zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tevredenheid over thuiswerken toegenomen

Veel mensen willen niets anders meer

4 november 2020 - Halverwege maart werkten veel mensen voor het eerst niet meer op kantoor. Een tijdelijke maatregel, zo leek het. Maar inmiddels is het bijna november en weten we: thuiswerken is een marathon geworden. Dat hierdoor onze tevredenheid afneemt, ligt voor de hand, maar het tegendeel blijkt waar.

Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Nationale Vacaturebank en Intermediair (646 respondenten) komt naar voren dat de tevredenheid tussen april en oktober alleen maar groter is geworden, al missen we collega’s wel.Opvallende stijging in tevredenheid over thuiswerksituatie
Tijdens de eerste lockdown in april gaf slechts een kleine meerderheid aan tevreden te zijn over thuiswerken. 53 procent vond het toen prima om langer thuis te werken, 47 procent verlangde terug naar de kantoortuin. In oktober zien die cijfers er anders uit. De tevredenheid over thuiswerken is toegenomen: inmiddels vindt 68 procent het prima om vanuit het thuiskantoor te opereren, slechts 32 procent denkt daar anders over.

Meer tijd voor uzelf en het gezin
Dat er geen reistijd meer is, bepaalt voor de grootste groep de tevredenheid over thuiswerken. In april gaf 68 procent aan hier content mee te zijn, nu is dat 78 procent. Als je specifiek kijkt naar hbo- en wo-opgeleiden is dit percentage nog hoger: 85 procent geeft aan blij te zijn minder te hoeven reizen. Ook het percentage dat tevreden is over het zelf indelen van tijd is toegenomen. Waar in april 61 procent hierover te spreken was, is dit nu 64 procent en onder hbo- en wo-opgeleiden zelfs 72 procent. 37 procent geeft aan zich thuis beter te kunnen concentreren, in april was dat 34 procent. Ook het combineren van werk en gezin gaat beter. In april was 27 procent hier tevreden over, nu is dat 33 procent.

Collega’s worden steeds meer gemist
Wel zijn we collega’s meer gaan missen. In april gaf 59 procent dit aan, nu is dat 65 procent. En ook het aantal mensen dat zich juist op het werk beter kan concentreren, is toegenomen: 41 procent is die mening nu toegedaan, tegenover 35 procent in april. Op volledig thuiswerken zit dan ook vrijwel niemand te wachten: de meesten zijn vooral enthousiast over een hybride model: een combinatie van thuiswerken en op kantoor. Het overgrote merendeel (78 procent) gaat het liefst een of meerdere dagen per week fysiek naar het werk.

Vertrouwen in de arbeidsmarkt niet afgenomen
Opvallend is ook dat we onze kansen op de arbeidsmarkt vrijwel hetzelfde inschatten als in april. Waar destijds 51 procent dacht makkelijk nieuw werk te kunnen vinden, is dat nu 54 procent. Wel is er een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen: 59 procent van de mannen denkt makkelijk bij een andere werkgever aan de bak te kunnen, tegenover 49 procent van de vrouwen. Ook ziet een aanzienlijk groter percentage inmiddels het belang van bijscholen in: in april overwoog 25 procent bijscholing, nu is dat 35 procent.
"Waar we in maart en april nog worstelden met de nieuwe realiteit, zijn we nu aan thuiswerken gewend geraakt."zegt Madelon Meester, hoofdredacteur van Intermediair. "Veel mensen hebben inmiddels een comfortabele werkplek voor zichzelf gecreëerd, bedrijven stelden bureaustoelen, computerschermen en toetsenborden beschikbaar en ook de online-communicatietools kennen voor veel mensen geen geheimen meer. Wat waarschijnlijk ook meespeelt: in maart en april waren scholen en opvanglocaties gesloten. Voor mensen met kinderen was het dus schipperen thuis, dat is nu niet meer aan de orde."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Grote merken stellen Nederlandse consument teleur
 Nederlanders zijn trots op hun werk en doen vaak meer dan wordt gevraagd
 HR-beslisser ervaart te hoge werkdruk op HR-afdeling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers zien voordelen thuiswerken; management nog niet altijd overtuigd
 Aandacht voor sociaal kapitaal essentieel bij ‘hybride werken’
 Finance professional efficiënter door coronacrisis
 Werknemers onzeker over declareren onkosten voor thuiswerken
 
 
reacties
 
Caroline van Aart  |   | 
4-11-2020
 | 
10:55 uur
Positief artikel, goed om te lezen dat het steeds meer medewerkers bevalt om vanuit huis te werken. Ik denk dat men inziet dat ze veel efficiënter hun tijd kunnen indelen. Je mist tenslotte de filetijd, die kun je gebruiken om meteen aan het werk te gaan. Je kunt tussendoor even lekker wandelen of sporten en daarna weer fris & fruitig verder werken. Daar heeft het bedrijf alleen maar baat bij. Ik denk dat dit straks de norm wordt en mensen 1 of 2 keer per week bij elkaar komen op kantoor om samen een project te werken of om een soort teambuilding te doen. De rest van de werkzaamheden zullen vanuit huis gebeuren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Trend van eigen thuisbioscoop zet ook in 2022 door
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De zes belangrijkste trends voor intelligente documentverwerking in 2022
Van Digital Twins tot afstandscontrole: dít zijn de visualisatietrends van 2022
Brede kijk op netwerksecurity dé uitdaging voor 2022
'Het nieuwe normaal is nu gewoon normaal'
Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing
Drie manieren om betrokkenheid te creëren bij medewerkers op afstand
Bedrijven willen klantervaring verbeteren in huidige 'digital-first' wereld
Vijf tips voor veiligheidsbewustzijn
Twee op de vijf werkenden laat zich niet verleiden door tekenbonus bij zoektocht nieuwe baan
Deze acht innovatieve features brengt Zoom uit in 2022
meer top 10