zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eén op de vijf werkende Nederlanders ziet inkomen dalen door coronacrisis

Ook mensen met baan financieel getroffen door corona

16 oktober 2020 - De coronacrisis raakt steeds meer werkende Nederlanders in hun portemonnee. Ruim twintig procent van hen is er sinds het uitbreken van de pandemie financieel op achteruit gegaan. Ongeveer hetzelfde percentage rekent voor de komende tijd op een inkomstendaling. Dat blijkt uit een enquête onder werkende Nederlanders in opdracht van BeFrank.

Zo'n zeven maanden geleden raakte Nederland in de greep van het coronavirus. Ruim 300.000 banen gingen sindsdien verloren, bleek eerder uit cijfers van het CBS. Nu blijkt dat er ook heel wat mensen die hun baan nog hebben financieel getroffen zijn. Eén op de vijf werkenden ging er sinds half maart financieel op achteruit met het gezamenlijke huishoudinkomen. Voor de maanden die nog komen, gelooft grofweg hetzelfde aantal dat de inkomsten zullen teruglopen. Steeds meer Nederlanders zijn onzekerder geworden over hun financiële toekomst. Bijna veertien procent van de mensen die hebben meegedaan aan de enquête is zelfs bang om z'n baan te verliezen. Vastklampen aan de zekerheid van een vast contract
Al die onzekerheid zorgt er ook voor dat werkende mensen iets honkvaster zijn geworden. Ruim 22 procent wil wel van baan veranderen, maar wacht daar bewust nog even mee. Die trend is vaker te zien in tijden van crisis. Door de pandemie willen mensen de zekerheid van hun vaste contract liever niet op het spel zetten voor het avontuur die een nieuwe aanstelling met zich meebrengt. Toch zijn er ondanks alle onzekerheden nog steeds mensen te vinden die een nieuwe wending aan hun loopbaan willen geven. Ruim elf procent denkt er momenteel serieus over na om te switchen. Veel genoemde redenen zijn meer uitdaging (52 procent), goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling (47 procent) en meer salaris (41 procent).  

Persoonlijke ontwikkeling
Er zijn ook mensen die de coronacrisis aangrijpen om zich verder te ontwikkelen. Ruim een kwart zegt een opleiding te willen volgen om zo hun huidige functie beter te kunnen uitvoeren. Voor twintig procent van de werkende mensen die de studieboeken willen induiken, gaat het vooral om te kunnen solliciteren op een andere functie. Ruim twaalf procent noemt omscholing voor een ander beroep als argument. Bijna zeventien procent van de ondervraagden heeft de afgelopen maanden loopbaanadvies ingewonnen.

Omzet onder druk
Zoals al bekend voelen ook veel ondernemers de financiële gevolgen van de coronacrisis. Deze enquête bevestigt dat beeld nog maar weer eens. Ruim de helft van de bedrijven heeft de afgelopen maanden al opdrachten verloren en nog eens 42 procent ziet de komende maanden met enige angst tegemoet. Hun omzet staat onder druk omdat er opdrachtgevers dreigen weg te vallen. Als gevolg daarvan zijn er al ondernemers die het niet meer zien zitten om door te gaan met hun bedrijf. Bijna twintig procent denkt serieus na over een baan in loondienst. Voor elf procent van de ondervraagde ondernemers gaat het om werk in dezelfde sector, ruim acht procent van de ondervraagden denkt aan een carrièreswitch.

De gevolgen voor uw pensioen
Veranderen van baan kan ook impact hebben op uw pensioen, waarschuwt Jan Hein Rhebergen, directeur van BeFrank. "Veel mensen realiseren zich dat niet, maar een wijziging in salaris van nu betekent ook een wijziging in salaris voor later. Hebt u binnenkort minder inkomsten, dan bouwt u als vanzelf ook minder pensioen op. Stel uzelf dus altijd de vraag welke gevolgen een andere baan heeft voor uw oudedagsvoorziening. Wat is er geregeld bij de nieuwe werkgever en is dat voldoende?" aldus Rhebergen. Switcht i binnenkort van baan? Hier leest u wat de gevolgen zijn voor uw pensioenopbouw.  
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
 Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
 Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
 Kwart Nederlanders bezorgd over baan door coronacrisis
 Pandemie heeft drastische gevolgen voor werk en inkomen Millennials en Generatie Z
 Werkend Nederland stelt veel vrije tijd boven een hoog inkomen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Customer experience verbeteren met digitalisatie supplychain
reacties
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
Subsidie voor ondernemende uitvinders (1) 
Optimisme technische bedrijven overstijgt coronacrisis (1) 
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af (1) 
Marketeer mist kennis van online marketing (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
De belangrijkste trends in mobile voor de zakelijke markt
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken
Pandemie inspireert Nederlanders tot gerichte om- en bijscholing naar banen van toekomst
Nederlandse sollicitant omschrijft zichzelf het vaakst als ‘teamplayer’, ‘gemotiveerd’ en ‘ambitieus’
Nederlandse werknemer wil nieuwe digitale vaardigheden
Een op de vijf managers let op etniciteit bij aannemen medewerkers
De toekomst van IT innovaties in vijf opvallende steden
Bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware
meer top 10