zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Mindful' werkomgeving verhoogt succes innovatieprojecten

17 januari 2017 - Innovatieprojecten hebben een grotere kans van slagen wanneer de leden van het projectteam alerter zijn op zaken die fout kunnen zijn en daarmee zorgvuldiger omgaan. Dit probleemoplossend gedrag kan worden vergemakkelijkt door een 'mindful' werkomgeving te realiseren.

Dit stelt promovendus Peter Oeij in zijn proefschrift 'The resilient innovation team: A study of teams coping with critical incidents during innovation projects'.Tevens reikt hij daarin een instrument aan om deze werkomgeving en het gewenste gedrag te versterken. Oeij promoveert op 25 januari 2017 aan de Open Universiteit.Risicomijdend gedrag
Het faalpercentage van innovatieprojecten is relatief hoog. Naast de rol van markten, financiering, consumentenwensen en organisatorische ontwikkelingen, kan ook teamgedrag een oorzaak zijn. De complexiteit van een project en de kritieke incidenten die daarbij ontstaan veroorzaken vaak risicomijdend en defensief gedrag bij teamleden, terwijl van hen juist wordt verwacht dat zij 'out of the box' durven denken.

Opmerkzaam en veerkrachtig
Oeij onderzocht waarom teams in high reliability organisaties (HRO) zoals kerncentrales en politie ondanks hoge druk zelden falen bij incidenten en of innovatieteams van deze HRO-teams kunnen leren. Hij constateert dat HRO-teams beschikken over een probleemoplossend gedrag, ofwel innovation resilience behaviour, dat is gebaseerd op vijf principes: ze zijn alert op zaken die fout kunnen gaan, ze accepteren geen simpele antwoorden maar onderbouwen de feiten, ze verbinden projectdoelen aan organisatiedoelen, ze durven het project over een andere boeg te gooien als dat nodig is en geven expertise voorrang aan rang. Om dit gedrag te stimuleren is volgens Oeij een 'mindful' werkomgeving een voorwaarde. Daarin mogen fouten worden gemaakt, is ruimte voor leren door experimenteren, hebben teamleden inspraak en zijn beslissingen gericht op het behalen van synergie.
Innovatieteams die in het onderzoek van Oeij aan de slag gingen volgens de HRO-principes gebaseerd op een 'mindful' werkomgeving, bleken beter in staat hun projectdoelen te realiseren waardoor de kans op innovatiesucces toeneemt. Oeij beveelt bedrijven aan om organisatorische condities voor een mindful werkomgeving te scheppen en ook het veerkrachtige gedrag en competenties van teamleden gericht op het voorkomen van kritische incidenten te versterken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien wetenschappelijk bewezen remedies tegen uitstelgedrag
 Slow Working is niet voor watjes
 Weerstand in uw team? Herken ook uw eigen weerstand!
 Waarom traag werken u veel effectiever maakt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10