zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CIO: digitaliseren workflows verbetert resultaten cruciale bedrijfsfuncties

Tekortkomingen in personeel en processen houden resultaten van digitale transformatie tegen

8 november 2019 - Europese CIO’s geven aan dat digitalisering de effectiviteit van belangrijke bedrijfsonderdelen, waaronder customer service, HR, financiën, IT en legal, verhoogt. Wel heeft een groot deel van de CIO’s te maken met uitdagingen in het behouden van deze impact, veroorzaakt door zwakke plekken in de organisatie.  

Dit blijkt uit onderzoek van ServiceNow. Het wereldwijde onderzoek onder 516 CIO’s, waarvan 328 uit Europa, uitgevoerd door Oxford Economics, laat zien dat ongeveer twee derde (66 procent) tenminste 50 procent van de processen en workflows in hun organisaties heeft geautomatiseerd. In 2022 zal 96 procent van de CIO’s tenminste de helft van de workflows gedigitaliseerd hebben.


CIO’s worden echter ook geconfronteerd met uitdagingen als het gaat om het benutten van de potentiële impact van digitalisering door tekortkomingen binnen de organisatie, die afbreuk doen aan de digitaliseringsstrategie.
 
Vijf cruciale stappen
Om digitalisering te bevorderen en betere resultaten te boeken binnen verschillende bedrijfsonderdelen, zijn de volgende vijf stappen cruciaal voor CIO’s:
 
 • Samenwerking met c-suite peers: 61 procent van de CIO’s zegt samen te werken met de COO voor het standaardiseren van workflows door digitalisering en de helft van de CIO’s zegt samen te werken met de CEO. Een veel minder groot aantal werkt samen met andere executives. Sterker nog, 21 procent zegt als enige verantwoordelijk te zijn voor het digitaliseren van workflows.
 • Samenwerken met externe partners: Terwijl 51 procent van de CIO’s aangeeft dat de samenwerking met externe partners meestal effectief is, blijft voor velen de toegevoegde waarde van deze samenwerkingen een proces dat nog in ontwikkeling is. Slechts zeventien procent geeft aan zeer effectief samen te werken met externe partners bij digitale transformatieprojecten.
 • Digitaliseringsdoelen afstemmen op zakelijke doelstellingen: Slechts achttien procent van de CIO’s zegt zeer effectief te zijn in het formuleren van zakelijke doelstellingen die doordringen tot alle onderdelen van de organisatie.
 • IT integreren binnen de organisatie: Slechts enkele CIO’s blinken uit in het integreren van IT binnen de organisatie, waarbij vijftien procent aangeeft dat hun organisatie zeer effectief is in het uitbreiden van gespecialiseerde teams met verschillende functies die digitale transformatieprocessen in gang zetten.
 • Resultaten meten en strategie aanpassen: Er is nog veel ruimte voor verbetering als het gaat om de manier waarop inspanningen op het gebied van digitalisering worden gedeeld met de business. Slechts achttien procent van de CIO’s denkt zeer effectief te zijn in het meten van voortgang en het presenteren van resultaten aan het management.
 • "CIO’s spelen een centrale rol in het ontwikkelen van digitale transformatiestrategieën en hun inzet verbetert de resultaten binnen verschillende bedrijfsonderdelen, waaronder HR, financiën, IT en de juridische afdeling," aldus Chris Pope, VP Innovation van ServiceNow. "Toch zijn er nog veel CIO’s die geen blijvend voordeel weten te realiseren. Om echt impact te hebben met een digitaliseringsstrategie moeten CIO’s binnen hun organisatie de mensen en processen aanpakken. Door in te spelen op uitdagingen met betrekking tot samenwerken met andere organisaties, het integreren van IT in de organisatie en volledige afstemming van IT- en zakelijke doelstellingen, zullen CIO’s sneller voordeel behalen op het gebied van innovatie, financiële prestaties, en de prestaties van medewerkers."
   
  Onderzoeksmethodologie
  Het onafhankelijke, wereldwijde onderzoek onder 516 CIO’s (waarvan 328 Europese CIO’s) in twaalf landen en 24 sectoren, is uitgevoerd door Oxford Economics. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van computer-geassisteerde interviews (CATI), waarbij de anonimiteit van respondenten werd gegarandeerd en ze vragen konden stellen en demografische informatie bevestigen.
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   'Dominante rol ransomware, stalkerware en MFA-bypasses'
   Vijf tips voor werknemers om overmatig stress te voorkomen
   Meerderheid bedrijven gebruikt technologie om personeelstekorten aan te vullen
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   In zes stappen naar meer inzicht in IT-budgetten en -systemen bij digitalisering
   Kabinet onderschat risico’s randvoorwaarden voor digitalisering
   Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index
   Nieuwe tech tools die uw wervingsproces kunnen moderniseren
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  advertorial
  Waar sta jij voor als leider?
  Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
  Lees verder
  Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
  reacties
  Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
  Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
  De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
  Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
  Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
  Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
  Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
  top10
  Kwart Nederlanders wil liever ander werk
  Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
  Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
  Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
  Wat heeft 2023 in petto voor HR? De vijf belangrijkste trends volgens Culture Amp
  'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
  Bedrijven investeren in Open Banking om besluitvorming te verbeteren
  Werkgevers krijgen advies: ''Stel harde regels op, tot ontslag aan toe''
  De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
  Ziekteverzuimpercentage 2022 na twintig jaar weer boven de vijf procent
  meer top 10