zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De meest populaire werkgevers per provincie

Voor welke werkgever staan talenten in de rij?

9 september 2019 - Wat hebben ASML, UMCG, Politie, Gemeente Assen, het Rijk, Shell, KLM, DSM en SVRZ gemeen? Ze zijn de meest favoriete werkgever per provincie. In dit artikel leest u alles over de regionale favoriete werkgevers.

Shell was het afgelopen jaar de meest favoriete werkgever van Nederland, gevolgd door Het Rijk en de Politie. Maar hoe zit het dan per regio? Tussen de provincies zijn er veel verschillen in populariteit van werkgevers. Zo is in Noord-Holland KLM het populairst om voor te werken en in Drenthe staat Gemeente Assen op de eerste plek. 


In de top tien van favoriete werkgevers per provincie staan vooral lokale werkgevers die in die regio zijn gevestigd. Opvallend ten opzichte van de landelijke rankings, is dat gemeenten en ziekenhuizen veel worden genoemd, blijkt uit onze Analyses onder ruim 40.000 respondenten tussen 2017 en 2019. Shell, de nummer een van Nederland in 2018, is vooral populair in het westen van Nederland, terwijl zowel Het Rijk en de Politie in bijna alle provincies worden gezien als een van de populairste werkgevers. De Politie staat zelfs in drie provincies op nummer één: in Friesland, Overijssel en Utrecht.
 
Ziekenhuizen zijn populaire werkgevers
Opvallend is dat er de top tien favoriete werkgevers per provincie veel ziekenhuizen en zorginstellingen worden genoemd. In Groningen en Friesland staan er zelfs twee ziekenhuizen in de top-3 en in Zeeland staat de zorginstelling SVRZ (Stichting Voor Regionale Zorgverlening) voor kwetsbare ouderen op nummer 1. Dit is een goed teken voor ziekenhuizen en zorginstellingen voor wie het lastig is om voldoende personeel te vinden. Ondanks de hoge werkdruk binnen de sector worden ze wel gezien als een aantrekkelijke werkgever in de regio. Mooie voorbeelden zijn: het UMCG in Groningen, het Radboud UMC in Nijmegen, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes en het Isala ziekenhuis met locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde.
 
ASML populairste in Brabant
Een nieuwkomer in de landelijke top tien meest favoriete werkgevers van 2018 was het hightechbedrijf ASML uit Veldhoven. Dat heeft in Brabant de positie van de meest favoriete werkgever en is populairder dan Philips, een bedrijf met veel historie in de regio. De laatste jaren timmert ASML aan de weg op het gebied van employer branding, campusrecruitment, de ‘career’ pagina op de website en andere campagnes. En met succes.
"Op de arbeidsmarkt kijken we vaak naar de grote ‘werkgeversmerken’, terwijl het echte verschil vaak  gemaakt wordt door de ‘local champions’. Een regionale kampioen, die ook dicht op haar arbeidspotentieel zit, heeft daar veel meer aan dan in de top-20 landelijk te staan. Het leuke van deze analyses is dat het onverwachte winnaars heeft binnen de zorg en gemeentelijke overheid. Deze werkgevers zijn aantrekkelijker dan velen vooraf zouden denken," aldus Gijs de Haas van Dorsser, Managing Director Intelligence Group.
 
Gemeente Groningen populair in Drenthe
Opvallend is dat gemeenten veel zijn genoemd als favoriete werkgever. Twee keer staan gemeenten op nummer een, namelijk Gemeente Assen in Drenthe en Gemeente Almere in Flevoland. In Drenthe staan er zelfs drie gemeenten in de top drie, waaronder Gemeente Emmen en opvallend genoeg de Gemeente Groningen, toch buiten de provincie Drenthe. Toch is het niet voor alle gemeenten makkelijk om talent te werven, 85 procent van de gemeenten ondervindt problemen vanwege de schaarste en een kwart heeft moeite om jongeren te werven. Meer focus op het imago en de bekendheid van gemeenten als werkgever kunnen helpen met het aantrekken van talent.
 
Overzicht van top drie per provincie
  Drenthe Flevoland Friesland Gemeente Assen Gemeente Almere Politie Gemeente Emmen Het Rijk MCL Leeuwarden Gemeente Groningen Politie Ziekenhuis Nij Smellinghe                   Gelderland Groningen Limburg Het Rijk UMC Groningen DSM Radboud UMC Martini Ziekenhuis Provincie Limburg Politie Gemeente Groningen Philips                   Noord-Brabant Noord-Holland Overijssel ASML KLM Politie Philips Gemeente Amsterdam Gemeente Enschede Provincie Noord-Brabant Shell Isala             Utrecht Zeeland Zuid-Holland Politie SVRZ Shell Nederlandse Spoorwegen Admiraal de Ruyter Ziekenhuis Het Rijk Het Rijk Rijkswaterstaat Unilever

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
 Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
 Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
 Nieuwe tech tools die uw wervingsproces kunnen moderniseren
 Een op de vijf leidinggevenden start liefst morgen bij nieuwe werkgever
 Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Ergonomisch werken is gezond werken
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Nooit meer een ‘Blue Monday’!
Outplacement vaker succesvol, niet voor oudere medewerkers
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
36 procent van de werknemers komt niet los van het werk
Betere werksfeer vermindert werkstress
Arnoud van Vliet verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2019
Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
Stoomcursus ‘nieuwe IT-ontwikkelingen’ toont directies waar winst te behalen valt
Vandaag Filevrije Dag
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
meer top 10