zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontwikkeling authentiek leiderschap gebaat bij mindfulness

Mindfulness kan leidinggevenden helpen om authentiek leiderschap te trainen en te ontwikkelen

9 juli 2019 - Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Kühne Logistics Universiteit in de Duitse stad Hamburg hebben ontdekt dat het authentiek leiderschap van leidinggevenden toenam na een mindfulness-training.

Bovendien had de interventie hierdoor een positieve invloed op het vertrouwen van de betrokken medewerkers in de leider. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Business and Psychology.



Authentiek leiderschap
Leiderschap speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Veel van de schandalen bij grote bedrijven in het recente verleden worden toegeschreven aan het onverantwoorde gedrag van de topbestuurders. Sindsdien zijn veel organisaties op zoek naar een positiever en meer ethisch soort leiderschap. Een van die alternatieve vormen van leiderschap is het zogeheten ‘authentiek leiderschap’. "Heel belangrijk is om dit begrip niet te verwarren met authenticiteit," aldus hoofdonderzoeker Dr. Annika Nübold van de UM. "U kunt namelijk ook een heel authentiek maar gemeen mens zijn. Authentiek leiderschap heeft vooral te maken met zelfbewustheid, transparantie in relaties, het in acht nemen van verschillende perspectieven en een morele houding. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat authentiek leiderschap een positieve impact heeft op de betrokkenheid van medewerkers, hun productiviteit en welbevinden." Startpunt van de onderzoekers was dan ook de vraag ‘wat zijn persoonlijke voorspellers van authentiek leiderschap en hoe kunt u authentiek leiderschap trainen of bevorderen?’

Mindfulness
Om een antwoord op die vraag te vinden richtte het onderzoeksteam zich op mindfulness. "Mindfulness past heel goed bij authentiek leiderschap," zegt Nübold. "Het draait namelijk om een observerende, niet beoordelende houding en ook een bewustzijn van de wereld om u heen. Daarom wilden wij kijken of mindfulness kan bijdragen aan het bevorderen van authentiek leiderschap." In een eerste studie met 209 leiders vonden de onderzoekers een samenhang van natuurlijk voorkomend mindfulness van leiders en authentiek leiderschap. In een tweede studie wilden zij testen of authentiek leidershap ook met een mindfulness interventie getraind kan worden. De onderzoekers rekruteerden 173 koppeltjes van leiders en volgers uit landen als Duitsland, Nederland, Servië en de VS. De ene helft van de leiders maakte vervolgens 30 dagen lang gebruik van de mindfulness-app van het Amerikaans-Britse bedrijf Headspace. Na afloop van de trainingsperiode bleek dat authentiek leiderschap zich bij deze interventiegroep sterker manifesteerde, zowel naar hun eigen smaak als ook in de ogen van de medewerkers. "Het antwoord op de vraag of mindfulness kan bijdragen aan het bevorderen van authentiek leiderschap is dus ja," concludeert Nübold. "Organisaties kunnen er hun voordeel mee doen om leiders te selecteren die over een hoge mate van mindfulness beschikken en authentiek leiderschap met mindfulness interventies te trainen. Leiderschapsontwikkelingsprogramma’s zouden heel goed mindfulness-trainingen kunnen integreren, zodat authentiek leiderschap op een duurzame manier kan worden getraind en ontwikkeld."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe creëert u een burn-out?
 'Mindful' werkomgeving verhoogt succes innovatieprojecten
 Tien wetenschappelijk bewezen remedies tegen uitstelgedrag
 Slow Working is niet voor watjes
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10