zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Iedere dag complimentendag!

Pluk de vruchten van feedback

3 maart 2020 - Op 1 maart vierden we Nationale Complimentendag. Een dag waarop we anderen een extra complimentje geven. Leuk, want iedereen krijgt graag een schouderklopje zo nu en dan. Door positieve feedback voelen we ons gewaardeerd en het bevordert de sfeer op kantoor. Waarom is het niet iedere dag complimentendag?

Complimenten zijn het hele jaar door waardevol. Het blijkt bovendien dat ons brein positieve feedback minder snel opslaat dan een negatieve opmerking. Wilt u dat een positief resultaat blijft hangen? Dan is herhaling cruciaal. Dit vraagt om actie.Wat medewerkers nodig hebben
Een voortdurend feedbackproces is essentieel voor je prestatiemanagement, maar is nog vaak een ondergeschoven kindje. Het gaat gelukkig de goede kant op. Uit onderzoek van Europe Ltd. onder 4500 werknemers in vijf Europese landen, blijkt dat ongeveer zes op de tienorganisaties hun medewerkers regelmatig beoordeelt. 68 procent van de medewerkers gelooft bovendien dat een continu feedbackproces nuttig is. "De behoefte aan constante feedback is niet nieuw, maar het wordt wel een steeds belangrijkere troef binnen een organisatie," vertelt Mark Bloem, Algemeen Directeur van SD Worx Nederland.  

Erkenning leidt tot groei
Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland ‘erkenning’ de op twee na belangrijkste factor is voor werknemerstevredenheid, na ‘het takenpakket’ en ‘de groeimogelijkheden’. Er blijkt een verschil te zijn in het waarderingsgevoel van de ondervraagde medewerkers naarmate ze regelmatig, op vaste tijdstippen of nooit worden beoordeeld. 85 procent van de Nederlandse medewerkers die regelmatig worden beoordeeld vindt dat hun manager hen voldoende waardeert tegenover 78 procent van de medewerkers die op de klassieke manier worden beoordeeld. De cijfers in omringende landen vertonen een vergelijkbaar beeld. In Frankrijk is het contrast het grootst: een continu feedbackproces leidt bij 68 procent tot waardering van de manager. Bij medewerkers die op vaste momenten worden beoordeeld is dit slechts 58 procent.

Het belang van voortdurende feedback
Een feedbackcultuur heeft heel wat voordelen voor de organisatie. U leert medewerkers beter kennen. Dit zorgt voor een positieve werksfeer, waardoor medewerkers zich gelukkiger voelen. En blije medewerkers zijn ook nog eens productiever. Geregeld functioneringsgesprekken inplannen draagt dus bij aan een open en eerlijke gesprekscultuur.
Naast een formele aanpak, zijn er ook speelsere opstapjes naar een positieve feedbackcultuur: een complimentenmuur bijvoorbeeld. Het blijkt dat complimenten geven net zo moeilijk is als ze ontvangen. HR-consultant Kim van Houtven: "Ook al kennen we het belang van het geven van complimenten, we doen het gewoon te weinig. Misschien weten we daarom niet goed hoe we ermee om moeten gaan. We beschouwen onze prestaties als iets vanzelfsprekends en durven er geen erkenning voor te vragen."

Inzicht in organisatie
Vanuit een ondernemersperspectief is er nog een belangrijke meerwaarde. U leert ook de eigen organisatie beter kennen. Prestatiemetingen onthullen waardevolle informatie over de bedrijfscultuur, de sfeer en de werkdruk. Hiermee kunt u aan de slag en voorkomt u dat kleine ergernissen uitgroeien tot grotere problemen. U helpt uw organisatie voortdurend verbeteren en ontwikkelen en houdt medewerkers gemotiveerd. "Ze begrijpen beter hoe ze het beste kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie, voelen zich gesteund en zijn trots om voor u te mogen werken," vult Houtven aan.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
 Bumperkleven en smartphone grootste ergernis in het verkeer
 Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn bij het aangaan van overeenkomsten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart krijgt nooit complimenten op het werk
 Werknemer krijgt liever compliment van manager dan salarisverhoging
 1 maart: geef minimaal drie complimenten
 Collega’s geven meer complimenten dan werkgevers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Zo maak je een indrukwekkende online bedrijfspresentatie
reacties
Tien suggesties voor meer 'fun' op de werkplek (1) 
Bouw-cao zet aan tot fraude (1) 
Topmanagers vergaderen 100 procent van hun tijd (1) 
Manager moet werknemer los kunnen laten (4) 
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
Een op zes mannen vindt dat partner te veel verdient
De favoriete vakgebieden van oud-horecapersoneel
Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
Jongere vindt werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van medewerkers
DDoS-aanvallen in 2020 krachtiger, complexer en langer
Door pandemie meer behoefte aan duurzame en flexibele mobiliteitsoplossingen
Medewerker overschat zichzelf in het herkennen van cyberincidenten
meer top 10