zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Financiële sector loopt risico €925 miljard te verliezen als ze niet reageert op klimaatverandering

Overgang naar groene economie biedt omzetkansen

3 maart 2020 - Ingrijpende beleidswijzigingen om klimaatveranderingen te vertragen, zoals CO2-belasting, kunnen zorgen voor kredietverliezen tot €925 miljard. Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders kunnen deze risico’s echter verminderen en hun omzetpotentieel vergroten door kapitaal te herverdelen en in te zetten op groenere bedrijven en investeringen.

 Dit staat in een nieuw rapport van strategisch advieskantoor Oliver Wyman, genaamd Climate Change: Three Imperatives For Financial Services.


Door de cruciale rol die de financiële dienstverlening speelt in de samenleving, kunnen we alleen overgaan op een klimaatvriendelijke economie als ook financiële dienstverleners meewerken. Momenteel begint de industrie stappen te zetten om de klimaatrisico’s beter te begrijpen, denk aan DNB’s recente consultatie over het integreren van klimaatrisico’s in risicomanagement. Toch blijkt dat het een flinke uitdaging is om klimaatrisico’s op te nemen in asset allocatie, prijsstelling en portefeuillebeheer. Dit komt omdat het beoordelen van de impact van een fysieke klimaatrisico’s of van klimaattransitierisico’s complex is en nog niet goed opgenomen is in de huidige modellen. Deze modellen zijn vaak gebaseerd op historische data, terwijl hier een toekomstgerichte scenario-analyse voor nodig is. De onderzoekers van het rapport pasten zo’n scenario-analyse toe bij het modelleren van de potentiële impact van een CO2-belasting en schatten dat dit kredietverliezen tot €925 miljard kan veroorzaken.

Overgang naar groene economie
Ook onderschat de financiële dienstverlening het omzetpotentieel van een overgang naar een groene economie aanzienlijk. Eerdere studies hebben geschat dat voor deze overgang de komende jaren €5,5 biljoen nodig is. Vandaag is de markt van duurzame financiering €37 miljard waard, maar als we de berekening van eerdere studies aanhouden, zal deze markt groeien tot €92 à €138 miljard. Gezien de beperkte groeimogelijkheden van de industrie, is dit dé kans bij uitstek om extra omzet te genereren.

Drie adviezen
Het rapport formuleert drie adviezen aan financiële dienstverleners om met klimaatverandering om te gaan:
 
  • Neem het risico serieus: Ratingbureaus, banken, vermogensbeheerders en verzekeringsmaatschappijen moeten investeren in het verbeteren van de gegevensverzameling en het granulair modelleren van fysieke klimaat- en transitiesrisico’s, en dit opnemen in kredietbeoordelingen en effectenwaarderingen. Ook moeten procedures veranderen zodat de risico’s structureel onderdeel zijn van besluitvormingsprocessen en conversaties met klanten.
  • Grijp de kans: De toenemende publieke bezorgdheid over het milieu leidt tot een groeiende vraag naar groenere investeringen. Er is dus een dringende behoefte om het aanbod voor duurzame financiering uit te breiden en om de data- en analytische structuren te creëren die hieraan ten grondslag liggen. Het onderzoek constateert dat hoewel een groeiend aantal banken stappen zet om kapitaal anders in te zetten, minder dan tien procent hierbij een robuuste, data-gestuurde aanpak gebruikt.
  • Hanteer een top-downproces: Hoewel de eerste adviezen een duidelijk commercieel motief hebben om de industrie tot actie aan te zetten, zal dit met een bottom-up benadering niet snel genoeg tot verandering leiden. Belangrijk is daarom dat bedrijven, geleid door het topmanagement, een proactieve houding innemen en duidelijke prioriteiten stellen.
Klimaatrisico's nog niet ingecalculeerd
"De financiële sector begint zich nu pas te realiseren dat het fysieke klimaat- en transitierisico’s niet genoeg in kaart heeft gebracht en deze dus ook nog niet heeft ingecalculeerd in kredietbeslissingen. Wanneer ‘early movers’ deze risico’s gaan waarderen en opnemen in hun risicoprofiel, zullen de bedrijven die trager reageren overblijven met de schulden die niemand wil," aldus Cornelia Neumann, Principal bij Oliver Wyman. "Het rapport laat zien dat de risico's maar ook de kansen groot genoeg zijn voor managementteams om dit een prioriteit te maken."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Zo geef je je werknemersbetrokkenheid een boost
 Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een goed opleidingsbudget
 Werknemer vindt het belangrijk dat werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Klimaatrisico’s funest voor veel branches en bedrijven
 Zes manieren om snel klimaatneutraal te produceren
 Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord
 Klimaatverandering prominent op de agenda bij het bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (1) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
top10
AI VS AI: De beste manier om de moderne cybercrimineel tegen te gaan
Oplopend ziekteverzuim door tekort aan bedrijfsartsen is op te vangen
Tegen de haren instrijken
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek
Bijna alle mkb-bedrijven zien negatieve impact van kostencrisis op bedrijfscultuur
Drie nieuwe tactieken die cybercriminelen gebruiken bij phishing-aanvallen
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk
Werkend Nederland print minimaal vanwege ontbossingszorgen
Jonge Nederlander vindt klimaatimpact van werkgevers belangrijk bij zoeken naar baan
Merendeel niet tevreden over salaris
meer top 10