zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De opmars van de strategische HR business partner

Ook HR kan bijdragen aan de bedrijfsresultaten

23 augustus 2019 - Steeds meer organisaties voegen een HR business partner toe aan hun human resources afdeling. Het aantal vacatures voor HR business partner is de laatste maanden opvallend gegroeid, met 56 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018, terwijl het totaal aantal HR vacatures met 29 procent steeg.

Volgens Heily Speetjens, specialist in de bemiddeling van HR professionals bij recruitmentbureau Robert Walters, komt de populariteit van de HR business partner voort uit de veranderende positie van de de human resources afdeling. "Waar organisaties vroeger vonden dat het grote geld werd verdiend in de finance en sales divisies, ziet men nu steeds meer in dat ook HR kan bijdragen aan de bedrijfsresultaten. De HR business partner speelt hierin een belangrijke rol."


 
De transformatie van Human Resources 
Volgens Speetjens speelt er een verandering in denkwijze bij veel organisaties: "De afgelopen periode stond in het teken van economische groei, waardoor organisaties meer zijn gaan focussen op winstgevendheid, in plaats van kostenbesparing. HR wordt daardoor steeds meer gezien als een afdeling die bijdraagt aan de bedrijfsresultaten, in plaats van een ondersteunende afdeling. Dit zorgt er ten eerste voor dat organisaties hun HR afdeling willen professionaliseren, en ten tweede dat HR meer draagvlak krijgt," vertelt Speetjens. 
 
Buzzwoord
Bij de sterke groei in HR business partner rollen moet echter een kanttekening geplaatst worden, stelt Speetuns: "We merken dat HR business partner een soort buzzwoord is geworden. Wat ik nu zie, is dat organisaties soms bewust de functietitel van een vacature veranderen naar HR Business partner, ook al zijn zij op zoek naar een adviseur. Dit kan hen zomaar 70 procent meer reacties opleveren. De benamingen van de rollen gaan door elkaar heen lopen, wat misleidend kan zijn voor sollicitanten. U moet uzelf dan als organisatie afvragen of dat handig is, of dat u sollicitanten gaat aantrekken die niet geschikt zijn, of niet geïnteresseerd in wat u hen kunt bieden."
Speetjens ziet twee verschillende soorten business partner rollen. In de ene functie heeft de business partner een combinatierol van adviseur en business partner, wat betekent dat de rol zowel een operationele als tactische en strategische invulling heeft. In dit geval houdt de business partner zich bezig met overkoepelende proucten, zoals talent management en duurzame inzetbaarheid. Echter, in steeds meer organisaties krijgt de business partner een grotere verantwoordelijkheid op het gebied van strategie. Speetuns: "Dit gebeurt voornamelijk bij grote corporates, maar ook steeds vaker bij kleinere organisaties die professionaliseren en digitaliseren. In deze bedrijven schakelt de business partner actief met het MT, de directie en de ondernemingsraad."
 
De rol van de HR business partner
Speetjens: "Zoals de naam al doet vermoeden, fungeert een HR business partner als sparringspartner voor de organisatie - als schakel tussen het personeel en het management. Business partners dragen in steeds hogere mate bij aan de winst, onder andere door strategic workforce planning, het begeleiden van overnames en fusies, het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden en het stimuleren en faciliteren van duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het is de verantwoordelijkheid van de business partner om projecten te begeleiden en prioriteiten te stellen, en hierbij de verschillende behoeftes binnen de organisatie in acht te nemen.  
HR adviseurs en managers delen hun kennis en de uitdagen waar de organisatie tegenaan loopt – bijvoorbeeld omtrent verzuim, learning & development of reorganisaties – met de HR business partner. De business partner stelt vervolgens verbeterprojecten op en onderzoekt in welke mate deze verbeteringen een impact zullen hebben; op kostenbesparing, de organisatiecultuur of andere bedrijfsbelangen. Vervolgens zet hij de strategie uit en deelt deze met de HR adviseurs, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Speetuns: "Hierbij is het bedrijfsresultaat steeds vaker de doorslaggevende factor bij het nemen van beslissingen."
 
HR adviseur, business partner en manager
Speetjens ziet regelmatig dat organisaties moeite hebben om het onderscheid te maken tussen de functies HR adviseur, business partner en manager. "Het komt vaak voor dat ik benaderd word voor een vacature die onder de noemer HR business partner geschaard wordt, maar die – nadat ik doorvraag over de taken en verantwoordelijkheden – eigenlijk meer overeenkomt met de functie van een HR adviseur of manager." 
Wat zijn dan precies de verschillen tussen deze drie functies? Speetjens: "Als HR adviseur houdt u zich voornamelijk bezig met operationele werkzaamheden. Een HR business partner zet strategische proucten op, houdt het verloop van processen in de gaten en rapporteert de resultaten aan een manager of het MT. De HR manager, op zijn beurt, is eindverantwoordelijk en schakelt met de CEO. Ook fungeert de HR manager veelal als hoofdelijk aanspreekpunt." 
 
Wat hebt u nodig om een goede HR business partner te worden?
Volgens Speetjens is de rol van HR business partner enorm populair bij HR professionals, maar niet alle sollicitanten hebben hier de juiste kennis, senioriteit en vaardigheden voor. Een business partner moet op strategisch niveau kunnen sparren met het MT. Speentjens: "Hiervoor moet u om kunnen gaan met organisatiesensitiviteit, sterke communicatievaardigheden hebben en ervaring hebben met stakeholder- en portfoliomanagement." HR business partners zijn vaak afkomstig uit een consultancy of bedrijfsmanagement functie. Hoewel een diploma in bedrijfskunde goed van pas komt, is dit geen vereiste. Speetjens let bij het werven van business partners voornamelijk op ervaring en persoonlijkheid. "Inzicht in de organisatie, analytische vaardigheden en een nieuwsgierige blik zijn belangrijk. Verder moet u vooral genoeg vlieguren gemaakt hebben. HR is een mensenvak, maar als business partner is uw hoofdtaak een bijdrage te leveren aan een betere bedrijfsvoering."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Maatschappelijke waarde van flexwerk voor jongeren ontbreekt in advies commissie Borstlap
 Loonafspraken in december hoger dan ooit
 Talent onmisbaar voor Amsterdam als digitale hoofdstad
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
 Explosieve stijging aantal HR-vacatures
 Recruiter optimistisch ondanks krappe arbeidsmarkt
 Mismatches op managementniveau aderlating voor bedrijfsleven
 Top Employers zetten vaker technologie in bij uitvoering HR-beleid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden (1) 
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod (1) 
Nederlandse CEO AEX-fonds verdiende in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen euro (1) 
Onbekend maakt onbemind (2) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
top10
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod
Managen complexiteit cloudomgeving ontstijgt menselijke capaciteiten
Gros Nederlanders vindt kwijtschelden schulden niet kunnen
Slechts 25 procent van de investeerders heeft vertrouwen in digitale strategieën van banken
meer top 10