zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VGME Zomerreeks: woningmarkt onder druk

7 augustus 2018 -  "Door samen te werken met vakgenoten hoop ik van waarde te kunnen zijn voor het netwerk van VGME" - zo stelde Robbert Geerlings zich voor als nieuwe secretaris van het VGME-bestuur.

Barbara Kramer  van REMARK sprak hem ruim een maand later. Over de huidige branche-ontwikkelingen en zijn verwachtingen voor de toekomst.   


"De hele woningmarkt staat onder druk, niet één enkel aspect," valt Geerlings met de deur in huis. "Alles werkt op elkaar in, dat maakt het zo complex."

Gezonde kantorenmarkt
"Transformatie van kantoren is een goede zet gebleken," vertelt hij enthousiast. Nog nooit werden daar zoveel kantoren getransformeerd, het aanbod daalde met 40 procent. "Het concept van werken verandert bovendien mee. Mensen werken vaker thuis, bedrijven spelen in op deelgebruik en flexibiliseren de capaciteitsbehoefte. Hele kantoorpanden stonden leeg, terwijl de omgeving juist verdichting van de stad zocht: méér woningen."
 De afgelopen jaren werden in Den Haag lege kantoren omgebouwd tot bijna 5.000 woningen. Of zo ingedeeld dat het beter aansluit bij het huidige bedrijfsleven. Geerlings: "New Babylon is bij uitstek een voorbeeld van de ontwikkelingen in de Haagse markt. De eigenaresse speelt in op de marktvraag met een full-service officeconcept: huurders maken gebruik van high-end gemeenschappelijke faciliteiten, zoals restaurants, fitness-, vergader- en congresfaciliteiten."
 
Veranderende woningmarkt
De kantorenmarkt wordt geleidelijk gezonder, ook de woningmarkt verandert. "Het hele proces van aan- en verkopen is in ontwikkeling," zegt Geerlings. "Er ontstaan creatieve concepten en nieuwe verhuur- en verkoopformules. Vanuit onze beheertak zien we veel mutaties. Vastgoedbeheerders zijn drukker met het verwerken van eigendomswisselingen. Huiseigenaren verkopen steeds vaker zelf, dus een makelaar moet op vernieuwende wijze toegevoegde waarde bieden. Binnenkort organiseren we daarom vanuit VGME een masterclass over de rol van de makelaar (datum wordt later dit jaar bekend gemaakt).
De taxateur is volgens Geerlings cruciaal bij de vraag hoe de huizenmarkt in de toekomst ontwikkelt. "Men ziet nu dat woningen voor veel meer geld worden verkocht dan ze waard zijn," licht hij toe. "Bij een taxatie wordt de marktwaarde vaak gekoppeld aan de koopprijs. Maar de waarde van een woning moet wél reëel zijn om als onderpand te dienen bij een bank. We willen geen huizen onder water meer." Geerlings benadrukt hoe belangrijk het is dat taxaties eerlijk en kloppend zijn: "Taxateurs worden tegenwoordig beter en strenger gecontroleerd, dat is een goede zaak. Maar marktwerking bepaalt óók de waarde van de woning. De vraag is dus wat de gepaste financieringswaarde is, zodat de banken de risico"s beperken en bewoners niet in de schulden komen."
 
Toekomstmuziek
Wat verwacht Geerlings de komende jaren? Hij denk even na. "Deze mate van oververhitting heb ik in jaren niet gezien. Na 2008 hadden we zo"n acht jaar dat mensen hun huis niet kwijtraakten. Nu is de vraag naar woningen ongekend groot, mede door de lage hypotheekrente en maatregelen van de overheid. Maar het risico op een inzinking wordt ook steeds groter. Het is een terugkerende marktbeweging en een samenspel van verschillende krachten, ook van de overheid. Ik verwacht wel een tegenreactie. Na zo'n oververhitte markt komt altijd een ommekeer, dan wordt duidelijk of het vangnet van de banken en overheden heeft gewerkt."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Versnelde afbouw hypotheekrente toomt prijsstijgingen huizen in'
 Woningmarkt profiteert langer van lage rente
 Barstjes in het bouwwerk van de woningmarkt
 Raming woningverkopen fors naar boven bijgesteld
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10