zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verkeerde perceptie van ontwikkelaars door business is barrière voor succesvolle applicatie-ontwikkeling

Meer dan de helft business professionals vindt bouwen van apps verantwoordelijkheid van IT

29 april 2020 - Mendix publiceert de belangrijkste bevindingen van een onderzoek naar hoe business professionals kijken naar software-ontwikkelaars en wat de belangrijkste misvattingen zijn over hoe u succesvol applicaties bouwt en inzet. Opvallend is dat slechts 9,4 procent van de business professionals die deelnamen aan het onderzoek het noodzakelijk vindt dat ontwikkelaars de behoeften vanuit de business begrijpt.

Deze mening werd echter ook onderschreven vanuit IT waar 11,4 procent aangaf dit een belangrijke vaardigheid te vinden. Toch zegt 66 procent (53,2 procent in Nederland) van de business dat zij verwachten dat ontwikkelaars hen helpen om met behulp van applicaties issues op te lossen. Wel geeft 90 procent van de business professionals aan zelf apps te willen ontwikkelen als ze hiervoor de juiste tools zouden hebben. 


Hoewel technologie en het gebruik hiervan binnen bedrijven continu verandert, lijken ideeën over wie er verantwoordelijk is voor innovatie en digitalisering wel van een vorig tijdperk. Dit wordt vooral bevestigd door het antwoord op de vraag ‘welke vaardigheden heeft een ontwikkelaar nodig om bij te dragen aan de digitalisering van het bedrijf?’. Zoals te verwachten, staan ‘technische kennis’ en ‘beheersing van programmeertalen’ bovenaan bij zowel respondenten met een IT- als business-achtergrond. Slechts zestien procent van de Nederlandse respondenten vindt ‘gevoel hebben voor een goede gebruikerservaring’ een belangrijke eigenschap voor een developer. 
 
IT-team is verantwoordelijk voor applicatie-ontwikkeling
Duidelijke communicatie tussen business units en IT-teams is essentieel voor bedrijven die digitalisering serieus aanpakken. Ook analisten benadrukken het belang van communicatie voor het succesvol implementeren van innovatieve technologische oplossingen en een goede gebruikerservaring. Uit het onderzoek blijkt echter dat slechts 24 procent procent van de business professionals, ontwikkelaars ‘communicatief’ vindt. En enkel 24 procent van de ondervraagde business professionals beschrijft ontwikkelaars als ‘goed in samenwerken’. 
Meer dan de helft (53,2 procent) van de business professionals stelt dat het IT-team verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van software. Dit is niet alleen het geval in Nederland, uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de respondenten in de Verenigde Staten en zelfs 65 procent in Duitsland vindt dat het ontwikkelen van applicaties een taak is van de IT-afdeling. Terwijl samenwerking tussen verschillende domeinexperts essentieel is voor succesvolle applicatie-ontwikkeling. 
"Bedrijven die serieus bezig zijn met digitale transformatie, moeten ervoor zorgen dat hun business units en IT-teams een eenheid vormen," vindt Hans de Visser, vice president Product Management bij Mendix. "We leven niet langer in een wereld waar projecten aan het development team worden overgedragen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Het business team moet actief betrokken zijn bij de totstandkoming van de app, en het development team moet zeer goed weten wat de behoeften van de business zijn, wat de strategie is en welke voorkeuren de eindgebruiker heeft. Zonder samenwerking op al deze fronten, zal de uiteindelijke applicatie in het beste geval net voldoende zijn en in het slechtste geval een totale mislukking." 
 
Business wil helpen achterstanden in te lopen
45 procent van de respondenten stelt dat development teams vaak tijd tekort komen om nieuwe projecten op te pakken. Logischerwijs leidt dit tot grote achterstanden en gemiste kansen. Van de ondervraagde business professionals zegt 90 procent dat ze zelf applicaties zouden willen ontwikkelen als ze hiervoor de juiste tools aangeboden zouden krijgen. 
"Zogeheten ‘citizen developers’ worden steeds belangrijker voor bedrijven, die digitaal voorop willen lopen," stelt De Visser. "Er zijn simpelweg niet genoeg professionele ontwikkelaars om snel en eenvoudig apps te ontwikkelen. Met de low-code tools die nu beschikbaar zijn, kunnen business professionals samen met het IT-team op een visuele manier zakelijke applicaties ontwerpen en ontwikkelen. Of ze kunnen de gehele applicatie zelf ontwikkelen, afhankelijk van de complexiteit. De verschillende rollen smelten samen, en dat is een goed teken. Dat betekent dat alle denkkracht wordt ingezet om innovatie mogelijk te maken."   
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Blijf online veilig en verander uw wachtwoorden
 Minder negatieve vooroordelen rondom werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis
 Acht cybersecurity trends voor 2021
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
 Organisaties gaan Artificial Intelligence verder opschalen in 2020
 Vijf interessante ontwikkelingen in tech voor 2020
 Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Ook thuis kun je gebruik maken van zakelijk internet
Welke auto’s behouden hun waarde het meeste?
reacties
Digitale tools zorgen voor minder werkstress (1) 
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19  (1) 
Kijken, kijken en niet kopen (1) 
‘Veiliger en slimmer werken’ bovenaan agenda IT-afdeling (1) 
top10
Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding
Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
Hoge uitstroom sociaal domein: het gaat niet alleen om het salaris
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen
Slechts één op de drie werknemers is veerkrachtig genoeg
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen
Werkzoekers hebben hekel aan schrijven motivatiebrief
De tien ingrediënten van elk succesvol project
meer top 10