zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eén op de vijf werkende Nederlanders ziet inkomen dalen door coronacrisis

Ook mensen met baan financieel getroffen door corona

16 oktober 2020 - De coronacrisis raakt steeds meer werkende Nederlanders in hun portemonnee. Ruim twintig procent van hen is er sinds het uitbreken van de pandemie financieel op achteruit gegaan. Ongeveer hetzelfde percentage rekent voor de komende tijd op een inkomstendaling. Dat blijkt uit een enquête onder werkende Nederlanders in opdracht van BeFrank.

Zo'n zeven maanden geleden raakte Nederland in de greep van het coronavirus. Ruim 300.000 banen gingen sindsdien verloren, bleek eerder uit cijfers van het CBS. Nu blijkt dat er ook heel wat mensen die hun baan nog hebben financieel getroffen zijn. Eén op de vijf werkenden ging er sinds half maart financieel op achteruit met het gezamenlijke huishoudinkomen. Voor de maanden die nog komen, gelooft grofweg hetzelfde aantal dat de inkomsten zullen teruglopen. Steeds meer Nederlanders zijn onzekerder geworden over hun financiële toekomst. Bijna veertien procent van de mensen die hebben meegedaan aan de enquête is zelfs bang om z'n baan te verliezen. Vastklampen aan de zekerheid van een vast contract
Al die onzekerheid zorgt er ook voor dat werkende mensen iets honkvaster zijn geworden. Ruim 22 procent wil wel van baan veranderen, maar wacht daar bewust nog even mee. Die trend is vaker te zien in tijden van crisis. Door de pandemie willen mensen de zekerheid van hun vaste contract liever niet op het spel zetten voor het avontuur die een nieuwe aanstelling met zich meebrengt. Toch zijn er ondanks alle onzekerheden nog steeds mensen te vinden die een nieuwe wending aan hun loopbaan willen geven. Ruim elf procent denkt er momenteel serieus over na om te switchen. Veel genoemde redenen zijn meer uitdaging (52 procent), goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling (47 procent) en meer salaris (41 procent).  

Persoonlijke ontwikkeling
Er zijn ook mensen die de coronacrisis aangrijpen om zich verder te ontwikkelen. Ruim een kwart zegt een opleiding te willen volgen om zo hun huidige functie beter te kunnen uitvoeren. Voor twintig procent van de werkende mensen die de studieboeken willen induiken, gaat het vooral om te kunnen solliciteren op een andere functie. Ruim twaalf procent noemt omscholing voor een ander beroep als argument. Bijna zeventien procent van de ondervraagden heeft de afgelopen maanden loopbaanadvies ingewonnen.

Omzet onder druk
Zoals al bekend voelen ook veel ondernemers de financiële gevolgen van de coronacrisis. Deze enquête bevestigt dat beeld nog maar weer eens. Ruim de helft van de bedrijven heeft de afgelopen maanden al opdrachten verloren en nog eens 42 procent ziet de komende maanden met enige angst tegemoet. Hun omzet staat onder druk omdat er opdrachtgevers dreigen weg te vallen. Als gevolg daarvan zijn er al ondernemers die het niet meer zien zitten om door te gaan met hun bedrijf. Bijna twintig procent denkt serieus na over een baan in loondienst. Voor elf procent van de ondervraagde ondernemers gaat het om werk in dezelfde sector, ruim acht procent van de ondervraagden denkt aan een carrièreswitch.

De gevolgen voor uw pensioen
Veranderen van baan kan ook impact hebben op uw pensioen, waarschuwt Jan Hein Rhebergen, directeur van BeFrank. "Veel mensen realiseren zich dat niet, maar een wijziging in salaris van nu betekent ook een wijziging in salaris voor later. Hebt u binnenkort minder inkomsten, dan bouwt u als vanzelf ook minder pensioen op. Stel uzelf dus altijd de vraag welke gevolgen een andere baan heeft voor uw oudedagsvoorziening. Wat is er geregeld bij de nieuwe werkgever en is dat voldoende?" aldus Rhebergen. Switcht i binnenkort van baan? Hier leest u wat de gevolgen zijn voor uw pensioenopbouw.  
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties
 Nederlandse pensioenstelsel voor derde jaar op rij beste ter wereld
 CIO’s ervaren druk van digitale transformatie en cloudcomplexiteit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
 Kwart Nederlanders bezorgd over baan door coronacrisis
 Pandemie heeft drastische gevolgen voor werk en inkomen Millennials en Generatie Z
 Werkend Nederland stelt veel vrije tijd boven een hoog inkomen
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: tips voor meer conversie via e-mail
Er is veel waar je aan kunt denken om de conversie van je mailings te verbeteren. En niet onbelangrijk: hoe zet je al deze aspecten zo optimaal mogelijk in. In dit gratis white paper beschrijft Spotler 21 technieken voor beter scorende e-mails. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
reacties
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties (1) 
Maximaal zes mensen in een vakantiewoning reden voor annuleren (1) 
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
76 procent van de studenten werkt door coronacrisis in een andere sector (1) 
Aantal vacatures komt steeds dichter bij pre-coronatijdperk (1) 
Analytics is de bewezen grote winnaar (1) 
Hamsterschaamte: Nederlander ontkent te hamsteren tijdens coronacrisis (1) 
top10
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken
Betere bedrijfsresultaten? Begin bij uw cultuur
Aantal zorgvacatures terug op niveau pre-coronacrisis
Kwaadaardige corona trackers zijn in opmars
Een op drie IT-verantwoordelijken: organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie
Werkzoekers vinden tattoos en piercings bij sollicitatiegesprek geen probleem
Een op de drie medewerkers minder loyaal na eerste coronagolf
Bedrijven zetten vooral in op digitale transformatie
OOBE maar dan wel PnP
Pandemie versnelt de digitale transformatie
meer top 10