zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat u moet weten over ICT-beheer op afstand, ook na de crisis

Zorg voor heldere instructies voor medewerkers

8 juni 2020 - In tijden van corona werken ook ICT-beheerders zoveel mogelijk thuis. Die bevinden zich dus fysiek op afstand van de serverruimte. Dat hoeft niet zo’n probleem te zijn, zolang ze maar creatief én communicatief zijn. De grootste uitdaging is niet meer hoe ze alles in de lucht krijgen, maar hoe ze alles in de lucht houden. Wilco Ravestein, Country Manager bij Paessler, deelt tips over ICT-beheer vanuit huis.

Als u thuiswerkt en uw niet-technische collega’s ook, wilt u dat iedereen zo zelfredzaam mogelijk is. Ravestein licht toe: "Zorg voor een Q&A met de meest gestelde vragen en de bijbehorende heldere antwoorden en instructies. Mail die lijst rond, zet hem op intranet of op een andere plek waar alle medewerkers in uw bedrijf hem makkelijk kunnen vinden. Weinig tijd of geen zin? Betrek de communicatieafdeling erbij (als die er is) om alle instructies zoveel mogelijk eindgebruiker-vriendelijk te maken. Is dit niet genoeg, zorg dan voor een goedwerkend ticketingsysteem."


 
Permanent versus tijdelijk thuiswerken
Er zullen collega’s zijn die voortaan zoveel mogelijk thuis blijven werken, maar er zijn ook mensen die veel liever op kantoor zitten. Zij zullen in het nieuwe normaal weer regelmatig op kantoor zijn. Ravestein: "Maak tijdens deze crisis de balans op wie waar wil werken en bepaal vervolgens op welke manier ze toegang krijgen tot de bedrijfsomgeving. Is dat via een remote desktop, die op kantoor blijft draaien zodra ze een dagje thuiswerken? Of past een oplossing zoals Direct Access beter bij hun situatie?"
 
Check, check, check…ook vanuit huis.
Als u zelf veel thuis blijft werken kunt u daar ook in de gaten houden of alle kritische onderdelen van de infrastructuur nog werken.

Bandbreedte
Denk bijvoorbeeld aan bandbreedte. "U kunt moeilijk een monitoringtool in het thuisnetwerk van al uw collega’s hangen. Wat u echter wel kunt doen, is bewaken wat er binnen het bedrijfsnetwerk gebeurt, ook als u niet fysiek op kantoor aanwezig bent. De truc is om potentiële probleemgebieden binnen het netwerk te monitoren. Op die manier heeft u kennis van opstoppingen van het netwerkverkeer voordat eindgebruikers naar de telefoon grijpen," aldus Ravestein.

VPN
Als het voltallige personeel zich via een Virtual Private Network aanmeldt, zijn er waarschijnlijk tientallen of zelfs honderden thuiswerkers met het bedrijfsnetwerk verbonden. Dat betekent vanzelfsprekend dat u voortdurend moet controleren of het VPN naar behoren werkt. Ravestein licht toe: "De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn het inkomende en uitgaande VPN-verkeer en het aantal verbindingen. Langzaam verkeer zou op een potentieel probleem kunnen wijzen. En kennis van het huidige aantal verbonden gebruikers kan helpen met de probleemoplossing en het diagnoseproces."

Tools voor videobellen
Er bestaat geen twijfel over: online videovergaderingen vormen de lijm die virtuele teams bij elkaar houdt. En die tools, zoals Microsoft Teams of Zoom, moeten natuurlijk in de lucht blijven. Maar hoe checkt u dat? Ravestein legt uit: "De meeste diensten bieden ofwel een API of een website waar gebruikers de beschikbaarheid van de dienst kunnen aflezen. Zoom biedt bijvoorbeeld deze servicestatus, samen met informatie over een API waarmee u zelf de status kunt opvragen."

Bezoek aan kantoor
Uiteraard zijn er nog een heleboel andere zaken die u in de gaten zult moeten houden. De bovenstaande aspecten zijn simpelweg het belangrijkst wanneer een grote groep werknemers thuiswerkt. En zo nu en dan ontkomt u niet aan ritje naar kantoor, zodat u hardware kunt vervangen of iets ompatchen. En dat is natuurlijk helemaal niet erg, want dan kunt u meteen even bijkletsen met die leuke collega van HR.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 88 procent verwacht komend jaar een cyberaanval op klantdata
 Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd hoogste verzekering af tegen ransomware-aanvallen
 Haal in vier stappen het maximale uit uw softwaregebruik
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Zo kan iedereen veilig thuiswerken
 High performance teams veroveren de werkvloer, ook buiten IT
 IT Professionals maken zich meer zorgen over Corporate Security dan over IT-veiligheid thuis
 Twee jaar na introductie AVG hebben bedrijven nog steeds te weinig inzicht in IT-omgeving
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Hoe maak je geweldige onderwerpregels: 40 voorbeelden [white paper]
In dit white paper van Spotler vind je een verzameling van 40 onderwerpregels waar je gegarandeerd mee opvalt in de inbox van je ontvangers. Daarnaast krijg je do's en don'ts van onderwerpregels en leer je hoe je deze het beste kunt testen. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
reacties
Sectorplannen Transport en Logistiek: Banenmagneet voor de sector (1) 
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie' (1) 
Top Companies waar u kunt bouwen aan uw carrière zijn bekend (1) 
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen  (2) 
Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement (1) 
Kosten vermogensbeheer moeilijk te achterhalen (1) 
Finance-afdeling belangrijker geworden door coronacrisis (1) 
top10
Wachten in Zoomvergaderingen kost bijna 8. 000 euro per jaar
Van data-verzamelaar naar een data-gedreven bedrijfsmodel
Een op drie werkenden vindt baan saai
Cao-drukte in juni tekent inhaalslag
Corona zorgt voor makkelijk te benaderen maar moeilijk te werven kandidaten
Eén op de drie ongetrainde medewerkers vormt risico voor de veiligheid
Door op te komen voor LGBTQ+-inclusie ontstaan betere bedrijven en samenlevingen
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie'
Thuiswerken zorgt voor afname in complimenten over werkprestaties
Thuiswerken vermindert grip op personeelsbeleid en bedrijfscultuur
meer top 10