zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland

Eerste resultaten cloudadoptie onderzoeksmonitor bekend

16 september 2019 - De marktpenetratie in Nederland van (public) cloud en hosted IT oplossingen is in 2019 met respectievelijk 59 procent en 65 procent, aanzienlijk te noemen. En de verwachting is dat de groei van de uitbesteding van IT activiteiten en inzet van cloud nog duidelijk toe zal nemen de komende jaren.

De balans in IT-budgetten slaat namelijk steeds meer door richting hosting en cloud.


DHPA en HPE zijn dit jaar gestart met een onderzoeksmonitor naar cloudadoptie in Nederland. Elk kwartaal worden eindgebruikers (bedrijven en instellingen in Nederland vanaf twintig medewerkers en meer) ondervraagd over hun IT-situatie. Ook wordt gevraagd in hoeverre en waarom zij gebruikmaken van cloud- en hosted-oplossingen. 

Ruimte voor groei
Er is nog veel ruimte voor groei voor wat betreft cloud- en hostingoplossingen. Meer dan de helft van de applicaties die nu in gebruik zijn bij organisaties betreft namelijk nog een "on premise" installatie (dus lokaal, binnen de organisatie geregeld). Wat betreft IT-specifieke taken als applicatie-ontwikkeling, security, gegevensopslag en backup slaat de balans inmiddels verder door richting cloud en hosted voorzieningen t.o.v. interne oplossingen. 

Twintig procent van Nederlandse bedrijven en instellingen heeft een Cloud First beleid
Eén op de vijf organisaties in Nederland stelt cloudoplossingen voorop bij keuzes in zijn IT. Eenzelfde deel heeft juist voorkeur voor "on premise" IT-oplossingen. Twee op de vijf organisaties laat het juist afhangen van de situatie en kijkt dan wat de optimale oplossing is.
Steeds meer organisaties gaan in de basis uit van cloudoplossingen voor hun IT-organisatie en willen hun eigen "on premise" voorzieningen afbouwen.
"We zijn bevestigd in ons vermoeden dat het gebruik van cloud- en hostingdiensten en -oplossingen in Nederland al een grote vlucht heeft genomen," zegt Ruud Alaerds, directeur van DHPA, Trusted Cloud Experts, de branche-organisatie voor cloud- en hostingbedrijven. "Bijzonder positief en ook meer verrassend is dat Nederlandse bedrijven en instellingen voor hun cloud- en hostingoplossingen heel vaak van lokale IT-dienstverleners en lokale service providers gebruik maken. Dat bevestigt de belangrijke rol die lokale Nederlandse IT-bedrijven hebben, ook bij een transitie naar de cloud."
Clemens Esser, CTO bij Hewlett Packard Enterprise in Nederland: "Het onderzoek onderstreept wat wij in de praktijk zien gebeuren. Voor Office365 en andere SaaS-applicaties is een cloudoplssing vaak al standard procedure. Maar ook voor nieuwe applicaties en Data Analyse worden tegenwoordig cloudoplossingen overwogen. Logisch, gezien de vele tools die de diverse cloudoplossingen bieden en de flexibiliteit die daarmee ontstaat om effectief om te gaan met de eisen die data-analyses aan de IT stelt. Naast deze beweging naar cloud, zie ik dat veel klanten hun bestaande applicaties ofwel zelf "on premise" blijven beheren, ofwel bij een Service Provider onderbrengen. Veel klanten hebben of krijgen dus te maken met een hybride omgeving. HPE heeft deze trend al lang geleden aan zien komen en haar portfolio hierop afgestemd," aldus Esser. 
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Investeren in de cloud: vermindering van uitstoot, maar niet van alfa
 Hoe overtuig ik mijn baas om over te stappen naar de cloud?
 Bedrijven vertrouwen te veel op cloud-providers voor security
 Gebruik cloud-oplossingen blijft groeien
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10