zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt

Salariskloof groter dan vorig jaar

17 juni 2019 - Achttien procent van de hoogopgeleide vrouwen verdient meer dan €45.000 per jaar, tegenover 44 procent van de mannen. Dit percentage vrouwelijke grootverdieners is ten opzichte van 2018 nauwelijks gestegen, terwijl de mannen vier procent groei laten zien.

De salariskloof lijkt hier dus groter te worden. Desalniettemin hebben vrouwen een minder negatief beeld van de handhaving van de arbeidsmarkt, zo gelooft negen procent dat het volgend jaar minder gunstig wordt, tegenover vijftien procent van de mannen. Als het gaat om werkgeversimago scoort KLM het hoogst en ontvangt daarmee de titel ‘Favoriete Werkgever van 2019’. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek, uitgevoerd onder zo’n 4.000 hoogopgeleide (hbo en wo) Nederlanders.


 
Vrouwen meer vertrouwen in de arbeidsmarkt dan mannen
Mede door de toenemende schaarste aan arbeidskrachten zijn hoogopgeleiden nu nog positiever over de arbeidsmarkt dan vorig jaar: 61 procent vindt de arbeidsmarkt momenteel (zeer) gunstig. Vorig jaar was dat 58 procent. Slechts 8 procent oordeelt ongunstig. Daarmee lijkt het hoogtepunt echter wel bereikt, want gevraagd naar de arbeidsmarkt voor komend jaar meent slechts 28 procent dat die zich nog gunstiger gaat ontwikkelen. Dat was in 2018 nog 44 procent en in 2017 zelfs 50 procent. Vrouwen zijn echter positiever over hun positie op de arbeidsmarkt: 82 procent denkt dat ze dit jaar haar baan behoudt, tegenover 76 procent van de mannen.
 
Salariskloof groter dan vorig jaar
Desalniettemin lijkt de salariskloof bij grootverdieners groter te worden ten nadele van de vrouwen. Slechts zes procent van de vrouwen verdient jaarlijks meer dan 60.000 euro, tegenover 23 procent van de mannen. "We zien in het onderzoek terug dat het dubbele aantal mannen een managementfunctie hebben en dat er vier keer meer mannen een directeursfunctie bekleden. Mogelijk heeft dit te maken met het hoog aantal vrouwen dat nog altijd parttime werkt. Wellicht ligt de salariskloof toch aan het verschil in ambities. Uit eerder onderzoek van ons bleek ook al dat bijna twee keer meer mannen dan vrouwen de baan van hun manager ambiëren," aldus Danielle Robben, Head of Marketing de Persgroep Recruitment.  
 
Benaderd door recruiters
Onder de toenemende krapte op de arbeidsmarkt worden recruiters steeds actiever: in 2016 werd 24 procent van de hoogopgeleiden minstens een keer per maand benaderd voor een andere functie, in 2017 was dat 26 procent, in 2018 31 procent en dit jaar is dat al 33 procent. Mannen worden, net als vorig jaar, nog steeds vaker benaderd dan vrouwen: 42 versus 25 procent. Ten opzichte van vorig jaar gaan ook veel meer hoogopgeleiden regelmatig of altijd in op het aanbod: twaalf versus acht procent. Mannen gaan vaker in op het aanbod, terwijl zij tegelijkertijd vaker tevreden zijn over hun functie en arbeidsvoorwaarden dan vrouwen. "Het lijkt erop dat vrouwen loyaler zijn aan hun werkgever, ook al zijn ze iets minder tevreden. Dit is mogelijk ook een verklaring voor de salariskloof," redeneert Robben. Redenen voor beiden om weg te gaan bij hun huidige werkgever zijn zaken als weinig doorgroeimogelijkheden (35 procent), inhoud van het werk niet uitdagend of leuk genoeg (34 procent) of ontevredenheid over inkomen (28 procent). Hoogopgeleiden blijven graag bij hun huidige bedrijf vanwege prettige collega’s (53 procent), uitdagend werk (50 procent) en een goede werk-privébalans (48 procent).  

KLM Favoriete Werkgever 2019
Elk jaar onderzoekt Intermediair welke bedrijven tot de Favoriete Werkgevers van hoogopgeleiden behoren, op basis van de ambities, wensen en verwachtingen van hun huidige werkgever en de arbeidsmarkt. Dit jaar is KLM, na vier jaar, weer benoemd tot Favoriete Werkgever. In 2015 was de luchtvaartmaatschappij voor het laatst Favoriete Werkgever. Op de tweede plek is Google geëindigd en ING bekleed de derde plek. De snelste stijger dit jaar was Amazon, die als nieuwkomer direct op plek 40 staat.
 
Favoriete Werkgevers 2019 Ranking 2018
1. KLM 7
2. Google 5
3.ING 4
4.Shell 3
5.Nederlandse Spoorwegen (NS) 23
6.Unilever 9
7. de Politie 6
8.Philips 2
9.GGZ 12
10. ABN AMRO 8
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder interim managers, maar salariskloof verdwijnt
 Drie dingen die vrouwen kunnen doen om de salariskloof te dichten
 Nederlander onverschillig over loonverschillen man-vrouw
 Nederland scoort onder Europees gemiddelde op genderdiversiteit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10