zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien wetenschappelijk bewezen remedies tegen uitstelgedrag

18 april 2016 - U kent het wel: er liggen tientallen zaken op uw bordje maar allerlei minder belangrijke dingen lijken om uw aandacht te schreeuwen. En u laat zich maar al te graag afleiden.​ Vanessa Loder, medeoprichter van Mindfulness Based Achievement, geeft via Forbes tien – op wetenschappelijk inzichten gebaseerde - tips om toch die taken af te maken waar u zo tegenaan hikt.

1. Maak een keuze.


Dé remedie tegen uitstelgedrag is focus. U heeft vaak zoveel te doen dat u overweldigd kunt raken door die enorme stapel werk. Maak hier een eind aan door steeds één ding te kiezen en die taak tot een goed einde te brengen. De rest komt later wel.  

2. Begin nu
Zodra u een taak gekozen heeft, is het tijd voor actie. Vandaag nog. Als u nu al ontmoedigd raakt of denkt niet genoeg tijd te hebben, ga dan over op tip drie.

3. Doe het Vijf Minuten Wonder
Het Vijf Minuten Wonder is een effectieve techniek tegen uitstelgedrag. Het werkt als volgt: vraag uzelf af wat u nu in minder dan vijf minuten kunt doen om alvast een heel klein beetje van de betreffende taak geklaard te krijgen. Heeft u bepaald wat dit is, zet dan een timer op vijf minuten en werk vijf minuten aan de taak. Uit onderzoek blijkt dat de kans groter is dat u iets afmaakt als u er eenmaal aan begonnen bent.

4. Stel een ‘power’-uur in
Een power-uur houdt in dat u alle afleidingen terzijde schuift (telefoon uit, mail uit, deur dicht) en in korte tijdblokken heel geconcentreerd aan een taak werkt (twintig minuten bijvoorbeeld), gevolgd door even pauze.

5. Wees lief voor uzelf
Uit onderzoek blijkt dat hoe meer u zichzelf kunt vergeven voor eerder uitstelgedrag, hoe groter de kans is dat u dit gedrag deze keer overwint.  Wees niet te hard voor uzelf, doe het deze keer gewoon beter.

6. Kies een uitstel-liedje
Kies een nummer waar u altijd heel veel energie van krijgt en draai dit zodra u zichzelf betrapt op uitstelgedrag. Zet de energie uit de muziek om in uw taak.

7. Duik onder de motorklep
Soms kan het helpen als u begrijpt waarom u bepaalde taken altijd maar uitstelt. Bent u ergens bang boor? Misschien voelt u zich overweldigt en weet u niet waar u moet beginnen? Als u eenmaal weet waarom u uitstelgedrag vertoont, komt u er wellicht achter dat die angsten eigenlijk niet zoveel voorstellen.

8. Laat los
Veel mensen willen veel te veel doen in veel te weinig tijd. Ook een manier om van uw uitstelgedrag af te komen is besluiten dat u een bepaald klusje sowieso nooit gaat doen. Streep dit definitief van uw to-do lijst.

9. Sluit een weddenschap af
Wed met een goede vriend of collega dat u de betreffende klus binnen zoveel tijd af heeft. Wedden dat de wil om te winnen u tot actie aanzet?

10. Beloon uzelf
Nog een manier om uzelf te motiveren nu echt eens aan de slag te gaan, is uzelf een beloning in het vooruitzicht stellen. Beloon uzelf elke keer na een klus, en niet meer uitstellen wordt vanzelf een gewoonte.


Bron: Forbes
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Last van uitstelgedrag? Boft u even!
 Wat uitstelgedrag en de Kilimanjaro met elkaar van doen hebben
 In zeven stappen stoppen met uitstellen
 Overoptimisme staat planning in de weg
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10