zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eén op drie Europese werknemers ervaart discriminatie

1 maart 2018 - Ruim één op de drie Europese werknemers voelt zich wel eens gediscrimineerd op het werk. Italianen ervaren dit het meest, Nederlanders het minst. Toch heeft in Nederland maar liefst 21 procent van de werknemers wel eens last van discriminatie op de werkvloer.

Leeftijd is volgens Europese werknemers de voornaamste reden voor discriminatie, gevolgd door geslacht. Eén op de vijf Europese werknemers noemt leeftijd ook als grootste rem op hun loopbaanontwikkeling. Discriminatie vanwege geslacht is door acht procent van de Europese medewerkers ervaren. Onder vrouwen is dat iets meer (twaalf procent).


Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders.

Jongeren meer last van discriminatie op de werkvloer
Jongeren ervaren meer discriminatie op het werk dan hun oudere collega's. Van de werknemers jonger dan 25 zegt 46 procent zich wel eens gediscrimineerd te voelen. Onder de groep ouder dan 55 is dat iets meer dan een kwart (28 procent). In Nederland is dit verschil nog groter. Van de werknemers jonger dan 25 heeft 41 procent zich wel eens gediscrimineerd gevoeld op de werkvloer (41 procent). Onder werknemers ouder dan 55 is dat ‘slechts’ zestien procent.
Niet in elke sector ervaren werknemers evenveel discriminatie. In Nederland scoren de sectoren kunst en cultuur (60 procent) en sales, media en marketing (35 procent) het hoogst. Over heel Europa verschijnt ook de sector financiële dienstverlening (40 procent) hoog in de ranking.
"Het is uiterst treurig dat zo veel werknemers discriminatie op de werkvloer ervaren," aldus Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland. "Deze resultaten tonen aan dat het voor werkgevers belangrijk is om zich regelmatig af te vragen hoe sterk hun discriminatiebeleid is en of hun HR-team voldoende in staat is om elke vorm van discriminatie aan te pakken, zowel bij het werven van talent als in het dagelijkse werk."

Loonkloof tussen mannen en vrouwen
Ondanks het feit dat het principe van gelijke beloning is vastgelegd in de EU-wetgeving, worden vrouwen in heel Europa nog steeds 16,3 procent minder betaald dan mannen. Dit heeft er in sommige landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, toe geleid dat het rapporteren over de loonkloof tussen mannen en vrouwen is ingevoerd. De noodzaak voor deze maatregel is niet in alle landen even aanwezig. Werknemers in Nederland zijn het minst geneigd te geloven dat het rapporteren over de loonkloof noodzakelijk is (acht procent). In Frankrijk (32 procent) en Zwitserland (29 procent) is de steun voor deze wetgeving het hoogst.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale tijdperk vereist nieuwe mensenrechten
 Een op de acht voelt zich gediscrimineerd bij sollicitatie
 HR-manager accepteert geen anonieme sollicitaties
 Een op de zes werknemers heeft te maken met pesten, discriminatie of intimidatie
 
 
reacties
 
Rob Berg  |   | 
5-03-2018
 | 
10:53 uur
De meeste voorkomende vorm van discriminatie is onderscheid op basis van leeftijd.

Maar ondertussen janken en jengelen werkgevers wèl dat ze maar geen personeel kunnen vinden.

Wordt het nu eens geen tijd dat jullie (werkgevers etc) daar nu eindelijk eens mee stoppen. Het is oer doem en super a-sociaal. Hoe kun je nou zo dom zijn om mensen met 25 - 30 jaar ervaring, opgebouwde kennis en vaardigheden aan de kant schuiven alleen maar omdat ze ouder zijn dan 45 jaar. Het is ook nog eens super a-sociaal want je zadelt de werkenden op met de kosten van levensonderhoud van hen die door jullie toedoen aan de kant staan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10