zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland heeft nog altijd beste pensioenstelsel

Ondanks verschuivingen hebben we het in Nederland nog altijd goed voor elkaar

23 oktober 2019 - Het Nederlandse pensioenstelsel staat dit jaar weer op nummer een, ondanks de dreigende pensioenkortingen. Dat blijkt uit Global Pension Index 2019 die elk jaar door Mercer wordt uitgebracht. Nederland wordt net als vorig jaar op de voet gevolgd door Denemarken.

 Nieuwkomer in de top drie is Australië, die stuivertje heeft gewisseld met Finland dat vorige jaar nog op de derde plaats stond. 


In de Global Pension Index worden pensioenstelsels van 37 landen getoetst op toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. In 2019 zijn er drie nieuwe landen aan de index toegevoegd: de Filipijnen, Thailand en Turkije. Hierdoor dekt het onderzoek nu bijna twee derde (63 procent) van de wereldbevolking. Alleen Nederland en Denemarken krijgen met hun pensioenstelsel de A-status. Marc Heemskerk, pensioen expert bij Mercer Nederland: "Er is het afgelopen jaar veel te doen om het pensioenstelsel in Nederland. Zeker nu het nieuwe akkoord er is en de nieuwe pensioenwet er aan zit te komen. We zijn met elkaar kritisch, en dat is ook goed want alleen dan kunt u de kwaliteit blijven borgen. Maar soms is het goed om door dit soort onderzoeken uw zegeningen te koesteren en te beseffen dat we het wereldwijd gezien erg goed voor elkaar hebben."
 
Nederland groeit ten opzichte van vorig jaar
Nederland scoort op toereikendheid 78.5 van de 100 punten, duurzaamheid 78.3 en voor integriteit  maar liefst 88.9. Voor alle categorieën betekent die uitslag een plek in de top drie. De overall score van Nederland is 81.0 punten, 0.7 hoger in vergelijking met vorig jaar. Volgens het onderzoek kan Nederland nog hoger scoren door het reduceren van schulden bij huishoudens en het verhogen van de arbeidsparticipatie onder ouderen naarmate de levensverwachting stijgt. "De hoge huishoudelijke schulden van Nederland zijn opvallend, net als in Denemarken overigens. Goed gevulde pensioenpotten brengen klaarblijkelijk meer vertrouwen om schulden aan te gaan, waarvan hypotheekschuld verreweg de grootste schuld is," aldus Heemskerk. 
 
Kleine verschuiving in top tien, geen nieuwkomers
De top tien beste pensioensstelsels ter wereld ziet er, op een paar kleine verschuivingen na, hetzelfde uit als vorig jaar. Er is dan ook geen sprake van nieuwkomers. Wel zien we dat onderaan de top tien wat landen van plek zijn gewisseld. Zo stijgt Nieuw-Zeeland een plek van positie negen naar acht, schuift ook Canada een plek naar boven van plaats tien naar negen en daalt Chili van plek acht naar de positie van hekkensluiter van de top tien. Heemskerk: "Wat opvalt is dat de score van de VS en Mexico op het gebied van houdbaarheid is gestegen als gevolg van de dalende levensverwachting in deze landen. Dit  heeft een positief financieel effect op de index, maar voor de populatie is het uiteraard minder positief."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dekkingsgraad duikt onder kritieke grens
 Werknemers in 2018 gemiddeld 65 jaar bij pensionering
 Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
 Vijf trends die impact hebben op uw pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10