zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?

Duik ook in het brein van de sollicitant

20 augustus 2019 - Nieuwe werknemers vinden voor uw bedrijf kan simpel lijken. Een vacaturetekst opstellen en vervolgens een checklist afvinken aan de hand van een CV kan iedereen. Maar hoe ontdekt u of een kandidaat over de juiste mindset beschikt?

Een profiel bedenken en zien of iemand daar exact bij past is verleden tijd. Het zijn immers de mensen die bij een bedrijf werken die een bedrijf maken of breken. Wie de juiste mensen op de juiste plek wil focust dus niet alleen op het CV, maar duikt ook in het brein van de sollicitant. Zo vindt u een sollicitant die de juiste mindset heeft en mee kan bewegen in deze tijd. Peter Segerius van YoungCapital legt aan de hand van een drietal tips uit hoe u een kandidaat met een growth mindset vindt.


 
1 Video motivatie
CV’s van mensen kunnen vaak verkeerd geïnterpreteerd worden. Dit is de reden dat veel kandidaten al in vroege de stadia van het sollicitatieproces stranden. Om te voorkomen dat u zich blindstaart op een CV, kunt u vragen om een video motivatie. Naast dat u de kans krijgt om iemand te zien spreken geeft het mensen ook de kans om hun persoonlijkheid en creativiteit te laten zien.
 
2 Benoem wat u ziet en test uw aannames
Feedback na een sollicitatiegesprek wordt soms vergeten, terwijl dit erg belangrijk is. Wanneer u een beeld vormt over iemand heeft u daar vast aannames bij, toch? Benoem deze dan ook. Wacht niet met feedback geven tot na het gesprek. Door uw aannames te toetsen geeft u de kandidaten de kans om uit te leggen waar zijn gedrag vandaan komt.
 
3 Vertel maar: uw grootste fout
Welke grote fout heeft de kandidaat gemaakt? Hoe heeft hij deze situatie opgelost? De antwoorden hierop kan veel zeggen over iemand. Als de kandidaat geen fouten kan opnoemen, dan speelt hij misschien te graag op safe. Of diegene schaamt zich, wat een minpunt kan zijn. Fouten maken hoort er namelijk bij als u nieuwe dingen probeert. Degene die dat snapt, durft zijn fouten toe te geven. Let dan ook op of de kandidaat de verantwoordelijk zelf neemt, of dat een ander de schuld krijgt.
 
Trainen van de juiste mindset
Als u al geruime tijd naar iemand zoekt met de juiste vaardigheden is het misschien wel tijd om het anders aan te pakken. De tijd die u kwijt bent om iemand te werven met de perfecte skillset had u ook mogelijk kunnen gebruiken om iemand te trainen met de juiste mindset. Iemand die leergierig is. De ideale kandidaat is niet persé iemand die het kunstje al kent. Het is iemand met de juiste persoonlijkheid voor de organisatie. Hire attitude, train skills.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mismatch talenten en bedrijfsleven groeit
 ‘Selecteren op soft skills steeds belangrijker’
 Werkgever zoekt vooral enthousiaste werknemers
 Human skills steeds belangrijker maar nog onontwikkeld
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10