zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkzoekers vinden tattoos en piercings bij sollicitatiegesprek geen probleem

Bij twijfel: bedek uw tattoo

20 oktober 2020 - Als u gaat solliciteren, hoeft u niet eerst uw tattoos en piercings te bedekken. Dat is althans de mening van bijna 90 procent van de bezoekers van Sollicitatiedokter.nl, zo blijkt uit recent onderzoek van het platform. Slechts 12,5 procent van de Sollicitatiedokter-bezoekers vindt dat werkzoekers hun tattoos en piercings wél moeten verbergen bij een sollicitatiegesprek.

Aan het onderzoek deden 281 mensen mee. Afgetekende cijfers, zou u denken. Toch leggen recruiters Jesse Geul en Xandra Drost aan Sollicitatiedokter.nl uit dat u als sollicitant er goed aan doet tattoos en piercings voor een gesprek toch te bedekken.


 "Ik heb niet meegedaan aan dit onderzoek," vertelt freelance recruiter Xandra, "maar als ik dat had gedaan, had ik bij de 90 procent gezeten die een tatoeage en een piercing prima vinden. Toch merk ik bij opdrachtgevers soms dat zij er anders in staan. Zij willen een bepaalde representativiteit uitstralen en kunnen die uitstraling niet met tattoos en piercings rijmen."

Het levert u niets op
Jesse Geul, die als recruiter bij de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst werkt, zit in hetzelfde kamp als Xandra. "Persoonlijk zou ik nooit iemand afwijzen omdat hij of zij een piercing of tatoeage heeft, zolang die binnen de perken blijft. Maar ik zou werkzoekers toch aanraden nog eens goed na te denken voor ze op sollicitatiegesprek gaan zonder hun tattoos en piercings te verbergen.
 Het gaat u namelijk niets opleveren, tenzij u solliciteert in de creatieve sector misschien. En de kans bestaat nog altijd dat iemand wel aanstoot aan tattoos en piercings neemt. Speel dus op zeker en bedek uw tatoeages en piercings voor u naar uw sollicitatiegesprek afreist."

Een bepaalde indruk
Dat er nog altijd mensen bestaan die tattoos en piercings bij een sollicitatie onacceptabel vinden, blijkt uit de reacties die in het Sollicitatiedokter-onderzoek werden achtergelaten.
Alhoewel de anti-tattoo en piercing bezoekers in de minderheid zijn, liegen hun reacties er niet om. "Heeft geen direct een bepaalde indruk, zegt een respondent, die daarmee impliceert dat de bepaalde indruk beslist geen goede is. "Piercings en tatoeages zijn iets voor in het privéleven, die hoeven niet zichtbaar te zijn tijdens een sollicitatiegesprek," vindt een ander.

Afleidend
Naast werkzoekers, namen ook mensen aan de andere kant van het sollicitatiegesprek aan het onderzoek deel. "Ik neem regelmatig gesprekken af en vind piercings en tatoeages daarbij afleiden van waar het sollicitatiegesprek omdraait", laat een anonieme recruiter in het onderzoek weten.

Bij twijfel: bedekken
Al met al adviseert Sollicitatiedokter werkzoekers om bij twijfel hun tattoos en piercings te bedekken. "Het nieuwe onderzoek geeft aan dat mensen tegenwoordig nauwelijks aanstoot nemen aan tattoos en piercings", vertelt Sollicitatiedokter-directeur Willem Eekels. "Toch is er nog altijd een groep mensen die ze wel als ongepast ervaren. Daarom is ons advies om tatoeages en piercings te verbergen wanneer u ergens gaat solliciteren. Die moeite kan zomaar beloond worden. Als u representatief overkomt, kan dat immers net het laatste zetje richting een nieuwe baan betekenen."
Eekels vervolgt: "Alleen als u gaat solliciteren bij een baan waar u zeker weet dat een tattoo of een piercing gewaardeerd wordt, kunt u dit advies negeren."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Het Nieuwe Werken en de veranderende rol van leiderschap
 Vijf tips om uw thuiswerkopstelling te verbeteren
 Hoe toekomstgerichte bedrijven data analytics expertise kunnen opbouwen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
 Tattoos op de werkvloer steeds meer geaccepteerd
 Tattoo vermindert kans op werk
 FNV wil richtlijn over piercings, hoofddoekjes en dresscodes
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
Personeelsmanagers zullen steeds meer rekening moeten houden met freelancers (2) 
top10
Van keukentafel tot thuiskantoor
Een op zes Nederlanders bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op arbeidsmarkt
Cruciale inzichten voor een crisiscommunicatiestrategie
Bescherm thuiswerkers beter met extra toegangsrechten
Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
Gratis handleiding voor het bestrijden van phishing en social engineering
2021 wordt het jaar van recoverware
Verstrikt in een web van regeltjes
Nederlander ervaart technische problemen tijdens het thuiswerken
Vier stappen voor organisaties om ‘Healthy Data’ te creëren
meer top 10