zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Optimisme over werkgelegenheid houdt aan

Sterk herstel financiële sector en transportsector

17 juni 2019 - Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers voor Q3 2019 gelijk gebleven.

Het werkgelegenheidscijfer komt dit kwartaal uit op +vijf procent en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q3 2019) uitgevoerd onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. In alle negen arbeidssectoren verwachten werkgevers dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. Na negatieve verwachtingen in Q2 2019, is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers in de financiële sector voor het aankomende kwartaal met acht procent gestegen. Met een groei van tien procent noteert de transportsector de grootste stijging in optimisme ten opzichte van vorig kwartaal.


 
Licht positief
"Na twee kwartalen van voorzichtig optimisme zijn Nederlandse werkgevers wederom licht positief over de werkgelegenheidsverwachting voor het derde kwartaal van 2019," zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. "We zien dat werkgevers steeds beter gewend raken aan de nieuwe situatie op de arbeidsmarkt. Hierdoor zetten zij steeds vaker in op de training en het bijscholen van medewerkers, steeds vaker in samenwerking met specialisten zoals ManpowerGroup." 
 
Sterk herstel 
Na een eerste negatieve werkgelegenheidsverwachting in vijf jaar tijd in Q2 2019, verwachten werkgevers in de financiële sector het komende kwartaal weer meer mensen aan te nemen. Het werkgelegenheidscijfer in deze sector herstelt zich van -twee procent naar +zes procent. Ook werkgevers in de transportsector (van –een procent naar +negen procent) en de landbouw, bosbouw en visserij (van –vier procent naar +vier procent) hebben hun negatieve verwachtingen uit het vorige kwartaal inmiddels rechtgezet. Werkgevers in de nutssector (+elf procent) zijn het positiefst gesteld, terwijl hun collega’s in de retailsector (+twee procent) het minst optimistisch zijn.
Zwinkels: "Werkgevers in de transportsector durven na een periode van onzekerheid rondom de Brexit eindelijk weer vooruit te kijken. Door de groei van e-commerce is de vraag naar medewerkers in deze sector de afgelopen jaren fors toegenomen."
 
De juiste kandidaat 
Het percentage Nederlandse werkgevers dat moeite heeft de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden, is gedaald van 73 procent in Q2 2019 naar 68 procent in het derde kwartaal¹. Vooral in de transportsector is het voor werkgevers makkelijker geworden de juiste medewerkers te vinden (van 77 procent naar 60 procent). Een reden hiervoor kan zijn dat 43 procent van de werkgevers in deze sector betere arbeidsvoorwaarden biedt ten opzichte van een jaar geleden. Daarnaast zegt 45 procent van hen, vergeleken bij vorig jaar meer te investeren in het bijscholen van medewerkers.
 
Europese verwachting 
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Italië en Spanje zijn het minst optimistisch (+een procent). Duitsland en Frankrijk noteren +vijg procent, België +drie procent en het Verenigd Koninkrijk meldt een gezonde +vier procent. Het optimisme onder werkgevers in de Verenigde Staten groeit naar +21 procent.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hybride cloud blijft favoriete toekomstige IT operating-model
 Gros Nederlanders vindt kwijtschelden schulden niet kunnen
 Werkenden publieke sector beoordelen hun werk als betekenisvol
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jaag talent niet weg door een stroef en langdurig inwerkproces
 Werkgelegenheidsverwachting blijft positief
 Lonen stijgen, koopkracht blijft achter
 MKB blijft de banenmotor van Nederland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod (1) 
Nederlandse CEO AEX-fonds verdiende in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen euro (1) 
Onbekend maakt onbemind (2) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
top10
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod
meer top 10