zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse bedrijven niet klaar voor Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Een op drie organisaties heeft nog nooit van WAB gehoord

25 oktober 2019 - Er is nog veel werk te verzetten voordat de Wet Arbeidsmarkt in Balans over – iets meer dan – twee maanden ingaat. Zo heeft een derde van het Nederlandse bedrijfsleven nog nooit van de WAB gehoord.

Dit blijkt uit een onderzoek van CG Research in opdracht van Manpower Nederland onder 517 werkgevers en HR-verantwoordelijken. Van alle ondervraagden weet daarnaast de helft (49 procent) niet wanneer de nieuwe wet van kracht wordt.


"De voorlichtingscampagne waarmee het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een week geleden is gestart om werkgevers en werknemers te informeren over de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is niet aan dovemans oren gericht," zegt Janine Bos directeur van Manpower Nederland. "Het verrast me dat er nog steeds bedrijven niet goed voorbereid zijn. Zelfs van de respondenten die eindverantwoordelijk zijn voor HR weet 50 procent niet wanneer de WAB wordt ingevoerd. En er verandert veel. Stel: u maakt gebruik van oproepkrachten die op 1 januari 2020 al een jaar voor je werken. Dan moet u  hen op 1 januari een aanbod doen voor een vast aantal uren. Hebt u daar vooraf geen rekening mee gehouden, dan heeft u in het nieuwe jaar meteen een budgetuitdaging."
 
Kennis WAB ontbreekt
Van de bedrijven die wel van de WAB hebben gehoord, kent 25 procent de inhoud niet of nauwelijks. Dat lijkt acceptabel, maar op individuele onderdelen van de wet is de kennis nog onvoldoende. Want naast oproepovereenkomsten verandert er het nodige op het gebied van de transitievergoeding (vanaf dag één in plaats van na twee jaar), payrolling (zelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerker) en WW-premie (hoger voor flexibel personeel). Met deze wijzigingen is respectievelijk 42 procent (transitievergoeding), 50 procent (payrolling) en 46 procent (WW-premie) van de respondenten niet of nauwelijks bekend. Bos: "Het is natuurlijk taaie kost, maar we raden ondernemers echt aan zich in de wet te verdiepen. Anders hebt u namelijk geen idee welke gevolgen deze voor jouw organisatie heeft. Maakt u bijvoorbeeld veel of weinig gebruik van oproepkrachten? En hebt u payrollers voor u werken? Het is allemaal van invloed."
 
Gevolgen WAB voor veel bedrijven onduidelijk
Van de totale steekproef weet slechts een op de drie respondenten (32 procent) welke gevolgen de WAB heeft voor hun bedrijf. Maar er is hoop. Minimaal twee derde van de ondervraagden geeft aan informatie over (onderdelen) van de wet te hebben opgezocht of dit in de toekomst te gaan doen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkzoekenden veel minder positief over work-life balance
 Arbeidsmarkt slaat om: aantal vacatures daalt
 Wendbare arbeidsmarkt vraagt om nieuwe zekerheden
 Meer vaste aanstellingen voor baanwisselaars
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10