zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

High performance teams veroveren de werkvloer, ook buiten IT

Snel resultaat is drijvende kracht achter populariteit high performance teams

18 mei 2020 - Werken in high performance teams (HPT’s) wordt ‘the next big thing’ op de werkvloer. Dat blijkt uit het rapport Ordina Digital Monitor, dat Ordina presenteert. HPT’s worden op dit moment door een derde van de IT-afdelingen in Nederland toegepast. Ook buiten de IT-afdeling wint deze manier van werken snel terrein.

HPT’s zijn multidisciplinaire teams die op basis van een beproefde aanpak specifiek zijn samengesteld om een bepaald doel te realiseren. In deze teams werken mensen met verschillende profielen en achtergronden.



Sneller resultaat in teams
De Ordina Digital Monitor is uitgevoerd onder 1.700 besluitvormers in digitalisering, door onderzoeksbureau Markteffect. "Werken in high performance teams leidt tot sneller resultaat, een hogere betrokkenheid van collega’s en lagere kosten door kort cyclisch werken," zegt Ton Hagens, directeur high performance teams bij Ordina. "Dat wisten we door ervaring bij onze klanten, maar dit rapport bevestigt deze trend volledig. Ook in uitzonderlijke omstandigheden, zoals nu tijdens de coronacrisis, zien we dat onze high performance teams op hoog niveau blijven presteren. Ze maken namelijk gebruik van slimme IT-tooling voor hun werk, ze zijn gewend aan op afstand werken en ze schrikken niet van onverwachte veranderingen."

De belangrijkste uitkomsten van de Ordina Digital Monitor met het thema HPT’s zijn:
 
  • De vier belangrijkste voordelen van HPT’s volgens de respondenten (die met HPT’s hebben gewerkt) zijn: sneller resultaat door kort cyclisch werken (63 procent); wendbaarheid door vaker prioriteren (46 procent); hogere medewerkerstevredenheid door meer zelforganisatie (38 procent); lagere kosten door efficiënter werken (33 procent).
  • 33 procent van de IT-teams werkt inmiddels op deze manier; buiten de IT-afdeling werkt 27 procent op deze manier. Daarnaast is 24 procent van de respondenten deze nieuwe werkwijze aan het verkennen met de inrichting van de eerste teams.
  • De meest cruciale factoren om een HPT succesvol te laten zijn, zijn volgens dit rapport: coaching en begeleiding (47 procent), de samenstelling van het team (46 procent) en adoptie van teamwerkwijze door de hele organisatie (34 procent).
Next big thing
De verwachting is dat het aantal teams ook buiten de IT-sector sterk gaat toenemen; volgens de ervaringsdeskundigen in het onderzoek zijn HPT’s over vijf jaar een nóg belangrijkere manier om slimmer, sneller en efficiënter samen te werken aan resultaat. Zes op de tien respondenten (60 procent) die al eens hebben gewerkt met HPT’s, verwachten dat deze manier van werken steeds meer en vaker wordt toegepast. "We zien al jaren dat deze nieuwe manieren van werken eerst worden omarmd door IT en daarna door andere afdelingen", aldus Ton Hagens. "High performance teams hebben als eigenschap dat ze een unieke en gemengde samenstelling hebben die, gecombineerd met de methodes die ze toepassen, leidt tot een versneld resultaat."
Hagens: "We merken bij onze klanten en in de markt dat er behoefte is aan teams die snel kunnen worden samengesteld, in korte tijd up-and-running zijn en resultaat kunnen leveren; echte versnelling door optimale samenwerking en samenstelling. Dit is precies de reden waarom wij dit zo’n fijne manier van werken vinden. Het zijn zelforganiserende teams die met methodieken werken zoals scrum en design thinking in een ‘continu verbeteren’ cultuur. Daarnaast zijn ze gericht op hoge performance. Voor onze klanten betekent dit dat ze binnen korte tijd kunnen beschikken over professionele teams die zelflerend zijn en snel toegevoegde waarde leveren voor de business."

Belemmeringen om met HPT’s te werken
De belangrijkste drempels die in het onderzoek worden genoemd om met HPT’s te werken zijn een gebrek aan gekwalificeerde mensen (genoemd door 32 procent), te weinig prioriteit binnen de organisatie (26 procent) en gebrek aan support van het management (25 procent). Hagens: "We weten uit ervaring dat high performance teams juist een antwoord kunnen zijn op bovengenoemde drempels. Als deze manier van werken de juiste support krijgt van de directie gaan bedrijven hier de vruchten van plukken."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevende is voorstander van zelfsturende teams
  Gespannen relaties tussen beveiligingsteams en IT Ops-teams brengen bedrijven in gevaar
 Duurzaam succes van data science is team effort
 De geheimen van het bedrijf met 26 CEO’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10