zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mismatch talenten en bedrijfsleven groeit

Nederlandse opleidingen hebben moeite om veranderingen bij te houden

8 februari 2019 - De mismatch tussen talenten en het bedrijfsleven in Nederland groeit. Vaardigheden van professionals sluiten minder goed aan op de vraag naar skills vanuit werkgevers ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de Global Skills Index van Hays.


Het indexcijfer ging van een 5.3 naar een 5.9. Dat is hoger dan de norm (5). De trend is niet alleen in Nederland zichtbaar, maar ook in de rest van Europa zijn er steeds meer vacatures en zoeken mensen tegelijkertijd langer naar werk. Met name Frankrijk, Luxemburg en Spanje hebben grote problemen met het matchen van vraag en aanbod. Buurlanden België en Duitsland ervaren de minste problemen, maar ook daar is een stijgende lijn zichtbaar.

Ook Nederlandse opleidingen vinden minder aansluiting
Verder blijkt uit de Global Skills Index dat Nederlandse opleidingen steeds minder goed in staat zijn om aan te sluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt. Het indexcijfer steeg van 4.7 naar 4.8. Dit betekent dat het onderwijssysteem minder flexibel is geworden om de veranderingen bij te benen en waar nodig aanpassingen te doen. Zeker op het gebied van technologische ontwikkelingen zoals artificial intelligence. In verhouding met andere Europese landen doet Nederland het goed. In Ierland en Zwitserland is het onderwijssysteem nóg beter ingericht naar de veranderingen op de arbeidsmarkt. Zweden en Hongarije ervaren de meeste inflexibiliteit en problemen.

Werkvoorbereiders in de bouw gewild
De meest gewilde profielen zijn nog steeds Software Engineers en Account Managers. Net als vorig jaar staan zij in de top vijf. Daarnaast is er een grote vraag naar Project Leads, Customer Service professionals en werkvoorbereiders in de bouw. Na een aantal mindere jaren zit de bouw weer in de lift. Menig bouwbedrijf kent moeilijk vervulbare vacatures, waaronder voor werkvoorbereiders. Deze krapteberoepen zullen ook dit jaar in vraag toenemen.
Robert van Veggel, Managing Director bij Hays Nederland: "Wereldwijd is er een toenemende ‘gap’ zichtbaar tussen de vaardigheden die talenten bezitten en vaardigheden die werkgevers zoeken. Naar verwachting wordt dat probleem in de toekomst alleen maar groter. Met name technologieën zoals artificial intelligence ontwikkelen zo snel, dat het een uitdaging is om mensen snel én goed opgeleid te krijgen. Het is essentieel dat bedrijven investeren in opleidingen, zodat werknemers nieuwe rollen kunnen invullen. Persoonlijke ontwikkeling en bij- en omscholing zijn belangrijke oplossingen voor deze alsmaar groeiende mismatch."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgvacatures zorgwekkend slecht geschreven
 Student vreest voor mismatch studie en toekomstige arbeidsmarkt
 Onbekendheid beroepen belangrijke oorzaak arbeidsmarktkrapte
 Mismatch arbeidsmarkt: vraag en aanbod lopen elkaar mis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10