zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde

Waarde Nederlands vastgoed zal sterk dalen door krimp economie

18 september 2020 - De effecten van de economische krimp zullen volgens ABN AMRO met vertraging zichtbaar worden in een forse waardedaling van het zakelijk vastgoed. In 2020 stijgt de waarde van het vastgoed nog met 1,5 procent; volgend jaar daalt de waarde naar verwachting met maar liefst zes  procent.

 



De waardeontwikkeling van vastgoed reageert met vertraging op de economie, omdat juist de indicatoren die als laatste reageren het meeste effect op de vastgoedmarkt hebben. Met name de groeiende werkloosheid gaat een grote impact hebben op de kantorenmarkt en huurwoningen. Naar verwachting stijgt de werkloosheid in 2021 naar 7,2 procent.
 
Waarde huurwoningen daalt in 2021 met vier procent
Doordat de werkloosheid het besteedbaar inkomen aantast, zullen werknemers naar verwachting minder aan woonlasten willen uitgeven. Dit heeft gevolgen voor de huurmarkt. Zo neemt de druk op de waarde van huurwoningen toe, omdat door het coronavirus meer huurwoningen op de markt komen die eerst bestemd waren voor de verhuur aan toeristen. Dit effect wordt versterkt doordat er nu veel minder expats in Nederland werkzaam zijn. Naar verwachting zal de waarde van huurwoningen dit jaar nog met drie procent stijgen, terwijl dit in 2021 met vier procent daalt. Tegelijkertijd verwacht ABN AMRO dat de vraag naar kantoorruimte door het thuiswerken en de stijgende werkloosheid zal afnemen. Het ombouwen van kantoren naar woningen is echter een goed alternatief en kan bijdragen aan het verminderen van het woningtekort. Per saldo verwacht ABN AMRO dat de waarde van kantoren in 2020 met een procent zal stijgen, waarna in 2021 een waardedaling van zes procent in het vooruitzicht ligt.
 
Maatregelen om rol beleggers op woningmarkt te beperken hebben onvoldoende effect
In de afgelopen jaren is de woningmarkt een steeds belangrijker onderdeel van de vastgoedmarkt geworden. Dit zorgde, mede door de aanhoudend lage rente, voor een snelle waardestijging van zakelijkvastgoed. ABN AMRO verwacht nu echter dat de stijgende werkloosheid de woningmarkt zal raken. "Ook de huurmarkt zal hiervan de effecten merken, hoewel dit wordt gedempt door een aantal structurele factoren. Zo is de woningnood nog steeds erg hoog, zeker in het commerciële huursegment. De vraag naar deze woningen blijft dan ook hoog," zegt Madeline Buijs, Senior Sector Econoom Vastgoed van ABN AMRO. "De maatregelen die de overheid heeft getroffen om de invloed van beleggers op de woningmarkt te beperken en de woningmarkt toegankelijker te maken, zoals een zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw, sorteren nog onvoldoende effect. Zo is nieuwbouw slechts een beperkt deel van de woningvoorraad, waardoor dit niet zal leiden tot lagere huren. Alleen als deze maatregel wordt doorgetrokken naar bestaande woningen kan het de waarde van huurwoningen onder druk zetten, omdat beleggers deze woningen dan moeilijker kunnen verhuren."
 
Het hele rapport is hier te downloaden.

 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Kantoren nu corona-proof maken is niet goed genoeg”
 Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald
 Vijf verbeterpunten voor openbare aanbestedingen in vastgoedsector
 De impact van het verplichte energielabel C voor kantoren
 
 
reacties
 
peter zzpboekhouder  |   | 
18-09-2020
 | 
21:49 uur
De waardedaling van vastgoed wordt in 2021 op6 procent verwacht.

Dat komt onder meer doordat de werkloosheid pas rond die tijd zal oplopen, aangezien veel bedrijven - al dan niet met hulp van de overheid - hun mensen vooralsnog op de loonlijst houden.

Voor dit jaar houdt het Economisch Bureau van ABN AMRO rekening met een stijging van de werkloosheid van 3,4 naar 4,4 procent, terwijl volgend jaar een versnelde toename tot 7,2 procent te zien zal zijn.

Dit zal onder meer zijn uitwerking op de woningmarkt hebben, zegt ABN AMRO, aangezien het besteedbaar inkomen bij werkloosheid omlaaggaat, net als de bereidheid tot grote uitgaven. De bestaande woningnood kan de schade beperken/

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10