zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verkeerde perceptie van ontwikkelaars door business is barrière voor succesvolle applicatie-ontwikkeling

Meer dan de helft business professionals vindt bouwen van apps verantwoordelijkheid van IT

29 april 2020 - Mendix publiceert de belangrijkste bevindingen van een onderzoek naar hoe business professionals kijken naar software-ontwikkelaars en wat de belangrijkste misvattingen zijn over hoe u succesvol applicaties bouwt en inzet. Opvallend is dat slechts 9,4 procent van de business professionals die deelnamen aan het onderzoek het noodzakelijk vindt dat ontwikkelaars de behoeften vanuit de business begrijpt.

Deze mening werd echter ook onderschreven vanuit IT waar 11,4 procent aangaf dit een belangrijke vaardigheid te vinden. Toch zegt 66 procent (53,2 procent in Nederland) van de business dat zij verwachten dat ontwikkelaars hen helpen om met behulp van applicaties issues op te lossen. Wel geeft 90 procent van de business professionals aan zelf apps te willen ontwikkelen als ze hiervoor de juiste tools zouden hebben. 


Hoewel technologie en het gebruik hiervan binnen bedrijven continu verandert, lijken ideeën over wie er verantwoordelijk is voor innovatie en digitalisering wel van een vorig tijdperk. Dit wordt vooral bevestigd door het antwoord op de vraag ‘welke vaardigheden heeft een ontwikkelaar nodig om bij te dragen aan de digitalisering van het bedrijf?’. Zoals te verwachten, staan ‘technische kennis’ en ‘beheersing van programmeertalen’ bovenaan bij zowel respondenten met een IT- als business-achtergrond. Slechts zestien procent van de Nederlandse respondenten vindt ‘gevoel hebben voor een goede gebruikerservaring’ een belangrijke eigenschap voor een developer. 
 
IT-team is verantwoordelijk voor applicatie-ontwikkeling
Duidelijke communicatie tussen business units en IT-teams is essentieel voor bedrijven die digitalisering serieus aanpakken. Ook analisten benadrukken het belang van communicatie voor het succesvol implementeren van innovatieve technologische oplossingen en een goede gebruikerservaring. Uit het onderzoek blijkt echter dat slechts 24 procent procent van de business professionals, ontwikkelaars ‘communicatief’ vindt. En enkel 24 procent van de ondervraagde business professionals beschrijft ontwikkelaars als ‘goed in samenwerken’. 
Meer dan de helft (53,2 procent) van de business professionals stelt dat het IT-team verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van software. Dit is niet alleen het geval in Nederland, uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de respondenten in de Verenigde Staten en zelfs 65 procent in Duitsland vindt dat het ontwikkelen van applicaties een taak is van de IT-afdeling. Terwijl samenwerking tussen verschillende domeinexperts essentieel is voor succesvolle applicatie-ontwikkeling. 
"Bedrijven die serieus bezig zijn met digitale transformatie, moeten ervoor zorgen dat hun business units en IT-teams een eenheid vormen," vindt Hans de Visser, vice president Product Management bij Mendix. "We leven niet langer in een wereld waar projecten aan het development team worden overgedragen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Het business team moet actief betrokken zijn bij de totstandkoming van de app, en het development team moet zeer goed weten wat de behoeften van de business zijn, wat de strategie is en welke voorkeuren de eindgebruiker heeft. Zonder samenwerking op al deze fronten, zal de uiteindelijke applicatie in het beste geval net voldoende zijn en in het slechtste geval een totale mislukking." 
 
Business wil helpen achterstanden in te lopen
45 procent van de respondenten stelt dat development teams vaak tijd tekort komen om nieuwe projecten op te pakken. Logischerwijs leidt dit tot grote achterstanden en gemiste kansen. Van de ondervraagde business professionals zegt 90 procent dat ze zelf applicaties zouden willen ontwikkelen als ze hiervoor de juiste tools aangeboden zouden krijgen. 
"Zogeheten ‘citizen developers’ worden steeds belangrijker voor bedrijven, die digitaal voorop willen lopen," stelt De Visser. "Er zijn simpelweg niet genoeg professionele ontwikkelaars om snel en eenvoudig apps te ontwikkelen. Met de low-code tools die nu beschikbaar zijn, kunnen business professionals samen met het IT-team op een visuele manier zakelijke applicaties ontwerpen en ontwikkelen. Of ze kunnen de gehele applicatie zelf ontwikkelen, afhankelijk van de complexiteit. De verschillende rollen smelten samen, en dat is een goed teken. Dat betekent dat alle denkkracht wordt ingezet om innovatie mogelijk te maken."   
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
 Bedrijven investeren in Open Banking om besluitvorming te verbeteren
 Wat heeft 2023 in petto voor HR? De vijf belangrijkste trends volgens Culture Amp
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
 Organisaties gaan Artificial Intelligence verder opschalen in 2020
 Vijf interessante ontwikkelingen in tech voor 2020
 Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
meer top 10