zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Klimaatverandering prominent op de agenda bij het bedrijfsleven

Klimaatbeleid kent nog veel uitdagingen voor bedrijfsleven

30 april 2019 - Thema’s als de energietransitie en het inspelen op klimaatverandering krijgen volop aandacht van het internationale bedrijfsleven. Bedrijven ervaren nog een aantal belangrijke politiek-juridische en economische uitdagingen om alle stappen te kunnen zetten die nodig zijn om de Nederlandse klimaatambities te behalen.

Dit belemmert hen echter niet om nu al druk bezig te zijn met een duurzame bedrijfsvoering.


Juridisch dienstverlener DLA Piper organiseerde op 21 maart 2019 het evenement Climate change: change your business! waarbij ruim 100 bedrijven vertegenwoordigd waren en tijdens zeven workshops in gesprek gingen over klimaatverandering. Onderwerpen die hierbij aan bod kwamen, waren: disruptie, circulair aanbesteden, duurzame vastgoedontwikkeling en -exploitatie, uitdagingen rondom verduurzaming in de praktijk, drijvende zonneparken, mededingingsaspecten van het Klimaatakkoord en sustainable financing. Tijdens de bijeenkomst in de Johan Cruijff ArenA bleek dat veel bedrijven nu al substantiële maatregelen treffen in de transformatie naar een duurzame toekomst en business.
 
Niet afwachten, maar aanpakken
Klimaatverandering en de energietransitie staan bij veel bedrijven hoog op de agenda. Bedrijven vinden het hun corporate responsibility om duurzaamheid te stimuleren en te integreren in hun bedrijfsvoering. Daarnaast wordt het ook als een kans gezien om voorop te lopen: door nu te investeren én te innoveren, worden later de vruchten geplukt van deze investeringen. Er wordt dus niet passief afgewacht wanneer de overheid bedrijven verplicht om klimaatvriendelijke maatregelen te nemen; klimaatverandering wordt actief aangepakt door het internationale bedrijfsleven.
 
Uitdagingen op weg naar een duurzame bedrijfsvoering

Tegelijkertijd bestaan er nog diverse uitdagingen voor bedrijven om verder door te kunnen pakken met het invoeren van een duurzame bedrijfsvoering. Deze uitdagingen liggen op het snijvlak van politiek, economie en wetgeving. De onlangs aangekondigde CO2-heffing voor bedrijven blijkt een aandachtspunt te zijn, met name voor de zwaardere industrie. De onduidelijkheid over het overheidsbeleid op (middel)lange termijn heeft ook impact op bedrijven. De vraag of er in Nederland een level playing field blijft bestaan en het vestigingsklimaat voor bedrijven hier net zo aantrekkelijk blijft als in het buitenland, houdt ook veel bedrijven bezig. Ook de financiering van groene initiatieven, het verduurzamen van de gebouwenvoorraad en belemmeringen op het gebied van het mededingingsrecht zijn voor veel bedrijven uitdagingen waar zij mee te maken hebben.
De aanwezigheid van deze (en andere uitdagingen) zorgt echter niet voor pessimisme of inactiviteit bij bedrijven als het gaat om het inzetten op klimaat en de energietransitie. Tal van praktische oplossingen kwamen dan ook voorbij tijdens het evenement van DLA Piper. De rol van de jonge generatie als aanjagers van klimaatverandering werd door veel partijen als belangrijk genoemd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Klimaatakkoord kan ruim 70. 000 banen creëren
 Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie
 Klimaatakkoord bedreigt bedrijven in energiesector
 Op Weg naar Duurzaam: 'We gaan een ongewisse toekomst tegemoet'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10