zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart werkzoekenden met migratieachtergrond voelt zich weleens gediscrimineerd tijdens sollicitatie

Anoniem cv geeft iedere sollicitant een eerlijke kans

19 juni 2020 - Discriminatie en racisme domineren momenteel het nieuws. Ook op de werkvloer komt dit in Nederland nog veelvuldig voor. Te oud? Te jong? Van het verkeerde geslacht of een andere migratieachtergrond dan gewenst? Ruim een kwart van de werkende Nederlanders geeft aan tijdens een sollicitatie beoordeeld te zijn op basis van persoonsgegevens als leeftijd, etniciteit of geslacht.

De helft van hen geeft aan dat dit een negatieve invloed op hen had. Het maakte hen onzeker of gaf hen het gevoel buitengesloten te worden. Veel werkende Nederlanders hebben zich tijdens een sollicitatie zelfs weleens gediscrimineerd gevoeld. Dat geldt voor bijna één op de vier Nederlanders met een migratieachtergrond t.o.v. twaalf procent van de autochtone Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Unique onder 1.130 werkende Nederlanders om aandacht te vragen voor discriminatie op basis van persoonsgegevens.


Ruim een derde van de werknemers die weleens beoordeeld zijn op basis van persoonsgegevens tijdens een sollicitatieprocedure, geeft aan dat zij hierdoor anders zijn gaan denken of handelen tijdens sollicitaties. Bijvoorbeeld door (bepaalde) persoonsgegevens te verbloemen of minder sterk te benadrukken, door zich anders te presenteren, of informatie over leeftijd, geslacht of etniciteit niet te vermelden. Ook zorgen afwijzingen er voor dat werkzoekenden minder vertrouwen in zichzelf hebben tijdens sollicitaties.
Diana Magielsen, Operationeel Directeur van Unique: "Het is kwalijk dat werkzoekenden tijdens een sollicitatie niet zichzelf kunnen zijn. Het is dan ook erg belangrijk dat zij door werkgevers uitsluitend worden beoordeeld op basis van hun vaardigheden, competenties en talenten. Wij werken al sinds een paar jaar met anonieme CV’s, bijvoorbeeld tijdens de Week van het Anonieme CV, om zo een bijdrage te leveren aan een inclusieve en diverse arbeidsmarkt waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen. Op de anonieme cv’s van Unique zijn persoonsgegevens onzichtbaar gemaakt, zodat sollicitanten uitsluitend beoordeeld kunnen worden op hun talent en werkervaring. Uiteraard zouden we het liefste willen dat anonieme CV’s helemaal niet nodig zijn, maar we merken dat werkgevers deze spiegel nog steeds nodig hebben."
 
Anoniem cv geeft iedere sollicitant een eerlijke kans
Unique gelooft dat de ontwikkeling van talent - ongeacht iemands achtergrond - alle ruimte moet krijgen. Door te focussen op de werkervaring, het talent en de drijfveren van de sollicitanten wil het uitzendbureau gelijke kansen creëren. Dat blijkt geen overbodige luxe te zijn, blijkt uit het onderzoek. Ondanks dat twee derde van de in loondienst werkende Nederlanders vindt dat zijn of haar werkgever sollicitanten eerlijke en gelijkwaardige kansen biedt, voelen sollicitanten zich toch regelmatig benadeeld. Het beoordelen van sollicitanten op basis van persoonsgegevens is helaas niet onomstreden. Hoewel 62 procent van de werkende Nederlanders zegt het belangrijk te vinden dat hun werkgever ook mensen aanneemt met een andere achtergrond dan zijzelf, vinden vier op de tien werkenden dat deze gegevens wél mee mogen wegen in de beoordeling van sollicitanten.
Volgens Unique moet het tijdens sollicitaties gaan om de talenten van mensen en wat hen bijzonder maakt. "Arbeidsmarktdiscriminatie is een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. De verscheidenheid van werknemers, ieder met zijn eigen kwaliteiten en drijfveren, maakt juist het verschil in een organisatie," benadrukt Magielsen. "Door middel van onze initiatieven rondom anoniem solliciteren, willen we werkgevers opnieuw aan het denken zetten en hen bewust maken van het belang van inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer. Wanneer de mens en zijn of haar talent centraal staat haalt dit het beste van een werknemer naar boven. Geslacht, leeftijd of afkomst zouden nooit doorslaggevend mogen zijn voor iemands dromen en ambities."
 
Meeste mensen afgewezen op leeftijd

Veel Nederlandse werknemers denken dat vooral leeftijd een doorslaggevende rol speelt bij het wel of niet uitnodigen van een sollicitant op basis van persoonsgegevens. Bijna een kwart denkt dat hun werkgever weleens iemand op basis van zijn of haar leeftijd niet heeft uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hierna volgen de woonplaats van een sollicitant en een buitenlands klinkende naam als voornaamste redenen om iemand niet uit te nodigen op basis van persoonsgegevens op een cv.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Anti-discriminatiewet is een zegen voor de arbeidsmarkt'
 Eén op de zeven voelt zich weleens gediscrimineerd tijdens sollicitatie
 Niet-Nederlandse sollicitatiemail en cv minder vaak bekeken
 Eén op drie Europese werknemers ervaart discriminatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10