zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkzoekenden veel minder positief over work-life balance

48 procent van de managers werkt regelmatig buiten kantooruren

21 oktober 2019 - Het vertrouwen van Nederlandse werkzoekenden op de arbeidsmarkt is na een dip in het eerste halfjaar weer gelijk aan het vertrouwen in 2018. Dit blijkt uit de wereldwijde Job Applicant Confidence Index van Page Personnel.

In Nederland is voor eerst sinds drie jaar het vertrouwen zelfs groter dan in Duitsland. Daarentegen geeft de Nederlandse respondent aan te verwachten dat de work-life balance niet verder gaat verbeteren. "We zien hier een duidelijke daling van negentien procent sinds 2018. In Frankrijk zien we hetzelfde gebeuren. Onze Zuiderburen worden juist optimistischer over de toekomstige work-life balance (stijging van zes procent)," aldus Martijn Goudswaard, Managing Director van Page Personnel. 


 
Altijd bereikbaar
Een belangrijk verschil met België zijn de bereikbaarheidsafspraken met medewerkers die grote bedrijven daar recent hebben vastgesteld. In Nederland kennen we dit soort afspraken (nog) niet. Dat in Nederland de grens tussen werk en ons privéleven aan het vervagen is, bleek al uit een enquête van PageGroup in juni 2018: 33 procent van alle werknemers en 48 procent van de managers werken regelmatig buiten kantooruren,´s avonds of´s nachts. De cijfers van de Job Applicant Confidence Index Q3 2019 laat zien dat deze ontwikkeling alleen maar verder doorzet.
 "Wij vinden dat werkgevers een verantwoordelijkheid hebben om het werknemers mogelijk te maken hun mobiel buiten werktijd uit te zetten of weg te leggen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een privé- én een werktelefoon te stimuleren. Natuurlijk verschilt het per persoon of iemand het prettig vindt om na reguliere werkuren de telefoon uit te zetten. Elke werknemer heeft behoefte aan een zekere mate van autonomie en daarom pleiten wij juist sterk vóór flexibiliteit in plaats van vaste bereikbaarheidsafspraken. Vrouwen met jonge kinderen moeten – net als hun partner overigens – hun kinderen naar school kunnen brengen. En als zij de top willen bereiken moeten ze de mogelijkheid hebben hun fulltimebaan flexibel in te delen over de week," aldus Martijn Goudswaard.
 
Work-life balance uit balans
Het verschil in optimisme tussen Nederland en België is wel opvallend, we zien namelijk in beide landen dat de markt krapper wordt en de werkdruk toeneemt. Feit is dat steeds meer Nederlanders last krijgen van werkgerelateerde stress- en burn-outklachten. De Arbo Unie luidde eerder deze week de noodklok. Verwacht wordt dat over iets meer dan tien jaar, een kwart van de werknemers thuiszit of minder inzetbaar is vanwege stressklachten. Page Personnel ziet bovendien dat er minder reacties op vacatures binnenkomen op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Hierdoor duurt het langer voordat vacatures worden ingevuld en stijgt de werkdruk voor mensen op de werkvloer.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst
 Winnaars bekend van 2019 EMEA Convergence Client Awards
 Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Thuisfront staat carrière in de weg
 Tijden veranderen, en daarmee carrières
 Eén op de drie werknemers worstelt met werk-privébalans
 Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Geld opzijzetten voor later
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
Betere werksfeer vermindert werkstress
Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
Zo voorkomt u keuzestress
Een start-up managen: op het juiste moment de juiste prioriteit stellen
Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
Vrouwen nemen slechts 16,9 procent van bestuursfuncties wereldwijd in
Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
meer top 10