zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waarom CFO’s en CIO’s de handen ineen moeten slaan

Cloudoplossingen en online ondersteuning zijn onmisbaar

8 april 2020 - De opmars van innovatieve technologie en automatisering voor voorheen analoge systemen en afdelingen komt op precies het juiste moment, zeker voor CFO’s. De gebeurtenissen van de afgelopen tijd hebben laten zien dat cloudoplossingen en online ondersteuning inmiddels onmisbaar zijn om de bedrijfscontinuïteit te garanderen.

Toch lijkt dit ideaalbeeld voor veel financiële afdelingen nog ver weg, zo stelt Bart van Praag, General Manager bij Workiva: "Op dit moment gebruikt zo’n 75 procent van de bedrijven meer dan zes verschillende rapportagetools. En wanneer we kijken naar de verwerking van gevoelige financiële data, is slechts 34 procent van de taken geautomatiseerd."


Van Praag: "Dit gebrek aan automatisering betekent dat financiële rapportageteams te veel tijd besteden aan ‘saaie’ activiteiten als het controleren en bewerken van gegevens, en te weinig tijd over houden voor doordachte analyses. Dat levert allerlei risico’s op: deadlines die niet gehaald worden, fouten in rapportages en medewerkers die ’s nachts wakker liggen.
Bedrijven zijn zich steeds bewuster van de tijd die verloren gaat aan handmatige processen, en de onnauwkeurigheid die dat soort processen met zich meebrengen. Deze bewustwording vraagt om een verandering van mind-set: CFO’s zouden meer als CIO’s moeten denken. Oftewel: niet alleen kijken naar de financiële processen, maar ook de vertaling maken naar technologische oplossingen die deze traditionele processen kunnen moderniseren. Een CFO is niet langer ‘slechts’ een financiële mastermind: CFO’s zijn steeds vaker early adopters van technologie die modernisering van hun afdeling mogelijk maken.
CFO’s hebben de verantwoordelijkheid over de meeste gevoelige informatie binnen hun bedrijven en doen er daarom goed aan af te kijken bij hun CIO-collega’s. Door dat te doen implementeren ze geautomatiseerde oplossingen die reputatieschade voor het hele bedrijf kunnen voorkomen, door fouten te elimineren en workflow-efficiëntie te optimaliseren. "

De digitale opstart
Van Praag: "Op dit moment verkeren veel CFO’s nog in tweestrijd, met aan de ene kant de vertrouwde systemen en processen die ze kennen en waar ze op vertrouwen, en aan de andere kant de digitale oplossingen voor de toekomst. Financiële afdelingen krijgen te maken met steeds complexere regelgeving omtrent rapportages en hogere standaarden om aan te voldoen.
De tijd van gewoonweg boekhouden en accountmanagement is voorbij, zeker nu bedrijven aan de nieuwe spelregels van het digitale tijdperk willen voldoen. Nu de digitale transformatie zich door het hele bedrijf beweegt, willen CFO’s niet achterblijven. Hier kunnen de CIO en CFO de handen ineenslaan: de CIO kan de CFO waar nodig begeleiden bij deze overstap. De CIO maakt afdelingen toekomstbestendig en kan met zijn best practices veel betekenen voor de CFO.
Door samen te werken kunnen CFO's en CIO's oplossingen vinden die het beste passen bij de wensen van het bedrijf - of het nu gaat om intern stakeholder management of externe rapportage. Technologieën zoals Robotic Process Automation (RPA), Machine Learning en Artificial Intelligence hebben allemaal hun plaats als het gaat om ervoor te zorgen dat financiële teams in staat zijn om financiële gegevens op de juiste manier te verzamelen, te beheren en te rapporteren."

Orde in de chaos
Van Praag: "Dankzij automatisering kunnen CFO’s (maar ook hun andere collega’s in de C-suite) rapportages verder verfijnen en wordt de transparantie binnen het bedrijf vergroot door data met elkaar te verbinden. Die connectie van data gaat verder dan het controleren van rapportages om aan compliance-regels van de organisatie te voldoen. Dankzij connected reporting verbetert de samenwerking tussen teams, wordt het aantal fouten geminimaliseerd en wordt de standaard van corporate reports nog hoger.
Op dit moment besteedt maar liefst 60 procent van de CFO's onnodig veel tijd aan het handmatig opschonen en bewerken van data, terwijl dit proces eenvoudig geautomatiseerd kan worden en dan slechts luttele momenten kost. Dit tijdsverlies blaast het rapportageproces onnodig op en zorgt ervoor dat CFO’s hun focus niet op de juiste plek kunnen leggen, namelijk op een overall visie op de uitvoering."

De opmars van de CFO
Van Praag: "CFO’s zijn niet langer de financiële wonderkinderen van hun organisatie: ze zijn voorlopers op technologisch vlak en maken zich sterk voor oplossingen die hen helpen nauwkeurigheid, efficiëntie en transparantie te verbeteren. Door financiële afdelingen en in het bijzonder rapportageprocessen te automatiseren, speelt de CFO de hoofdrol in de digitale transformatie van zijn bedrijf, waar uiteindelijk de hele organisatie van profiteert."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Is technologie onze reddingsboei tijdens lockdown?
 Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe
 Leidinggevende stimuleert werknemer niet om te leren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Managen complexiteit cloudomgeving ontstijgt menselijke capaciteiten
 Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
 CIO: digitaliseren workflows verbetert resultaten cruciale bedrijfsfuncties
 CIO worstelt met IT-performance door complexiteit cloud migratie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf  (1) 
top10
Voordeligste benzinepompen in Nederland bekend
Deepfakes, virtuele producties en lege bioscopen
Minder autoverbruik: zo komt uw auto de winter door zonder onverwachte kosten
Digital Days 2021: jongeren enthousiast maken voor ICT
Tips om uw vloer te beschermen tijdens het thuiswerken
Eén op de drie Nederlanders wil dat werkgever niet-gevaccineerde collega weigert op kantoor
‘Coronastress maakt managers en bestuurders minder capabel’
Bedrijven in duurzame energiesector hebben hogere omzet dan verwacht
In 2020 grootste cao-loonstijging in twaalf jaar
Twijfel is de grote vriend van excellente prestaties
meer top 10