zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Klimaatrisico’s funest voor veel branches en bedrijven

Euler Hermes ziet het klimaat als een ingrijpende disruptie

5 februari 2020 - De gevolgen van de klimaatrisico’s pakken dramatisch uit voor de economie. Meer en meer krijgen bedrijven te maken met klimaat-obstakels. De bouw die stilvalt, de halvering van de veestapel, het laagterecord van de Duitse auto-industrie; het zijn pas eerste voortekenen. Het klimaat is in toenemende mate een stok tussen spaken van vele branches en sectoren. Een a-typische crisis die een ongekende omvang kan bereiken.

Dat stelt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting bij Euler Hermes Nederland.


In toenemende mate gaan klimaatontwikkelingen de groei, het marktaandeel en de winstgevendheid van bedrijven beïnvloeden. Bedrijven die nu nog goed draaien, kunnen door klimaatregels opeens in de gevarenzone terecht komen. Euler Hermes waarschuwt daarom bedrijven om de ontwikkelingen bij hun afnemers goed in de gaten te houden. Geeroms: "Door de klimaatontwikkelingen wordt de kans groter dat facturen die vroeger keurig op tijd betaald werden straks opeens onbetaald blijven. Daarmee vergroot ook de kans op faillissementen." In de beoordeling van landen (en bedrijven aldaar) neemt Euler Hermes vanaf nu ook klimaatindicatoren op. "Onze researchafdeling houdt voortaan rekening met de effecten van klimaatoverlast zoals extreme droogte of wateroverlast. En dat geldt ook voor de effecten van klimaatregels."
Ingrijpende disruptie

Ingrijpende disruptie
Euler Hermes ziet het klimaat als een ingrijpende disruptie. Geeroms wijst naar noodsignalen uit allerlei hoeken, van bouw tot banken, van accountants tot industrie. "Lange tijd is klimaat bekeken vanuit de hoek van duurzaamheid. Maar het is ook een puur financieel-economisch probleem. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel waarschuwt deze week dat de klimaatproblematiek in de financiële wereld een nieuwe mondiale systeemcrisis kan veroorzaken. Een financiële crisis die nog verwoestender zal zijn dan de vorige. Het klimaat raakt de corebusiness van banken en verzekeraars, de afdekking van risico’s. De sector is niet bestand tegen de zware economische schokken en financiële verliezen die klimaatmaatregelen veroorzaken. Het gros van de financiële wereld is onvoorbereid en niet verzekerd."

"Klimaat is financieel"
Geeroms noemt ook de NBA, de beroepsorganisatie van accountants. "In een managementletter waarschuwt de NBA deze week dat bedrijven en organisaties voor grote financiële risico’s: van boetes tot verlies van marktaandeel, bijvoorbeeld als gevolg van reputatieschade. De NBA roept op om de klimaatproblematiek vooral ook ‘financieel’ te bekijken. Bij het beoordelen van de financiële gezondheid van bedrijven zal het klimaatbeleid een steeds grotere rol gaan spelen."
Ook in het Global Risk Report 2020 van het World Economic Forum (WEF) staat klimaatverandering bovenaan. "Bijna 800 experts en beslissers in het zakenleven en de politiek noemen het klimaat als de grootste bedreiging voor de wereldeconomie. Overal staat het opeens bovenaan op de agenda. Het lijkt wel of iedereen nu wakker schrikt."

Directe bedreiging
Al eerder stelde de researchafdeling van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, dat het bedrijfsleven onvoldoende is voorbereid op de gevolgen van de klimaatmaatregelen. Geeroms: "Margedruk door hogere (emissie)kosten en een stortvloed aan regels zijn voor veel bedrijven een directe bedreiging. Complete ondernemingen (of onderdelen ervan) kunnen hun volledige waarde verliezen. Tot 2030 moet het bedrijfsleven wereldwijd 2,5 biljoen dollar neertellen om te voldoen aan de intensievere klimaatregulering. Sectoren die het hardst worden getroffen zijn energie, staal en lucht- en zeevervoer."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes manieren om snel klimaatneutraal te produceren
 'Zakelijke rijder de dupe van maatregelen klimaatakkoord'
 Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord
 Klimaatverandering prominent op de agenda bij het bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Overstroming  |   | 
5-05-2020
 | 
10:24 uur
Goed dat ze rekening houden met klimaatrisico's zoals overstromingen. Overstromingen treffen in 2030 twee maal zoveel mensen als in 2020.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10