zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal zorgvacatures terug op niveau pre-coronacrisis

Zorgprofessionals erg schaars; vacaturedruk stijgt naar 5:1

19 oktober 2020 - Het aantal unieke (online) vacatures in de zorg is, na een dip in het tweede kwartaal van 2020 (-acht procent), weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dit blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group in opdracht van Compagnon. In vergelijking met vorig jaar is de vacaturedruk onder zorgprofessionals verder gestegen.

Inmiddels heeft iedere actieve baanzoeker (29.702 totaal) de keuze uit maar liefst vijf vacatures (148.631 in het afgelopen jaar), vorig jaar was deze verhouding nog 4:1.


Na een sterke stijging in 2019 (+elf procent) is het aantal zzp’ers in de zorg ook het afgelopen jaar fors toegenomen (+achttien procent). Van alle Nederlandse zorgprofessionals (463.700) is inmiddels ruim tien procent zzp’er (48.000). "We zien dat de vraag naar zorgprofessionals steeds verder toeneemt," zegt Frank Roders, Directeur van Compagnon. "Door de huidige krapte ligt de focus vaak op werven, maar binding is minstens zo belangrijk. Het salaris en andere vormen van waardering zijn hierbij van cruciaal belang. Er is op dit vlak veel onvrede onder zorgprofessionals en dat zou een verklaring kunnen zijn voor de forse stijging van het aantal zzp’ers." 
 
Minder aantrekkelijk
Hoewel de vacaturedruk het afgelopen jaar verder opliep, is de aantrekkelijkheid van de zorgsector – mede door de coronacrisis – fors gedaald. Zo zakte tussen het eerste en tweede kwartaal van 2020 het percentage niet-zorgprofessionals dat de zorg een aantrekkelijke sector vindt om in te werken, met een vijfde. Onder zorgprofessionals lijkt een vergelijkbare ontwikkeling gaande. Was in 2018 het niet verlengen van een aflopend contract de belangrijkste reden om van baan te veranderen (dertig procent), het afgelopen jaar waren vooral ontevredenheid (35 procent) en behoefte aan een nieuwe uitdaging (twintig procent) de belangrijkste drijfveren. "De zorg heeft het afgelopen jaar onder een vergrootglas gelegen. In het begin lag de focus op ‘onze helden in de zorg’, werkzekerheid en vitale beroepen. Daarna werden vooral de forse werkdruk, onderbezetting en salaris- en beloningsperikelen in de Tweede Kamer belicht," aldus Roders. "Tijdens de eerste golf was de loyaliteit hoog en de mobiliteit laag, maar het deels uitblijven van structurele waardering en de toenemende werkdruk maakt dat de loyaliteit afneemt en de mobiliteit hoger wordt, getuige ook het aantal openstaande vacatures."
 
Mobiliteit
In vergelijking met de Nederlandse beroepsbevolking is de arbeidsmarktactiviteit van zorgprofessionals laag. Slechts zeven procent van alle zorgprofessionals is actief op zoek naar een baan, tegenover twaalf procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Ondanks de hoge vacaturedruk, zegt bijna twee derde van de zorgprofessionals het afgelopen jaar niet te zijn benaderd voor een nieuwe baan. Onder de totale Nederlandse beroepsbevolking bedraagt dit slechts 50 procent. Roders: "Dat is erg opmerkelijk. Omdat de zorgsector te maken heeft met een zeer gespannen arbeidsmarkt zou u verwachten dat er actief wordt gezocht naar talent. Deze cijfers lijken eerder te wijzen op het tegenovergestelde". Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt de beperkte online aanwezigheid van zorgprofessionals. Zo is maar zestien procent van hen online vindbaar voor bemiddelaars en/of werkgevers en gebruikt slechts een kwart van de zorgprofessionals LinkedIn bij de oriëntatie op een nieuwe baan. Onder de Nederlandse beroepsbevolking bedragen deze percentages negentien en 31 procent.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Blijf online veilig en verander uw wachtwoorden
 Minder negatieve vooroordelen rondom werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis
 Acht cybersecurity trends voor 2021
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gehandicaptenzorg: financieel nog in balans, maar onzekerheid neemt toe
 Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast
  Eén op vijf vacatures in gezondheidszorg onvervulbaar
 Dalende vacaturetrend remt: eerste sectoren laten tekenen van herstel zien
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Ook thuis kun je gebruik maken van zakelijk internet
Welke auto’s behouden hun waarde het meeste?
reacties
Digitale tools zorgen voor minder werkstress (1) 
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19  (1) 
Kijken, kijken en niet kopen (1) 
‘Veiliger en slimmer werken’ bovenaan agenda IT-afdeling (1) 
top10
Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding
Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
Hoge uitstroom sociaal domein: het gaat niet alleen om het salaris
Slechts één op de drie werknemers is veerkrachtig genoeg
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen
De tien ingrediënten van elk succesvol project
Werkzoekers hebben hekel aan schrijven motivatiebrief
meer top 10