het CVv
Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
meer top 10