zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde

Waarde Nederlands vastgoed zal sterk dalen door krimp economie

18 september 2020 - De effecten van de economische krimp zullen volgens ABN AMRO met vertraging zichtbaar worden in een forse waardedaling van het zakelijk vastgoed. In 2020 stijgt de waarde van het vastgoed nog met 1,5 procent; volgend jaar daalt de waarde naar verwachting met maar liefst zes  procent.

 De waardeontwikkeling van vastgoed reageert met vertraging op de economie, omdat juist de indicatoren die als laatste reageren het meeste effect op de vastgoedmarkt hebben. Met name de groeiende werkloosheid gaat een grote impact hebben op de kantorenmarkt en huurwoningen. Naar verwachting stijgt de werkloosheid in 2021 naar 7,2 procent.
 
Waarde huurwoningen daalt in 2021 met vier procent
Doordat de werkloosheid het besteedbaar inkomen aantast, zullen werknemers naar verwachting minder aan woonlasten willen uitgeven. Dit heeft gevolgen voor de huurmarkt. Zo neemt de druk op de waarde van huurwoningen toe, omdat door het coronavirus meer huurwoningen op de markt komen die eerst bestemd waren voor de verhuur aan toeristen. Dit effect wordt versterkt doordat er nu veel minder expats in Nederland werkzaam zijn. Naar verwachting zal de waarde van huurwoningen dit jaar nog met drie procent stijgen, terwijl dit in 2021 met vier procent daalt. Tegelijkertijd verwacht ABN AMRO dat de vraag naar kantoorruimte door het thuiswerken en de stijgende werkloosheid zal afnemen. Het ombouwen van kantoren naar woningen is echter een goed alternatief en kan bijdragen aan het verminderen van het woningtekort. Per saldo verwacht ABN AMRO dat de waarde van kantoren in 2020 met een procent zal stijgen, waarna in 2021 een waardedaling van zes procent in het vooruitzicht ligt.
 
Maatregelen om rol beleggers op woningmarkt te beperken hebben onvoldoende effect
In de afgelopen jaren is de woningmarkt een steeds belangrijker onderdeel van de vastgoedmarkt geworden. Dit zorgde, mede door de aanhoudend lage rente, voor een snelle waardestijging van zakelijkvastgoed. ABN AMRO verwacht nu echter dat de stijgende werkloosheid de woningmarkt zal raken. "Ook de huurmarkt zal hiervan de effecten merken, hoewel dit wordt gedempt door een aantal structurele factoren. Zo is de woningnood nog steeds erg hoog, zeker in het commerciële huursegment. De vraag naar deze woningen blijft dan ook hoog," zegt Madeline Buijs, Senior Sector Econoom Vastgoed van ABN AMRO. "De maatregelen die de overheid heeft getroffen om de invloed van beleggers op de woningmarkt te beperken en de woningmarkt toegankelijker te maken, zoals een zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw, sorteren nog onvoldoende effect. Zo is nieuwbouw slechts een beperkt deel van de woningvoorraad, waardoor dit niet zal leiden tot lagere huren. Alleen als deze maatregel wordt doorgetrokken naar bestaande woningen kan het de waarde van huurwoningen onder druk zetten, omdat beleggers deze woningen dan moeilijker kunnen verhuren."
 
Het hele rapport is hier te downloaden.

 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties
 Nederlandse pensioenstelsel voor derde jaar op rij beste ter wereld
 CIO’s ervaren druk van digitale transformatie en cloudcomplexiteit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Kantoren nu corona-proof maken is niet goed genoeg”
 Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald
 Vijf verbeterpunten voor openbare aanbestedingen in vastgoedsector
 De impact van het verplichte energielabel C voor kantoren
 
 
reacties
 
peter zzpboekhouder  |   | 
18-09-2020
 | 
21:49 uur
De waardedaling van vastgoed wordt in 2021 op6 procent verwacht.

Dat komt onder meer doordat de werkloosheid pas rond die tijd zal oplopen, aangezien veel bedrijven - al dan niet met hulp van de overheid - hun mensen vooralsnog op de loonlijst houden.

Voor dit jaar houdt het Economisch Bureau van ABN AMRO rekening met een stijging van de werkloosheid van 3,4 naar 4,4 procent, terwijl volgend jaar een versnelde toename tot 7,2 procent te zien zal zijn.

Dit zal onder meer zijn uitwerking op de woningmarkt hebben, zegt ABN AMRO, aangezien het besteedbaar inkomen bij werkloosheid omlaaggaat, net als de bereidheid tot grote uitgaven. De bestaande woningnood kan de schade beperken/

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: tips voor meer conversie via e-mail
Er is veel waar je aan kunt denken om de conversie van je mailings te verbeteren. En niet onbelangrijk: hoe zet je al deze aspecten zo optimaal mogelijk in. In dit gratis white paper beschrijft Spotler 21 technieken voor beter scorende e-mails. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
reacties
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties (1) 
Maximaal zes mensen in een vakantiewoning reden voor annuleren (1) 
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
76 procent van de studenten werkt door coronacrisis in een andere sector (1) 
Aantal vacatures komt steeds dichter bij pre-coronatijdperk (1) 
Analytics is de bewezen grote winnaar (1) 
Hamsterschaamte: Nederlander ontkent te hamsteren tijdens coronacrisis (1) 
top10
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken
Betere bedrijfsresultaten? Begin bij uw cultuur
Aantal zorgvacatures terug op niveau pre-coronacrisis
Kwaadaardige corona trackers zijn in opmars
Een op drie IT-verantwoordelijken: organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie
Werkzoekers vinden tattoos en piercings bij sollicitatiegesprek geen probleem
Een op de drie medewerkers minder loyaal na eerste coronagolf
Bedrijven zetten vooral in op digitale transformatie
OOBE maar dan wel PnP
Pandemie versnelt de digitale transformatie
meer top 10